از فردا ثبت سند سبز بدون واسطه در سامانه کاتب انجام میشود/ جزییات معامله با اتباع در سامانه اعلام شد
با اجراییشدن کامل «قانون الزام به ثبت رسمی معاملات»، از ابتدای خردادماه ۱۴۰۴، هرگونه معامله ملکی صرفاً با سند رسمی امکانپذیر خواهد بود و اسناد عادی و قولنامهای دیگر در هیچ مرجع رسمی و قضایی کشور اعتبار نخواهند داشت.

به گزارش گروه رسانهای شرق ؛ با اجراییشدن کامل «قانون الزام به ثبت رسمی معاملات»، از ابتدای خردادماه ۱۴۰۴، هرگونه معامله ملکی صرفاً با سند رسمی امکانپذیر خواهد بود و اسناد عادی و قولنامهای دیگر در هیچ مرجع رسمی و قضایی کشور اعتبار نخواهند داشت.
از طرفی اعلام شده است که از دوم خرداد ۱۴۰۴، مالکان اسناد سبزرنگ میتوانند بدون نیاز به واسطه و پرداخت هزینه، پیشنویس قراردادهای خود را از طریق این سامانه تهیه و تنظیم کنند. در این سامانه، ۱۴ نوع قرارداد ملکی استاندارد از پیش بارگذاری شده که همه آنها قابل استفاده برای عموم مردم و مشاوران املاک هستند.
بابایی، از مدیران سازمان ثبت، با اعلام این نکتهها هشدار داد: «هرگونه تنظیم قولنامه خارج از سامانه کاتب، تخلف محسوب میشود و در صورت بروز اختلاف، مسئولیت حقوقی آن متوجه فروشنده، خریدار و مشاور املاک است. جهل به قانون نیز مانع از پاسخگویی نیست.»
بیش از ۱۱۰ هزار مشاور املاک به سامانه املاک وصل است و استفاده از سامانه املاک میتواند به پیشگیری از معاملات صوری، کاهش پروندههای قضایی و ارتقای شفافیت در بازار املاک کشور منجر شود.
از سویی دیگر حضور اتباع در ایران افزایش یافته و درباره نحوه معامله با آنان پرسشهای زیادی مطرح است. از جمله این که برای معامله با آنان نیز باید از سامانه کاتب استفاده کرد؟
در نشستی که بهمنظور بررسی اجرای قانون «الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول» برگزار شد، سید صادق سعادتیان، معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، در این باره تصریح کرد: «اتباع بیگانه نباید خارج از سامانه و در دفاتر مشاورین املاک بدون مجوز صنفی اقدام به تنظیم قرارداد اجاره کنند؛ چرا که این رویه در گذشته منجر به بروز چالشهای اجتماعی و حتی امنیتی شده است.»
اما نقش سامانه کاتب در این میان چیست؟
سعادتیان تأکید کرد: «با راهاندازی وبسرویس میان سامانه کاتب و سامانههای نظارتی، پیش از ثبت هر قرارداد، اعتبار اقامت، مدت مجوز اشتغال و وضعیت امنیتی فرد قابل بررسی خواهد بود. در نتیجه، از انعقاد قرارداد با افراد فاقد مجوز قانونی جلوگیری میشود.»
چرا ثبت قرارداد با اتباع بیگانه باید در سامانه انجام شود؟
به گفته معاون سازمان ثبت، اقامت غیررسمی، اجارهنامههای غیرقانونی و فقدان اطلاعات دقیق از محل سکونت اتباع، میتواند زمینهساز ناهنجاریهای اجتماعی و حتی تهدیدات امنیتی شود. لذا ثبت این قراردادها در بستر سامانه، به دولت و نهادهای ناظر امکان میدهد تا از محل سکونت، هویت و اعتبار حقوقی افراد مطلع باشند.
چه تمهیداتی در نظر گرفته شده است؟
سعادتیان افزود: «نمونه قراردادهای اجاره برای اتباع خارجی در سامانه بارگذاری خواهد شد. تنها مشاورین املاکی که دارای مجوز صنفی هستند میتوانند به این بخش دسترسی داشته باشند و تنظیم قرارداد انجام دهند. قراردادهای کمتر از دو سال نیز مشمول همین فرآیند خواهند بود؛ چرا که قانون منع یا استثنایی برای آنها قائل نشده است.»
همچنین مقرر شده است برای ایجاد وحدت رویه، شیوهنامهای با همکاری وزارت کشور و سایر نهادهای امنیتی تدوین شود تا تمامی مراحل از بررسی هویت تا اعتبار اقامت، پیش از تنظیم قرارداد در سامانه انجام شود.
سامانه کاتب، بستری الکترونیک برای ثبت رسمی و معتبر معاملات املاک است که بهتازگی به عنوان پایگاه اصلی ثبت قراردادهای اجاره و خرید و فروش اموال غیرمنقول در کشور معرفی شده است. این سامانه نهتنها امکان ثبت قراردادهای استاندارد را فراهم میکند، بلکه قابلیت اتصال به سایر نهادهای نظارتی مانند وزارت کشور، نیروی انتظامی و دستگاههای امنیتی را نیز دارد.