گزارشی از نشست وزیر راه و شهرسازی با کنشگران شهری
گفتوگوی اجتماعی برای شهر
دیدار وزیر راه و شهرسازی، خانم دکتر فرزانه صادقمالواجرد، با جمعی از کنشگران شهری و نمایندگان سازمانهای مردمنهاد در محل وزارتخانه برگزار شد.

به گزارش گروه رسانهای شرق، این دومین دیدار خانم وزیر با فعالان شهری پس از دیدار شهریورماه گذشته با نمایندگان انجمنهای صنفی و جامعه مهندسان مشاور بود که تعدادی فعالان شهری نیز در آن جلسه حضور یافته بودند اما این جلسه اختصاص به فعالان شهری داشت. در این دیدار که بیشتر نظرات، ایدهها و گلایههای کنشگران مطرح و شنیده شد، ابتدا به نامهی مطالبات و پیشنهادات ۱۲ سازمان مردمنهاد در ابتدای وزارت مالواجرد اشاره شد که سرفصلهای اصلی نامه مذکور شامل ارتباط با سازمانهای مردمنهاد و فعالین شهری؛ حق به شهر و حقوق شهروندی؛ نظارت بر میراث فرهنگی، محیط زیست و تحقق آمایش سرزمین؛ رویکرد جدید به تهیه طرحهای توسعه شهری و سیاستگذاری؛ شفافیت و فسادگریزی و اصلاح ساختار وزارتخانه هستند.
محمدکریم آسایش صحبتها را آغاز کردند و پیشنهاد ایجاد نظام و ساختار گفتگوی اجتماعی را مطرح کردند که صرف راهاندازی ساختمان گفتگوی شهری کافی نیست. موضوع صحبت دیگر او تأکید بر بند ۹ سند الزامات و ضوابط عام شهر دوستدار کودک و الزام حضور نماینده سمن بومی و محلی جهت تکمیل جدول چارچوب انطباق طرحهای توسعه شهری در فرآیند تهیه و تصویب آنهاست. او همچنین درخواست اجباری شدن حضور نماینده سمنها را در ستاد بازآفرینی شهری و جلسات شورایعالی شهرسازی و معماری را داشتند.
مرجان مرتضوی مبدع طرح اتاق مادر و کودک، هم بومیسازی اتاق مادر و کودک را مطرح کرده و پیشنهاد کرد. جهت اجرای هماهنگ ونظارت موثر بر طرح اتاق مادر وکودک ضوابط واستانداردابلاغی از مسیر وزارت کشوربه شهرداری ها ، مراجع صدور پروانه ساخت وسازمان نظام مهندسی ارسال شود تا وحدت رویه این طرح در سراسرکشور با نظارت سازمان استاندارد و نظارت وزارت راه وشهرسازی پیاده سازی شود. سپس موسی پژوهان با توجه به سهم بیش از ۲۴ درصدی کودکان از جمعیت کشور، خواستار ابلاغ و الزام سند ضوابط و الزامات عام شهر دوستدار کودک به ادارات کل استانی شد و برگزاری برنامه های آموزشی برای جامعه مهندسین مشاور را پیشنهاد داد.
پویا امینلاری شهرساز و کنشگر شهری نیز با تأکید بر سخنان دکتر پژوهان، از تجربهی سازمان مردمنهاد همساخت با کمک کانون پرورش فکری کودکان محله والفجر شیراز سخن گفت که میتوان زمینهی امکان انتخاب نمایندگان کودک را برای تشکیل شورای مشورتی کودکان در هر شهر بصورت پایین به بالا فراهم نمود.
او همچنین پیشنهاداتی را ارائه داد ازجمله پیگیری الحاق سازمان شهرداریها و دهیاریها و بنیاد مسکن با وزارتخانه راه و شهرسازی؛ تغییر جهت سیاستهای مسکن از تولید به اجاره ارزان قیمت و بهره گیری از کمک خیرین مدرسه ساز؛ و برقراری ارتباط مداوم و غیررسمی با مردم.
سجاد عسگری پیشنهادات خود را مطرح کرد که شامل ارائه پروانهی مرمت بویژه برای بناهای تاریخی، ایجاد دفاتر تسهیلگری بافت تاریخی، اعطای امتیاز برای جفظ بناهای تاریخی، اعطای حق توسعه و فعال کردن ضوابط شهراسلامی درخصوص خانه های قبل از دهه ۴۰ بودند.
سپس شکوفی مسکنسازی را نقد کرده و نیاز به حلقه واسطی بین وزارتخانه، رسانهها، متخصصین و مردم را بیان کرد که با همهی این گروهها دیدار و گفتگو داشته باشد.
مریم اصغرینیا با تأکید بر اقدامات زیرساختی میانمدت ایده عینبهعین سازی را برای بناهای فاقد استحکام را پیشنهاد داده و اعطای وام ودیعه مرمت به ازای هر واحد را نقد کرد.
وحید شهاب با تأکید بر TDR، رفتار متفاوتی با باقت تاریخی نسبت به بافت فرسوده را خواستار شد. این در حالیست که در شهر تهران، محدودهی مصوب بافت تاریخی وجود ندارد.
سپس شفق متولی ساکن محله سیروس و از حوزه میراث فرهنگی ایجاد یک الگوی احیاء بافت را برای محله سیروس بعنوان پایلوت در نظر داشته و خواستار این شد که صحبت درباره بافت تاریخی، باید در خود بافت اتفاق بیافتد.
شریفپور از حوزه کودک حداقل وظیفهی دولت را اتصال بین فعالیت ها و کارهای سمنهای مختلف دانست و همچون پژوهان ابلاغ دوبارهی سند الزامات شهر دوستدار کودک را لازم دانست.
مریم غلامی تفکیک دو وزارتخانه راه و شهرسازی را پیگیری کرد.
افشاری اهمیت میراث فرهنگی بر ایجاد و تقویت هویت ملی را بیان نمود و محمد طیبی پیگیری بر فساد کمیسیونهای ماده ۵ و نظارت بیشتر وزارت راه و شهرسازی بر شهرداریها و ممنوعیت ساخت و ساز در بوستانها را خواستار شد.
شهرام مبصر فعال حوزه افراد دارای معلولیت پیگیر وعدههای قبلی در خصوص معلولان شده و خواست وزارتخانه حداقل یکی از موارد را تا انتها پیگیری کرده و به انجام برساند.
او بیان کرد که حدود ۱۵ درصد جامعه دچار معلولیت هستند و بر اصول و استانداردهای مناسب سازی تأکید کرده و خواستار برقراری ارتباط بیشتر وزارتخانه با سمنها شد.
مریم ملایی بر امنیت زنان در سطح شهر، احتیاج شهرها به کاربریهای متنوع، اجتماع سازی، معنابخشی، شهر شبانه و بطور کلی رویکرد شهر زیستپذیر را اعلام کرد و بر اقدامات مستمر، عینی و اثربخش در بلندمدت شد.
در انتها احمد بختیاری نیز به کاهش تعداد و تنوع سنی نیروی داوطلبانه و فعال اشاره کرد و آنرا ناشی از عدم ثمربخشی اقدامات دولت و شهرداری دانست.
پس از اتمام صحبتهای میهمانان جلسه، عبدالرضا گلپایگانی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران از بازگشایی خانه گفتمان شهر و مجله هفتشهر به زودی خبر داد. همچنین در دستور کار قرار گرفتن انتقال دفاتر تسهیلگری از وزارت کشور به شهرداریها و فعال کردن کارگروه سمنهای وزارتخانه را اعلام کرد و در خصوص شهر دوستدار کودک اعلام داشت که "طرح تدوین الگو و برنامه های بازآفرینی کودک محور با تمرکز بر کودکان در شرایط دشوار" را که به شرکت بازآفرینی پیشنهاد شده است را در دستورکار قرار داده است. قول حضور معلولین در ارزیابی پروژه ها پیش از افتتاح و مداخله در محله سیروس بعنوان الگویی قابل انجام را دانست ضوابط مقاوم سازی نسبی خانههای تاریخی تهیه شده و منتظر تأیید نماینده میراث فرهنگی است. و در نهایت از ماکس وبر نقل قول کرد که "در عرصهی اندیشه هرچقدر میتوانید نقاد باشید اما در عرصهی عمل باید صبور بود و چکهچکه سیاستها را اجرایی کرد".
مغانلو مدیرکل معماری، طراحی شهری و بافتهای واحد ارزش در معاونت شهرسازی و معماری وزارتخانه از ابلاغ مجدد مصوبه شهر دوستدار کودک خبر داده و طرح پژوهشی TDR را در حال تهیه دانسته و اعلام داشت تفاهمنامهای ما بین میراث فرهنگی، شهرداری و وزارت راه و شهرسازی در خصوص طرحهای حفاظت و احیا تهیه شده است.
او خواستار این شد که سمنها همچنان به دیدهبانی پرداخته و در صورت مشاهده خطا و تخلف، از مراجع نظارتی و سازمان بازرسی اقدام کنند.
در انتها فرزانه صادق مالواجرد وزیر راه و شهرسازی یکی از دلایل نشستن بر جایگاه وزارت را شناخته شدن و حمایت توسط سمنها دانسته و بیان کرد که دغدغهی شما مهمترین دغدغهی من است. او قرار گیری خود به عنوان نماینده جامعه متخصصینِ جنگنده را یک تابو شکنی در رأس وزارت راه و شهرسازی دانسته و اعلام کرد که به عنوان نماینده نباید ناامید بشوند گرچه زنگ خطر ناامیدی فعالان شهری و سازمانهای مردمنهاد را شنیدهاند. اما دغدغهمند ماندن را یک موفقیت دانسته و بیان کرد نباید از خواستههایمان کوتاه بیاییم و درخصوص خط قرمزهایمان تعامل نکنیم.
او از قرار گرفتن مشاور اجتماعی در کنار وزیر راه و شهرسازی برای اولین بار خبر داده و حجت نظری را پر این جایگاه به عنوان رابط بین گروههای اجتماعی با وزیر معرفی نمود.
او بر یکپارچگی تفکرو سیاستگزاری تأکید کرده و اعلام کرد راه، ترابری، شهر، منطقه، محیط زیست باید همه با هم دیده شوند.
در انتها کاوه اسدپور رئیس مرکز توسعه و سیاستهای راهبردی وزارتخانه به نیاز به تهیهی ساختار یک نظام گفتگوی اجتماعی فراگیر با کمک نمایندگان سمنها اشاره داشت.