|

وزارت بهداشت در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد:

سرطان، سومین قاتل ایرانیان

داده‌های وزارت بهداشت به‌تازگی نشان داده است که سرطان بعد از بیماری‌های قلبی-عروقی و سکته مغزی سومین عامل مرگ‌ومیر ایرانیان است. حالا و در شرایطی که آلودگی هوا در تمام طول سال با زیست مردم ایران در اغلب نقاط کشور کره خورده است، سرعت زندگی بیشتر شده، هزینه‌ها به شدت افزایش پیدا کرده و رعایت رژیم غذایی سالم و مقوی برای بسیاری از خانواده‌ها ممکن نیست، نگرانی‌ها از این بیماری نیز افزایش پیدا کرده است.

سرطان، سومین قاتل ایرانیان

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ ایران با حدود ۱۷۳ مورد ابتلا به سرطان در ۱۰۰ هزار نفر در سال جزو کشورهای با بروز خطر متوسط است. سالانه ۱۷۳ مورد در هر صد هزار نفر در نسبت با این بیماری شناسایی می‌شوند و  عدد مرگ‌ومیر سالیانه آن هم ۸۷ هزار نفر در یک سال است.

 

طبق آخرین پژوهش انجام شده از سوی وزارت بهداشت، شایع‌ترین سرطان‌ها در میان زنان و مردان ایران مربوط به سرطان پستان، سرطان پوست، سرطان معده، سرطان پروستات و سرطان کولورکتال است. رایج‌ترین سرطان‌ها در بین کودکان زیر پنج سال نیز سرطان مغز و سیستم عصبی و سرطان لوسمی است. مهم‌ترین سرطان‌های منجر به مرگ در دهه نود (بین سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰) در میان زنان سرطان پستان و معده و در میان مردان سرطان معده و ریه بوده است.

 

اهمیت خودآزمایی منظم سرطان پستان

مینوش مقیمی پزشک فوق تخصص خون با اشاره به اینکه سرطان پستان، شایع‌ترین سرطان در زنان و اولین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان 40 تا 44 ساله است که به دلیل رشد مهار نشده سلول‌های غیرطبیعی که در نواحی  مختلف سینه ایجاد می‌شود رخ می‌دهد، گفت: «یکی از مهم‌ترین دلایل کشنده بودن این سرطان تشخیص دیر هنگام آن و تاخیر بیمار در مراجعه به پزشک است. وجود توده و یا افزایش ضخامت در سینه و یا ناحیه زیر بغل، ترشح شفاف یا خونی از پستان، پوسته ریزی در نوک پستان یا فرو رفتن آن به داخل، قرمزی یا تورم سینه یا زخمی در پوست سینه که بهبود پیدا نکند و فرو رفتگی پوست سینه که حالتی شبیه به پوست پرتقال پیدا می‌کند و وقوع تغییر شکل پستان که موجب متفاوت شدن آن با پستان دیگر می‌شود.»

 

او تاکید کرد که زنان باید خودآزمایی مرتب داشته باشند، به ویژه آن‌ها که سابقه خانوادگی دارند: «اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، قابل درمان است. این تشخیص بیشتر از طریق خود آزمایی پستان توسط خود فرد صورت می‌گیرد. به ویژه افرادی که دارای سابقه ارثی در این زمینه هستند و اقوام نزدیک آنان به سرطان پستان مبتلا بوده یا هستند، بایستی از سنین پایین‌تر اقدام به انجام خود آزمایی کنند.»

 

بقای پس از ابتلا به سرطان در مردان کمتر از زنان است

مروری بر متون و منابع اطلاعات پزشکی نشان می‌دهد که در اغلب کشورها از جمله ایران، فراوانی سرطان در مردان بیشتر از زنان است. 

 

سیاوش مرادی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در این باره می‌گوید: «از مهم ترین دلایل ارائه شده در توجیه این واقعیت می توان به مواجهه بیشتر مردان با عوامل خطر وابسته به شیوه زندگی مانند استعمال دخانیات، نوشیدن الکل یا مصرف غذاهای پرچرب و نیز مواجهه با عوامل خطر شغلی اشاره کرد. از طرف دیگر شواهد نشان می دهد بقای پس از ابتلا به سرطان در مردان کمتر از زنان است.»

 

این فوق تخصص با اشاره به سرطان پروستات به عنوان دومین سرطان شایع در بین مردان ایرانی افزود: «در چند دهه گذشته فراوانی سرطان پروستات در کشور بیشتر شده که به عقیده صاحب نظران تشخیص زودرس بیماری ضمن غربالگری سهم قابل توجهی در این افزایش دارد. به عبارت دیگر مبتلایان به این بیماری در حال حاضر نسبت به گذشته زودتر تشخیص داده می شوند، اگرچه نباید از تغییر سبک زندگی به عنوان عامل مهم خطر سرطان پروستات در افزایش مبتلایان در دهه اخیر غافل بود.»

 

مرادی ادامه داد: «با توجه به خطرات جسمی و روانی غربالگری مردان سالمند در خصوص ابتلا به سرطان پروستات، بهتر است غربالگری محدود به مردان بالای ۵۰ سال با خطر متوسط ابتلا به سرطان پرستات شود که انتظار می رود حداقل ۱۰ سال زنده بمانند. در سنین پایین تر ارزیابی تشخیصی باید با توجه به سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پروستات طراحی و اجرا شود.»
 

ایران در موقعیت خطر متوسط سرطان قرار دارد

بر اساس آخرین داده های ملی ثبت سرطان مبتنی بر کل جمعیت کشور، پیش بینی می شود تعداد موارد جدید ابتلا به سرطان در ایران به ۱۶۰ هزار مورد در سال ۱۴۰۴ افزایش یابد که این میزان، افزایش ۴۳ درصدی را نشان می دهد. حدود ۲۹ درصد افزایش سرطانها در ایران طی سال ۱۴۰۴ مربوط به تغییرات در ساختار جمعیتی ایران (رشد جمعیت و پیری جمعیت) و ۱۴ درصد نیز با سایر عوامل از جمله «توسعه و تشدید عوامل خطر بروز سرطانها» مرتبط بود.