|

واکنش برق حرارتی به مطالب «شرق»

در گزارش «نیروگاه بدون نیرو» متوسط راندمان جهانی نیروگاه‌ها 48.2 درصد به نقل از شرکتBP عنوان شده بود. بدیهی است که راندمان در بین انواع نیروگاه‌‌ها متفاوت است و مثلا راندمان نیروگاه‌های برقابی، بادی، خورشیدی و حرارتی با یکدیگر متفاوت است.

شرکت برق حرارتی در واکنش به مطالب «شرق» تحت عناوین «نیروگاه بدون نیرو» مورخ 24 آذر 1403 و «برق در فشار» مورخ 10 آبان 1403 توضیحاتی ارسال کرده است که در ادامه می‌خوانید:

الف- در گزارش «نیروگاه بدون نیرو» متوسط راندمان جهانی نیروگاه‌ها 48.2 درصد به نقل از شرکتBP عنوان شده بود. بدیهی است که راندمان در بین انواع نیروگاه‌‌ها متفاوت است و مثلا راندمان نیروگاه‌های برقابی، بادی، خورشیدی و حرارتی با یکدیگر متفاوت است. بر اساس آخرین گزارش شورای اقتصاد بهره‌وری انرژی آمریکا درباره راندمان نیروگاه‌‌های حرارتی در سال 2022 میانگین راندمان جهانی نیروگاه‌های حرارتی 39.04 است و این در حالی است که این رقم در ایران 39.53 است؛ در‌واقع ایران با این میزان راندمان، دارای رتبه سوم در بین کشورهای خاورمیانه، پنجم در بین کشورهای آسیایی و پانزدهم در دنیاست. ذکر این نکته ضروری است که حوزه شرکت BP استخراج نفت و گاز است و با بررسی‌‌های صورت‌گرفته بر روی سایت این شرکت اطلاعاتی درباره راندمان مشاهد نشد. همچنین در این گزارش به اظهارت نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل 90 درباره نصب‌نشدن فیلتر در نیروگاه‌های مازوت‌سوز اشاره شده است. در این زمینه به اطلاع می‌‌رساند در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ هیئت دولت ماده ۲۳ آیین‌نامه فنی در زمینه کنترل و کاهش آلودگی‌ها (موضوع ماده ۲ قانون هوای پاک) را مورد تجدیدنظر قرار داد و براساس‌آن شرکت پالایش نفت مکلف شد تا با اجرای طرح ارتقای کیفیت نفت کوره (مازوت) مطابق استاندارد ملی اقدام کند تا در صورت مصرف مازوت در نیروگاه‌های بخاری آسیب به مراتب کمتری به محیط زیست وارد شود، زیرا با بررسی‌‌های صورت‌گرفته از طرف شرکت جایکای ژاپن و چندین شرکت دیگر مشخص شده بود نصب فیلتراسیون در اگزوز خروجی بویلر نیروگاه‌ها علاوه بر مصرف حجم عظیمی از آب، باعث تولید حجم زیادی از پسماندهای گچی می‌شود که دفن آن در خاک آسیب‌های به مراتب زیادتر از انتشار مازوت در هوا به دنبال دارد. 

ب- در گزارش «برق در فشار» مطالبی به نقل از آقای مهدی عرب‌صادق، کارشناس انرژی، ذکر شده است که منابع اطلاعات ارائه‌شده، معرفی نشده است. به‌عنوان مثال در اظهارات ایشان آماری درباره پیک تولید عملیاتی و ضریب بهره‌برداری اشاره شده است که نادرست است. بر اساس آمار موجود در وزارت نیرو، پیک تولید عملیاتی مربوط به نیروگاه‌های حرارتی در سال جاری 76هزارو 623 مگاوات است و رقم 94هزارو 240 مگاوات مربوط به کل برق تولیدی نیروگاه‌های کشور شامل برق آبی، اتمی و خورشیدی و حرارتی است. همچنین قدرت عملی نیروگاه‌های حرارتی در پیک 1403، 62هزارو 991 مگاوات بوده است. از ‌این‌رو ضریب بهره‌برداری محاسبه‌شده از سوی این کارشناس در متن صحیح نیست و عدد 83 درصد صحیح است.

او همچنین اظهار کرده است «دولت و وزارت نیرو اعلام می‌کنند مازوت‌سوزی انجام نمی‌دهیم» این در حالی است که هیچ‌گاه چنین ادعایی از سوی دولت و وزارت نیرو مطرح نشده است. شایان ذکر است که همواره مصرف مازوت در استان تهران تکذیب شده است و تنها نیروگاه‌های بخاری تهران با قابلیت مصرف مازوت (بعثت) از سال 1394 هیچ‌گاه مازوت مصرف نکرده و مخازن مازوت آن پلمب است که در زمستان 1402 نیز از سوی خبرنگاران حوزه محیط زیست مورد بازدید قرار گرفت و صحت این مسئله مورد تأیید قرار گرفت. درباره مازوت مصرفی در دیگر نیروگاه‌های بخاری کشور نیز وزارت نیرو همواره روی این مسئله تأکید کرده که تنها دریافت‌کننده سوخت تحویلی از سوی وزارت نفت است و کیفیت سوخت تحویلی مایع بر عهده شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی است. شایان ذکر است که وزارت نفت برنامه‌هایی برای کاهش گوگرد مازوت تولیدی در دستور کار دارد که در آینده عملیاتی خواهد شد.