|

ماجرای زلزله های اخیر در سمنان چیست؟

دو زمین‌لرزه‌ با بزرگی ۴.۸ و ۴.۹ در روزهای سه‌شنبه ۲۴ تیر و جمعه ۲۷ تیر ۱۴۰۴، منطقه‌ی جنوب قرن‌آباد گلستان و مرز استان‌های گلستان و سمنان را لرزاند.

ماجرای زلزله های اخیر در  سمنان چیست؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

دو زمین‌لرزه‌ با بزرگی ۴.۸ و ۴.۹ در روزهای سه‌شنبه ۲۴ تیر و جمعه ۲۷ تیر ۱۴۰۴، منطقه‌ی جنوب قرن‌آباد گلستان و مرز استان‌های گلستان و سمنان را لرزاند. این رخدادهای لرزه‌ای، بار دیگر توجه‌ها را به پهنه‌ی لرزه‌خیز شرق البرز جلب کرد؛ جایی که سابقه‌ی وقوع زمین‌لرزه‌های مخرب در آن به قرن‌ها پیش بازمی‌گردد. برای بررسی دقیق‌تر این زمین‌لرزه‌ها و تحلیل خطرهای لرزه‌ای منطقه، با دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشکده زلزله‌شناسی، گفت‌وگو کرده‌ایم​

 کانون این زمین‌لرزه‌ها حدود ۶۰ کیلومتر جنوب شرق گرگان بود. این ناحیه در فرادواره‌ی گسل‌های گرگان و شمال البرز، و همچنین گسل‌های بسطام و شمال شاهرود قرار دارد. سابقه‌ی لرزه‌خیزی این منطقه نشان می‌دهد که در هر سده، می‌توان انتظار وقوع دست‌کم دو زمین‌لرزه با بزرگی بیش از ۶ را داشت.

سامانه‌ی گسله‌ی شاهرود، یک گسل امتدادلغز چپ‌گرد با روند شمال‌شرقی - جنوب‌غربی است. گسل‌های خیج و ابر نیز رفتار امتدادلغز چپ‌گرد دارند. گسل گرگان هم که از خود شهر گرگان عبور می‌کند، یک افتگاه گسلی در جنوب شهر ایجاد کرده است. جالب اینکه ساختمان استانداری گلستان در مجاورت همین افتگاه ساخته شده‌ است.

جابجایی مخروط‌افکنه‌ها و تغییر مسیر رودخانه‌ها از جمله شواهد زمین‌ریختی هستند که فعالیت مداوم این گسل‌ها را تأیید می‌کنند. بررسی‌های قبلی نشان می‌دهد که نرخ لغزش گسل‌های این منطقه حدود ۲ تا ۴ میلی‌متر در سال است و این با رفتار امتدادلغز چپ‌گرد آنها هماهنگی دارد.

منبع: خبر آنلاین

آخرین اخبار جامعه را از طریق این لینک پیگیری کنید.