|

شهرهای ایران ظاهر مدرن و زیرساخت قجری دارند!

این جلسه‌هایی که مدیران برق کشور و مدیران شهر تهران و امثالهم با هم برگزار می‌کنند چه فایده‌ای دارد؟ این طرح جددی دولت برای کاهش ساعت کاری کارمندان در بهترین حالت ۵ تا ۶ درصد مصرف را کاهش می‌دهد. آن تصمیم گیرانی که برای ساخت آپارتمان‌های بلندمرتبه مجوز می‌دهند چرا فکری به حال وضعیت مصرف آب، برق و سایر انرژی‌ها نمی‌کنند؟ نمی‌شود که ظاهر شهر را مدرن جلوه دهیم و مدام برج و مجتمع‌های چند ده واحدی بسازیم اما در نهایت وقتی به مرحله بهره برداری و استفاده می‌رسیم، مثل عهد قاجار باشیم.

شهرهای ایران ظاهر مدرن و زیرساخت قجری دارند!

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق ؛ مصرف برق کشور به بیش از ۶۵ هزار مگاوات رسیده که به معنای ۷٪ افزایش نسبت به مدت مشابه ۱۴۰۳ است. جلسه اضطراری نمایندگان تهران با وزیر نیرو با هدف بررسی راهکارهای کوتاه‌مدت و فوری این وضعیت، اخیرا برگزار شده است.

به گفته برخی تحلیلگران، گرمای زودهنگام هوا و افزایش مصرف کولرها در کنار فرسودگی تجهیزات نیروگاهی باعث شده فشار مضاعفی به سیستم توزیع برق کشور وارد شود. با توجه به این شرایط، پرسشهایی در خصوص اثربخشی این نوع جلسات اضطراری و راهکارهای عملی برای عبور از بحران برق مطرح است. مسعود دانشمند، فعال اقتصادی و عضو اتاق بازرگانی ایران، در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:

باید با سرعت به سمت بهره برداری از انرژی خورشیدی برویم

مسعود دانشمند گفت: «در این که کمبود برق داریم اصلا شکی وجود ندارد. به طور طبیعی سالانه حدود ۷ تا ۸ درصد، رشد مصرف برق داریم. اما متاسفانه مسئولان به این وضعیت رشد، توجه کافی نشان نداده اند. درواقع در هیچ سالی نبوده که این ۷.۸ درصد را در بخش تولید رسما افزایش دهیم. امسال افزون بر این مشکل، با مشکل نیروگاههای برق آبی مواجهیم و این نیروگاه‌ها عملا در دسترس نیستند. یعنی سطح آبی که پشت سدهای ما از جمله سد کرج است، پایین‌تر از سطح مورد نیاز نیروگاه‌ها است. بنابراین ما از نعمت نیروگاههای برق آبی نیز محرومیم. اکنون بهترین کار این است که با اعطای تسهیلات گسترده، نیروگاههای خورشیدی را توسعه دهیم. تمام شهرهای آفتاب خیز، از یزد تا اصفهان و کرمان، این امکان را دارند که میزبان نیروگاههای خورشیدی شوند. اساسا باید از مرحله امکان بگذریم و لازم است تاکید کنم که مجبوریم در اسرع وقت به سمت تامین انرژی خورشیدی در سطح گسترده حرکت کنیم.»

وی افزود: «برخی بهانه تراشی می‌کنند که زیرساخت‌های توسعه انرژی خورشیدی فراهم نیست یا این زیرساخت‌ها زمان بر است. اگر پیمانکار، پیمانکار باشد، می‌تواند در سریعترین زمان سیستمهایی را راه اندازی کند که در بازه زمانی ۶ تا ۸ ماهه شروع به انتقال و توزیع برق در سطح قابل توجه کند. مسئله این است که اراده‌ای برای این کار از سمت مسئولان مشاهده نمی‌شود. اگر بخواهیم نیروگاههای گازی مثل شهید رجایی، قائم و امثالهم را راه اندازی کنیم، حداقل ۵ سال زمان لازم داریم. اما سیستم‌های خورشیدی سریعتر و در نهایت به صرفه‌تر برای کشور، تولید انرژی می‌کنند.»

کاهش ساعت کاری در بهترین حالت ۶ درصد صرفه جویی برق دارد

عضو اتاق بازرگانی در ادامه گفت:«این جلسه‌هایی که مدیران برق کشور و مدیران شهر تهران و امثالهم با هم برگزار می‌کنند چه فایده‌ای دارد؟ این طرح جددی دولت برای کاهش ساعت کاری کارمندان در بهترین حالت ۵ تا ۶ درصد مصرف را کاهش می‌دهد. آن تصمیم گیرانی که برای ساخت آپارتمان‌های بلندمرتبه مجوز می‌دهند چرا فکری به حال وضعیت مصرف آب، برق و سایر انرژی‌ها نمی‌کنند؟ نمی‌شود که ظاهر شهر را مدرن جلوه دهیم و مدام برج و مجتمع‌های چند ده واحدی بسازیم اما در نهایت وقتی به مرحله بهره برداری و استفاده می‌رسیم، مثل عهد قاجار باشیم. همه آن‌هایی که در مجتمع‌های مسکونی و برج‌ها زندگی می‌کنند، نیاز دارند که برای تردد از آسانسور استفاده کنند و بنابراین مصرف برق بالایی دارند. سیستم توزیع برق کشور ما نیز مشکل دارد و برعکس همه جای دنیا، ما تا ۱۶ درصد افت داریم. بخشی از مشکل ما نیز شامل مصرف‌های بی‌رویه می‌شود. در این بخش نیز نیاز به آموزش و فرهنگ‌سازی گسترده داریم. »

وی افزود: «البته که این فرهنگ‌سازی را باید دولت‌ها انجام دهند. در برخی کشورهای اروپایی برنامه ریزی تخصیص برق به اماکن عمومی و خانه‌ها متفاوت است برای مثال در یک خیابان در ساعاتی برق خانه‌ها و خیایان‌ها همزمان روشن نیست. در کشور ما در برخی خیابان‌های لاکچری با خانه‌های خاص، تا صبح برق خانه و خیابان همزمان روشن است. می‌شود این وضعیت را سامان دهی کرد اما عمده مسئله ما افت ۱۰ درصدی برق شبکه است که اصلاح آن هم کار یک روز و دو روز نیست. ما به مدت زمان زیادی برای اصلاح شبکه نیاز داریم. درنهایت به همان نکته اول باز می‌گردم و تاکید دارم که به جای شعار دادن باید به سمت بهره برداری از انرژی خورشیدی حرکت کنیم.»

 

منبع: فرارو