|

گزارش «شرق» از چرایی سفر وزیر امور خارجه ایران به هند:

عراقچی در دهلی؛ صدای خویشتنداری در آستانه بحران

عراقچی وارد دهلی شد؛ سفری که گرچه در ظاهر به مناسبت نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و هند ترتیب یافته، اما در باطن، حامل پیامی مهم برای صلح، گفت‌وگو و خویشتنداری است.

عراقچی در دهلی؛ صدای خویشتنداری در آستانه بحران
وحیده کریمی دبیر گروه سیاست روزنامه شرق

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ در فضای متراکم از سوء‌ظن و تنش در جنوب آسیا، جایی که یک سوءبرداشت می‌تواند به بحرانی هسته‌ای بدل شود، عباس عراقچی، دیپلمات ارشد ایران، با گام‌هایی حساب‌شده وارد دهلی‌نو شد؛ سفری که گرچه در ظاهر به مناسبت نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و هند ترتیب یافته، اما در باطن، حامل پیامی بلند برای صلح، گفت‌وگو و خویشتنداری است.

 

عراقچی در بدو ورود، با زبانی دیپلماتیک؛ خواستار پرهیز هند و پاکستان از هرگونه اقدام تحریک‌آمیز شد و تصریح کرد: «منطقه ما بیش از هر زمان دیگری به آرامش نیاز دارد، به‌ویژه برای گسترش همکاری‌های اقتصادی میان کشورهای منطقه؛ امیدواریم این اتفاق رخ دهد.» او تأکید کرد که این سفر، از ماه‌ها پیش برنامه‌ریزی شده و هدف اصلی آن، بررسی ظرفیت‌های اقتصادی دو کشور در شرایطی است که فضای پیرامونی، بیش از هر زمان دیگری به عقلانیت نیاز دارد.

 

همراهی مقاماتی از وزارتخانه‌های اقتصادی با عراقچی، از یک‌سو نشانگر اراده تهران برای ارتقای مناسبات اقتصادی با دهلی‌نو است، و از سوی دیگر، یادآور این نکته است که توسعه اقتصادی، در سایه ثبات و گفت‌وگو معنا می‌یابد؛ نه در هیاهوی تنش‌های تسلیحاتی یا رقابت‌های ژئوپلیتیکی فرساینده.

 

عراقچی با اشاره به سابقه مشورت‌های سیاسی ایران و هند، خاطرنشان کرد که در شرایط خاص کنونی، این رایزنی‌ها نه‌تنها ادامه خواهد یافت، بلکه در قالبی نزدیک‌تر و با ابعادی گسترده‌تر دنبال خواهد شد. وی تصریح کرد: «دیدار با همتای هندی‌ام در این سفر، فرصتی برای مرور مسائل منطقه‌ای خواهد بود. طبیعی است که خواهان کاهش تنش هستیم و امید داریم طرفین با خویشتنداری، مانع از وخامت بیشتر اوضاع شوند.»

 

این موضع‌گیری، در دل خود یک پیام روشن دارد: ایران، در حالی که خود با مجموعه‌ای از چالش‌های بین‌المللی روبه‌روست، همچنان به مسئولیت منطقه‌ای خود وفادار است. وفاداری‌ای که در آن، امنیت از دل همکاری و گفت‌وگو زاده می‌شود، نه از سایه سنگین تسلیحات یا حضور بیگانگان.

 

در شرایطی که بازیگران فرامنطقه‌ای، با انگیزه‌های پنهان، بر طبل مداخله می‌کوبند و مسیرهای گفت‌وگو را ناامن می‌سازند، تهران با تکیه بر جایگاه تاریخی و ظرفیت‌های دیپلماتیک خود، تلاش دارد ابتکار صلح را از درون منطقه سامان دهد. سفر عراقچی، در همین معنا، نه‌فقط یک رویداد دیپلماتیک، بلکه بازتاب یک باور عمیق به امکان ساختن منطقه‌ای امن‌تر، بر پایه گفت‌وگو، خویشتنداری و خرد جمعی است.

 

عراقچی پیش از این سفر با اوج‌گیری تنش میان دو کشور به پاکستان رفته و  در راستای کاهش تنش به رایزنی پرداخته بود.