مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر در گفتوگو با «شرق»:
باغ، فقط با «نه گفتن» باغ نمیماند/ باغات قربانی سادهانگاری نشوند
حفاظت واقعی با سیاست ترکیبی ممکن است
میانه کشمکشهای فنی، حقوقی و حتی سیاسی بر سر آینده باغات تهران، مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر، اعلام میکند که «حفاظت از باغات صرفاً با اقدامات سلبی ممکن نیست» و تنها راه نجات این اراضی سبز، اتخاذ «سیاستی ترکیبی» است.

به گزارش گروه رسانهای شرق، در حالی که شهرها زیر فشار توسعه فیزیکی و تقاضای ساختوساز قرار دارند، مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر، با نگاهی چندلایه به موضوع لایحه باغات، از نیاز به «سیاست ترکیبی» در حفاظت از این میراثهای طبیعی سخن میگوید. او معتقد است که نمیتوان با رویکردی صرفاً سلبی یا نمادین، باغات را نجات داد. عباسی از آسیبهایی سخن میگوید که بیتوجهی به واقعیات میدانی به بار میآورد.
مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر، با اشاره به پیچیدگی موضوع لایحه باغات به شرق گفت: حفاظت از باغات یک سیاست ترکیبی است و صرفاً با اقدامات سلبی تحقق نمییابد. ما در باغات کن به این نتیجه رسیدیم که اگر اجازه ساختوساز در اراضی کشت اجباری را ندهیم، برخی از این نقاط از بین خواهند رفت. لذا تصمیم گرفتیم در بخشی محدود اجازه ساخت داده شود تا از باغات حفاظت شود.
وی افزود: این سیاست ترکیبی، هم انگیزهای برای حفاظت از درختان در خود دارد، هم تأمین آب را شامل میشود و هم تشخیص کیفیت اراضی را. چون این موضوع بسیار پیچیده است و اختلافنظرهای گستردهای درباره آن وجود دارد. بعضی مواقع نیز این مسئله از موضوعی فنی و کارشناسی، به موضوعی سیاسی و دشوار تبدیل شده و همین تصمیم گیری را سخت کرده است.
عباسی ادامه داد: تلاش ما بر این است که نظر کارشناسی را مطرح کنیم. از آنجا که خودمان مرجع نهایی تصمیمگیری نیستیم، قصد داریم یک پیشنویس سند به شورای عالی شهرسازی و معماری ارسال کنیم تا آن شورا در صورت صلاحدید، نسبت به کاملسازی، حذف یا ارتقای آن اقدام کند.
او در پاسخ به این سوال که این نگرانی وجود دارد در فاصله تصمیم گیری برای برخی باغات در اختیار نهادها آرای کمیسیون ماده ۵ بگیرند که از پشتوانه قدرت هم برخوردارند تأکید کرد: در حال حاضر خوشبختانه نهادها مسئله ما نیستند. مسئله ما اشخاصی هستند که معتقدند حقوق فردیشان نادیده گرفته شده است. این هم یک نوع نگاه است. نگاهی مبتنی بر استفاده از ظرفیتهای گذشته. اما نگاه ما این است که اراضی باغی جزو زیرساختهای شهری هستند که قابلیت تخریب یا آسیب ندارند و باید جزو حریم حفاظتی شهر محسوب شوند.
عباسی تصریح کرد: همانطور که اجازه ساختوساز در حریم رودخانهها را نمیدهیم، باغات نیز باید از چنین جایگاهی برخوردار باشند. البته باید میان انواع باغات تمایز قائل شد؛ چرا که همه باغات از نظر درجه و کیفیت یکسان نیستند. برخی از پلاکها با ضوابط باغ تطابق دارند اما لزوماً باغی که در ذهن ماست، نیستند. برخی نیز سطح اشغال مناسبی دارند یا عرصهبازی که امکان بهرهبرداری مناسب را میدهد.
رئیس کمیسیون شهرسازی افزود: قطعاً ما باغات درجهیک و ارزشمندی داریم که جزو میراث طبیعی شهر هستند و نباید به آنها با نگاه مخرب یا ساختوساز نگریست. شهرداری هم اکنون در حال انجام اقداماتی است و کمیسیون شورا نیز در این زمینه فعال است.
او در خصوص هشدارهایی که رییس شورای شهر با موضوع رد آرای باغ شورای شهر در دیوان مطرح کرده گفت: آقای چمران شخصیتی است که در شورا باعث شد بتوانیم آرای دیوانی را که ناعادلانه میدانستیم، متوقف کنیم. ایشان کمک کرد مذاکرات خوبی صورت گیرد و اجازه تخریب گسترده داده نشود. همچنین باعث شد از صدور تعداد زیادی پروانه جلوگیری کنیم. او نگاهی منصفانه و دقیق به موضوع حفاظت از درختان دارد، حتی اگر برداشت اجتماعی متفاوتی نسبت به ایشان وجود داشته باشد.یکی از مهمترین دیدگاههای ایشان این است که حفاظت از باغات نیازمند پیوست کارشناسی است. صرف گفتن اینکه باغات باید باغ بمانند، کافی نیست؛ بلکه نیازمند پیوستی صحیح، دقیق و اجرایی است. ما نیز به این اعتقاد داریم.
وی تأکید کرد: تحقق این حفاظت نیازمند مطالعه کامل، مداقه دقیق و مشورتهای گسترده است. امیدواریم بتوانیم به روش مشترک و مورد توافق همگان برای حفاظت از باغات دست پیدا کنیم. قطعاً همه ما در اصل حفاظت از باغات اتفاقنظر داریم، اما ممکن است در شیوهها اختلافنظرهایی وجود داشته باشد.