|

تاکتیک جدید غرب و آمریکا برای مذاکره با ایران/ دلیل سخنان ضد و نقیض مقامات غربی درباره ایران چیست؟

صحبت‌های ضد و نقیض مقامات اروپایی و آمریکایی در خصوص مذاکرات هسته‌ای پس از جنگ ایران، از نوعی تاکتیک جدید حکایت دارد.

تاکتیک جدید غرب و آمریکا برای مذاکره با ایران/ دلیل سخنان ضد و نقیض مقامات غربی درباره ایران چیست؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

صحبت‌های ضد و نقیض مقامات اروپایی و آمریکایی در خصوص مذاکرات هسته‌ای پس از جنگ ایران، از نوعی تاکتیک جدید حکایت دارد.

 به تازگی و پس از آتش بس میان ایران و اسرائیل، مقامات غربی سخنان متناقضی را در خصوص برگزاری مذاکرات هسته‌ای انجام داده‌اند. 

 مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا که پس از روی کار آمدن دولت ترامپ در آمریکا بار دیگر از سر گرفته شد، تا پیش از ۲۳ خرداد و حمله اسرائیل به ایران، در طی پنج دور برگزار شد و طرفین در حال برنامه‌ریزی برای دور ششم مذاکرات بودند که به ناگاه با حمله نظامی اسرائیل به ایران، این روند به‌طور کامل متوقف گردید. 

آمریکا با آن که پیشتر گفته بود به دنبال حل مسأله هسته‌ای ایران از راه دیپلماسی است، در همراهی با اسرائیل، به سایتهای هسته‌ای ایران حمله نظامی کرد؛ اقدامی که با واکنش ایران همراه شد و ایران نیز در پاسخ به این مداخله نظامی آمریکا، به پایگاه هوایی العدید آمریکا در قطر حمله موشکی کرد. 

موضع ایران در خصوص مذاکره پس از جنگ

با آنکه طرف غربی و به‌خصوص آمریکا در تعهد خود صادق نبود ودر میانه مذاکرات و درست در زمانی که بحث‌ها و گفت‌وگوها برای انجام دور ششم مذاکرات در حال انجام بود، به اسرائیل چراغ سبز نشان داد تا به ایران حمله کند، اما پس از آتش بس، ایران درها را برای انجام مذاکره نبست؛ هرچند آن را مشروط کرد. 

روز شنبه، سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان در سخنانی با تأکید دوباره بر لزوم پیگیری راه حل دیپلماتیک برای مسأله هسته‌ای ایران گفت: هیچ راهی جز بازگشت به دیپلماسی و یک راه حل مذاکره شده و توافق شده وجود ندارد و جنگ اخیر این موضوع را بیش از پیش ثابت کرد. 

عراقچی در ادامه تأکید کرد: «ایران کماکان آمادگی دارد که از مسیر دیپلماسی این اطمینان را ایجاد کند، البته قبل از آن باید طرف‌های مقابل در ما ایجاد اطمینان کنند که خواهان دیپلماسی هستند؛ نه اینکه دیپلماسی پوششی برای اهداف و مقاصدشان است.» 

این در حالی است که کاظم غریب آبادی، معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه نیز با تأکید بر اصل مذاکره گفت: مواضع اصولی ما در مذاکرات قطعاً هیچ تغییری نکرده و اگر گفتگویی در هر زمانی بخواهد شکل بگیرد در پیگیری حقوقمان مصمم‌تر خواهیم بود. 

البته ایران هشدار داده است در صورتی که مذاکرات هسته‌ای مشروط به توقف فعالیت‌های مرتبط با مسأله غنی‌سازی اورانیوم باشد، ایران مذاکرات هسته‌ای را از سرنخواهد گرفت. 

مواضع متناقض غرب در مسأله هسته‌ای

با آنکه طرف ایرانی پس از مذاکرات هسته‌ای همچنان بر اصول راهبردی خود که پیگیری حل مناقشه هسته‌ای از طریق دیپلماسی است، تأکید کرده، اما مقامات غربی در گفتار خود که مدعی هستند خواهان حل مناقشه مسأله هسته‌ای ایران از راه دیپلماسی اند، با صداقت رفتار نکرده و در این مدت که آتش‌بس حاصل شده، مواضع ضد و نقیضی را در خصوص برگزاری مذاکرات هسته‌ای بیان کرده‌اند. 

ترامپ: برای گفت‌وگو با ایران عجله‌ای ندارم

در همین ارتباط، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به تازگی در سخنانی گفته است عجله‌ای برای انجام مذاکره با ایران ندارد. ترامپ روز سه‌شنبه در سخنانی مدعی شد پس از حملات به تأسیسات هسته‌ای ایران دیگر عجله‌ای برای مذاکره با ایران ندارد؛ هرچند وی مدعی شد تهران امیدوار است بتواند وارد مذاکره با آمریکایی‌ها شود. 

ترامپ پس از بازگشت به واشینگتن که پس از سفر به شهر «پیتسبرگ» واقع در ایالت پنسیلوانیا انجام شد، در سخنانی با اشاره به حملات هوایی آمریکا به سایتهای هسته‌ای ایران مدعی شد: «آن‌ها خواهان گفت‌وگو هستند؛ اما من عجله‌ای برای گفت‌وگو ندارم؛ چرا که ما سایت‌های [هسته‌ای] آن‌ها را نابود کردیم.» 

فرانسه: توافق حاصل نشود، تحریم‌ها را بازمی‌گردانیم

اما صحبت‌های ترامپ مبنی بر عجله نداشتن در خصوص انجام مذاکره با ایران در حالی بیان شده است که روز گذشته وزیر خارجه فرانسه در سخنانی تهدید کرد در صورتی که توافقی حاصل نشود، تحریم‌ها علیه ایران بازخواهند گشت. 

ژان نوئل بارو، در سخنانی در حاشیه نشست شورای وزاری خارجه اروپایی در بروکسل مدعی شد: «ایران پایبندی‌هایی را که ۱۰ سال پیش در طول مذاکرات هسته‌ای [برجام] متعهد شده بود، نقض کرده است؛ از این رو فرانسه و شرکایش حق دارند بار دیگر تحریم های جهانی را بر تسلیحات، حوزه بانکی و تجهیزات هسته‌ای که ما ۱۰ سال پیش آن‌ها را برداشتیم، اعمال کنند.» 

او در ادامه هشدار داد بدون یک تعهد محکم، ملموس و قابل راستی‌آزمایی از سوی ایران، تحریم‌ها تا پایان ماه اوت (۹ شهریور) دوبار اعمال خواهد شد. 

کالاس: اتحادیه اروپا آماده مذاکره با ایران است

از سوی دیگر، «کایا کالاس» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا عصر سه‌شنبه، در نشست خبری خود، با بیان اینکه «دیپلماسی بهترین راهکار برای حل مسئله ایران است» گفت: «مذاکرات با ایران باید از سرگرفته شود.» 

کایا کالاس با زیرسوال بردن ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران، ادعا کرد: «وزرای خارجه اتحادیه اروپا اعلام کردند که ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند و دیپلماسی بهترین راه حل برای رسیدن به این هدف است. آتش‌بس کنونی شکننده است، اما فرصتی است برای از سرگیری مذاکرات با ایران و وزیران خارجه خواستار از سر گرفته شدن فوری مذاکرات با ایران و بازگشت بازرسان آژانس به ایران شده‌اند.» 

گزارش آکسیوس از مواضع متناقض آمریکایی‌ها

اما در حالی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه‌های علنی خود از عجله نداشتن برای مذاکره با ایران سخن می‌گوید، پایگاه آمریکایی آکسیوس به نقل از منابع آگاه فاش کرد مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا و وزرای خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان روز دوشنبه طی تماسی تلفنی با همدیگر توافق کردند پایان ماه اوت (۹ شهریور) را به عنوان ضرب الاجلی برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای با ایران انتخاب کنند. 

در همین حال با آنکه ترامپ در موضع علنی خود روز گذشته چنین وانمود کرده بود که عجله‌ای برای مذاکره با ایران ندارد، اما پایگاه خبری آکسیوس در گزارش خود به نقل از یک منبع آگاه آمریکایی اعلام کرد ترامپ از بازگشت ایرانی‌ها به میز مذاکره ناامید شده است. 

این منبع آمریکایی به آکسیوس گفت: «دولت ترامپ از فعال‌سازی مکانیسم ماشه حمایت می‌کند و آن را به منزله اهرمی در مذاکرات با ایران می‌بیند.» این مقام آمریکایی می‌گوید: «ترامپ از اینکه ایرانی‌ها هنوز به میز مذاکره بازنگشته‌اند، به شدت ناامید شده است.» 

حال با این اوصاف و در حالی که ترامپ در جلوی دوربین‌ها یک چیز می‌گوید؛ اما منابع مطلع از پشت پرده دولت وی چیز دیگری را روایت می‌کنند و در سایه اظهارات متضاد دولت وی با مقامات اروپایی، به نظر می‌رسد غرب بازی موش و گربه‌ای را با ایران بر سر مذاکرات هسته‌ای راه انداخته که هدف آن، تنها امتیازگیری و نیز توجیه پیش افکار عمومی جهان است تا در صورتی که چه دوباره حمله نظامی به ایران انجام شود و چه مکانیسم ماشه فعال شود و تمامی تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل به طور اتوماتیک علیه ایران بازگردد، فریبکارانه ایران متهم جلوه داده شود که مقصر حمله دوباره به کشورش و یا بازگشت تمامی تحریم هاست و غرب بتواند خود را از هرگونه اتهامی در این زمینه مبرا کند.

 

منبع: فرارو

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.