رکورد ۱۰۶هفتهای خروج پول حقیقی از بازار سهام شکسته شد
بورس تهران درحالی به استقبال خردادماه رفتهاست که در هفته پایانی اردیبهشت بیش از ۷.۵همت از سرمایههای حقیقیها از گردونه معاملات بازار سهام خارج شدهاست.

به گزارش گروه رسانهای شرق ؛ مسیر بازار سهام طی اردیبهشتماه نشانداد که هرروز وابستگی تحرکات شاخصهای سهامی به مسیر مذاکرات سیاسی بیشتر میشود، بهطوریکه اهالی بورس توجه ویژهتری به تحولات پیرامون دیپلماسی و سیاست خارجی ایران خواهند داشت. خبرهای ضدونقیض و اظهارات قاطعانهتر مقامات سیاسی ایران و آمریکا هفته تلخی را برای بورس تهران رقم زد. شاخصکل بورس با افت حدود ۴درصدی همراه شد.
این میزان از بازدهی منفی از هفته منتهی به ۲آبان سالقبل سابقه نداشتهاست، با اینحال نماگر هموزن مقاومت بیشتری در قبال افت ارتفاع نشاندادهاست. بررسیها از روند تغییر مالکیت حقیقیها حکایت از آن دارد که طی هفته آخر اردیبهشتماه بیش از ۷.۵همت از گردونه معاملات سهام توسط افراد حقیقی خارج شده که این میزان از هفته منتهی به ۲۰اردیبهشت ۱۴۰۲ سابقه نداشتهاست. با توجه به اخبار پیرامون دورپنجم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در روز جمعه، میتوان مسیر بورس را شفافتر مورد پیشبینی قرار دارد، با اینحال نسبت P/E بازار در محدوده ۷.۵واحد قرار دارد و شاخصکل در حمایت ۳.۱میلیون واحد آرام گرفتهاست، از اینرو با فرض عدمتشدید تنشها پتانسیل بالایی برای یک هفته سبز در ابتدای خردادماه وجود دارد.
رکوردهای ناامیدکننده
افتهای پیدرپی شاخص در هفته منتهی به ۳۱اردیبهشتماه فضای ترس و ناامیدی را بر بازار سهام حاکم کردهاست. افت حدود ۴درصدی نماگر اصلی بورس نشانداد که بورس تهران برای تداوم رونق، تمام توجه خود را به مذاکرات سیاسی معطوف کرده و این درحالی است که مسائل اقتصادی داخلی نیز سردی بورس را در آغاز فصل گرما شدت بخشیده است. قطعی برق صنایع و محدودیت تولید در برخی از شرکتهای سیمانی و فولادی، ریسکهای سیاسی بازار را افزایش دادهاست، با اینحال وزن انتظارات در تصمیمگیریهای اهالی بورس بهشدت پررنگ شدهاست.
با هر خبر مهم از مسائل سیاسی، بازار امیدوار است تا اثر تصمیمات در عرصه سیاست خارجی در آیندهای نزدیک بر اقتصاد و صنایع بورسی اثرگذار باشد. اینکه آیا واقعا قرار است با یک توافق حتی محدود و کوچک حال صنایع بهتر شود یا بازهم قرار است روند نادرست سالهای قبل در قبال تولید اخذ شود، موردتوجه اهالی بازار نیست.
با این حال، بورس تهران درحالی به استقبال خردادماه رفتهاست که در هفته پایانی اردیبهشت بیش از ۷.۵همت از سرمایههای حقیقیها از گردونه معاملات بازار سهام خارج شدهاست. این میزان از خروج هفتگی پول توسط حقیقیها از هفته منتهی به ۲۰اردیبهشت سال۱۴۰۲ یعنی هفته تلخ بورس پس از نامه خوراک پتروشیمیها سابقه نداشتهاست. درحالی فضای ناامیدی بر بازار حاکم شدهاست که خبرهای خوبی نیز از سامانه کدال به گوش نمیرسد.
اخطار کدال به سیاستگذار
گزارشهای سالانه و فصلی زمستان، یکی پس از دیگری راهی سامانه کدال شدند. بررسیها نشان میدهد بهرغم آنکه بازار سهام شاهد گزارشهای قوی از برخی از صنایع کوچک بودهاست، اما برخی از صورتهای مالی سیگنال منفی را به بازار مخابره میکنند. گزارشهای برخی از صنایع نظیر پتروشیمیهای بالادست و فولادیها وخامت اوضاع صنایع را برای سیاستگذاران به نمایش میگذارد. برخی از شرکتهای فولادی در زمستان زیان ساختهاند؛ شرکتهایی که به دید بازار میتوانستند سپر محکمی دربرابر نوسانات سایر نمادها در صنایع دیگر باشند.
افت شدید قیمت فولاد جهانی در کنار قطعی برق و کاهش شدید تولید و فروش مقداری توانست بر رشد قیمت دلار غلبه کند و کارنامه ضعیفی از صنعت فولاد را به اهالی بورس نشان دهد. این درحالی است که گرانی گاز برخی از پتروشیمیها نیز همچنان ریسکهایی را به این صنایع تحمیل کردهاست. بهنظر میرسد گزارشهایی که راهی کدال شدهاست، اخطاری است برای سیاستگذار اقتصادی تا با اصلاح برخی از قوانین و رویههای نادرست گذشته به فکر اوضاع وخیم صنعت باشد، بهخصوص صنایع بزرگی که همیشه موردتوجه بازار بودهاند و در سالهای گذشته تکیهگاه محکمی برای سبدهای سرمایهگذاری بورسیها بهشمار میرفتند.
دو سناریو برای خرداد
خرداد برای بورس تهران عمدتا ماهی تلخ و خستهکننده بودهاست. بهجز خرداد92 و خرداد97 تا 99 که به دلیل تحولات سیاسی-اقتصادی مهم، بورس تهران مسیر سبزی را درپیش گرفت، در سایر سنوات، عمدتا سومینماه سالخستهکننده بودهاست. امسال نیز با فرض سناریوهای مختلف میتوان خاطره تلخ سالهای گذشته را تکرار کرد یا بازدهی بزرگی را برای بازار سهام متصور شد. شاخصکل بورس در محدوده حمایتی نسبتا قوی قرار دارد و فعلا برای شکست3.1میلیون واحد احتیاط میکند، ضمن آنکه شکست کانال 3میلیون واحد نیز چندان محتمل بهنظر نمیرسد. همچنین P/E شرکتهای بورسی با افت شدید قیمتها در اواخر هفته قبل، در محدوده7.5واحد قرار گرفتهاست.
با توجه به فعالبودن دیپلماسی در مقایسه با تشدید تنشها در اواخر اسفندماه سالقبل، انتظار میرود سطح P/E بازار در محدوده 7.5واحد حفظ شود، از اینرو در سناریویی بدبینانه بورس تهران میتواند طی خردادماه بازدهی اندک منفی یا بازدهی کوچک مثبت را بهثبت برساند، در صورتیکه نتیجه مذاکرات در هفتههای پیشرو مثبت ارزیابی شود، در حالتی خوشبینانه تحقق بازدهیهایی نظیر خرداد 97 و 98 چندان دور از دسترس نخواهد بود.