|

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای در نشست هم‌اندیشی با جمعی از مدیران و فعالان رسانه‌ای:

نقد وارد است، نقد‌ کنید

‌‌رئیس قوه قضائیه گفت: قطعا به قوه قضائیه نقد وارد است و ما در این زمینه تعارف نداریم. ما ادعا نداریم که در تراز نظام در همه بخش‌ها ارتقا پیدا کرده‌ایم؛ بنابراین خود را محتاج نقد و رفع نواقص می‌دانیم.

نقد وارد است، نقد‌ کنید

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای، در ادامه نشست‌های هم‌اندیشی مستمر خود با اقشار و گروه‌های مختلف مردمی و نخبگانی، شب گذشته با جمعی از مدیران مسئول رسانه‌های کشور دیدار و به مدت حدود سه ساعت، سخنان و دغدغه‌های آنان را استماع کرد. رئیس قوه قضائیه در سخنانی در این مراسم، اظهار کرد: در این محفل گرد هم نشسته‌ایم تا نقد و نقادی کنیم و دلسوزانه و خیرخواهانه نواقص و کاستی‌ها را برطرف کنیم. من شخصا از شنیدن نقد‌ها خوشحال می‌شوم و آنها را در راستای رفع نواقص و کاستی‌ها به کار می‌بندم. البته قدر مسلم چنانچه بخواهیم فارغ از نقد‌ها و کاستی‌ها، از نقاط قوت نظام بگوییم، سخن و مطلب برای گفتن و نوشتن بسیار بیشتر از نقدهاست. رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: قطعا به قوه قضائیه نقد وارد است و ما در این زمینه تعارف نداریم. ما ادعا نداریم که در تراز نظام در همه بخش‌ها ارتقا پیدا کرده‌ایم؛ بنابراین خود را محتاج نقد و رفع نواقص می‌دانیم. رئیس عدلیه گفت: اختلاف نظر و اختلاف سلیقه همواره بوده و هست و خواهد بود؛ مهم آن است که با وجود این اختلاف‌ نظرات و اختلاف سلیقه‌ها بتوانیم در کنار یکدیگر زندگی مسالمت‌آمیز داشته باشیم و این اختلافات سبب سوءاستفاده دشمنان نشو‌د. گاهی مشکلی برای فردی پیش می‌آید که اگرچه همفکر من نیست اما هم‌وطن من است و دوستدار نظام است. در اینجا باید به او کمک کنیم تا بر مشکلش غلبه کند، نه اینکه چون همفکر و هم‌جناح من نیست، خدای‌ناکرده بر مشکلش بیفزاییم یا از مشکل او احساس شعف کنیم. قاضی‌القضات تصریح کرد: آیا احساس نمی‌کنید که در کشور بداخلاقی وجود دارد و در خیلی از مواقع، خودی‌ها را ناراحت می‌کنیم و در خیلی از موارد چیز‌هایی را می‌نویسیم و می‌گوییم که سبب رنجش دوستان و خوشحالی دشمنان می‌شود؟ چگونه باید این نقیصه را رفع کنیم؟ نباید از اینکه امروز شایعه یا مطلبی در قبال فردی منتشر شد و آبروی او ریخت، خوشحال باشیم.

رئیس قوه قضائیه بیان کرد: مشی من آن است که وقتی مطلبی را در رسانه‌ای می‌بینم و درباره آن نظری مثبت یا منفی دارم، با مسئول مربوطه در آن رسانه تماس می‌گیرم. در مقطعی در رسانه‌ای، مطلبی درباره من کار شده بود که در آن مطلب به‌جز یک مورد، بقیه موارد ناصحیح بود و آن یک مورد هم که صحیح بود، عبارت بود از نام و نام‌خانوادگی من که در ابتدای مطلب درج شده بود. من همین موضوع را طی تماسی با مسئول مربوطه در رسانه مزبور در میان گذاشتم. القصه، مقصودم از بیان این مطلب آن بود که در مواقعی، نه بخشی بلکه سرتاسر مطلبی که در یک رسانه کار می‌شود، خالی از صحت و درستی است. قطعا این امر با اصول روزنامه‌نگاری و اصول حرفه‌ای خبر در تنافی و تضاد است. رئیس دستگاه قضا افزود: اغلب مطلب یا خبری به نقل از فردی منتشر می‌شود که با کنکاش و مداقه در اصل ماجرا، پی می‌بریم که نحوه تنظیم خبر و مطلب مزبور به گونه‌ای بوده است که مقاصد یا اغراض تنظیم‌کننده و منتشرکننده خبر، به نقل از فرد اشاره‌شده، بیان و عرضه شده است. این امر، اصلا مطلوب و حرفه‌ای نیست که ما حرف خودمان را از زبان دیگری مطرح کنیم و در این راستا، به صداقت و امانتداری در انتقال کلام پایبند نباشیم.

بخشی از امنیت‌ روانی جامعه را خودمان بر هم می‌زنیم

حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای بیان کرد: امروز وضعیت امنیت روانی جامعه خوب نیست. این امنیت را چه کسی به هم می‌زند؟ این امنیت از کدام ناحیه به هم می‌خورد؟ آیا در همه این موارد دشمنان دخیل هستند؟ آیا همه این موارد از ناحیه یک طیف خاص انجام می‌شود؟ بدون ‌تردید در وهله نخست باید رفع عیوب و نواقص را از خودمان شروع کنیم و همگان به حفظ و تقویت امنیت روانی جامعه یاری برسانیم. در خیلی از مواقع خود ما از طریق رسانه‌ها و تریبون‌هایی که در اختیار داریم، امنیت روانی جامعه را مخدوش می‌کنیم؛ بنابراین در این زمینه باید بسیار مراقب بود.

رئیس قوه قضائیه تأکید کرد: امروز به سبب اقتدار بالای نظام جمهوری اسلامی، دشمن کاملا از اقدام نظامی علیه کشور ما ناامید است؛ پس به توطئه‌چینی و اختلاف‌افکنی و تهدید امنیت روانی مردم در داخل دل خوش کرده است. باید بسیار هوشیار باشیم و بدانیم که وقتی دشمن به تعریف و تمجید از ما می‌پردازد، قطعا یک اشکال و نقصی در ما وجود دارد. رئیس دستگاه قضا افزود: ظرفیت بسیار بزرگی در اختیار شما اهالی و اصحاب رسانه وجود دارد و شما با نوشتار و گفتار و مواضع‌تان می‌توانید در راستای تحکیم وفاق و همبستگی اجتماعی اقدام و دشمن را ناامید کنید. رئیس قوه قضائیه در ادامه با اشاره به موضوع هیئت منصفه دادگاه مطبوعات اظهار کرد: قطعا هم به لحاظ تجربی و هم به لحاظ قانونی، استقرار هیئت منصفه در دادگاه مطبوعات امری مفید و نافع است. البته ممکن است شما به‌عنوان اصحاب رسانه معتقد باشید که باید در تعداد یا نحوه تعیین اعضای هیئت منصفه تغییراتی ایجاد شود که در این زمینه هم حتما از نظرات شما استقبال می‌شود و برای دور جدید هیئت منصفه می‌توان با بررسی نظرات و پیشنهادهای جدید تصمیم‌گیری شود.

رئیس قوه قضائیه خطاب به مدیران رسانه‌ها گفت: همه نامه‌های مردمی واصله به دفاتر رسانه‌ای‌تان را به مرکز ارتباطات مردمی قوه قضائیه برسانید و ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا در حد توان و مقدورات قانونی به این نامه‌ها ترتیب اثر دهیم.

پیامک سرنوشت‌ساز یک فعال رسانه‌ای به رئیس قوه قضائیه

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای اظهار کرد: چندی پیش یکی از هم‌صنفان شما اهالی رسانه که من او را از ایام قدیم می‌شناختم، به من پیامک زد و مشکلی را مطرح کرد و خواستار ملاقات با من شد. من در آن لحظه در مسیر نمازجمعه بودم. نشانی منزل او را گرفتم و بعد از نمازجمعه، شخصا به دیدار او رفتم و یک مقام قضائی را پیگیر رفع مشکل او کردم. این یک نمونه بود. قطعا من نمی‌توانم شخصا به همه این درخواست‌های ملاقات جامه عمل بپوشانم؛ البته اگر بتوانم قطعا مشتاق این کار هستم. در همین راستا همه نامه‌ها و پیامک‌هایی که از ناحیه اقشار مختلف مردم به من می‌رسد، بررسی و پیگیری می‌شوند.

درباره عفاف و‌ حجاب واقعا وضع خوبی نداریم

رئیس عدلیه در بخشی از سخنانش در این نشست صمیمی، به مقوله عفاف و حجاب و سیر ناظر بر تدوین لایحه مربوطه در این زمینه نیز گریزی زد و گفت: در قضیه عفاف و حجاب وضع خوبی نداریم؛ اگرچه در این زمینه یک سلسله اقداماتی انجام شده، اما هنوز به نتیجه نهایی نرسیده‌ایم. تأکید بنده از همان ابتدا آن بود که باید با به‌کارگیری قوانین فعلی (قوانین ناظر بر مسئولیت اتحادیه‌ها، صنوف، اماکن و...) در راستای بهبود وضع عفاف و حجاب اقدام کنیم. در فروردین سال گذشته من جلسه‌ای را با حضور مسئولان ذی‌ربط در این حوزه تدارک دیدم و در آن جلسه، همه قوانین موجود ناظر بر بهبود وضع عفاف و حجاب را احصا و ابلاغ کردم و تأکید کردم که چنانچه به همین قوانین موجود عمل شود، مشکلات این حوزه تا میزان مؤثری مرتفع می‌شود. علی‌ایحال در شورای ‌عالی انقلاب فرهنگی، قوه قضائیه مکلف به تدوین لایحه‌ای در این زمینه شد و ما لایحه‌ای معطوف به هدف را در ۹ ماده تنظیم کردیم که آن ۹ ماده در دولت به ۱۵ ماده و در مجلس به ۷۱ ماده تبدیل شد و هنوز هم به سرانجام نرسیده است. به‌هرحال کماکان معتقدم که با عمل به همین قوانین موجود، می‌توان وضعیت عفاف و حجاب را تا قبل از تصویب قانون مربوطه در این حوزه بهبود بخشید.

‌در ادامه این جلسه برخی از مدیران مسئول رسانه‌ها به بیان ‌ نظرات و نقدهای خود پرداختند.

دشمن از ترفند انگاره‌سازی علیه انقلاب استفاده‌ می‌کند

«شریعتمداری» مدیرمسئول روزنامه کیهان در سخنانی اظهار کرد: برخلاف نظر برخی اصحاب رسانه که شرایط موجود در کشور را خطرناک می‌بینند، من این شرایط را خطیر و حساس می‌بینم. او با بیان اینکه متأسفانه دشمنان در رسیدن به مقاصد شوم خود بعضا از نیرو‌های داخل کشور نیز سوءاستفاده می‌کنند، گفت: همه ما باید به اتفاق و کمک همدیگر، انگاره‌های غلط ایجاد‌شده در اذهان مردم را از بین ببریم.

 علل و عوامل اصلی فسادهای بزرگی را که در کشور اتفاق افتاده است، به مردم بگویید

«بختیاری» مدیرمسئول روزنامه دنیای اقتصاد نیز در این جلسه با اشاره به نقش تأثیرگذار قوه قضائیه در ایجاد بستری آرام و امن برای فعالیت بخش خصوصی در حوزه اقتصاد، گفت: علاوه بر برخورد‌های قضائی عدلیه با مصادیق فساد، ضرورت دارد دستگاه قضائی اهتمام ویژه‌ای برای تبیین علل و ریشه‌های اصلی شکل‌گیری این فساد‌ها داشته باشد.

 قوه قصائیه سهم ویژه‌ای در تقویت سرمایه اجتماعی کشور دارد

«مظفری» مدیرمسئول روزنامه آفتاب یزد نیز در بخشی از صحبت‌های خود به انتقاد از نحوه مواجهه و تعامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با رسانه‌های مستقل پرداخت. «احمدنیا» مدیرمسئول اصلاحات‌نیوز نیز در این جلسه با بیان اینکه نباید منافع ملی فدای منافع جناحی شود، گفت: مردم کشور ما تفاوت میان مسئولی که اقدامات نمایشی انجام می‌دهد با مسئولی که در جهت منافع مردم و انقلاب گام برمی‌دارد، به‌وضوح احساس می‌کنند. «اخوان» مدیر مسئول روزنامه جوان نیز در این جلسه ضمن تأکید بر ضرورت تقویت زیرساخت‌های امنیتی سامانه‌های الکترونیکی دستگاه قضا، برخی از گلایه‌های مردمی در زمینه صدور پروانه دفاتر خدمات الکترونیک قضائی را بیان کرد.

انتظار است در رابطه با مسئله ازگل یک چیزی هم قوه قضائیه بگوید، مردم انتظار دارند

«کواکبیان» مدیرمسئول روزنامه مردم‌سالاری نیز با بیان اینکه استقلال عدلیه در دوره کنونی نسبت به دوره‌های پیشین آن، افزایش یافته و وکلا و قضات نیز در دوره فعلی، رضایتمندی بیشتری نسبت به دوره‌های گذشته دارند، تصریح کرد: ضرورت دارد قوه قضائیه درباره آن دسته از پرونده‌هایی که افکار و اذهان عمومی را درگیر خود می‌کند، در زمان مقتضی توضیحات لازم و مبسوط را ارائه دهد. انتظار است در رابطه با مسئله ازگل یک چیزی هم قوه قضائیه بگوید، مردم انتظار دارند. او ضمن انتقاد از برخی احکام صادره در محاکم قضائی برای افراد بی‌حجاب، بر ضرورت اتقان آرا در شعب بدوی تأکید کرد.

«پژمان» مدیر مسئول پایگاه خبری آخرین خبر نیز در این جلسه ضمن قدردانی از افزایش میزان آستانه تحمل عدلیه در مواجهه و نحوه تعامل با رسانه‌ها، خواستار جمع‌سپاری و مشارکت‌دادن مردم در امر نظارت بر فضای مجازی شد. «پاک‌آیین» نماینده مدیران مسئول در هیئت نظارت بر مطبوعات با بیان اینکه هم‌اکنون تصویر قوه قضائیه در نزد رسانه‌ها یک قوه قضائیه مستقل است، گفت: امروز مشاهده می‌کنیم که اصحاب رسانه احساس امنیت قضائی دارند. او افزود: ضرورت دارد که بیش از پیش‌ از ظرفیت رسانه‌ها در مقوله ارتقای دانش حقوقی و آگاهی‌های قضائی جامعه استفاده شود.

جلسات رسیدگی به جرائم مطبوعات را آنلاین کنید

«صادق‌الحسینی» مدیرمسئول اقتصادآنلاین نیز گفت: چرا باید شرایط به نحوی باشد که بعضا پرونده‌های رسانه‌ها به دادگاه‌های غیرتخصصی ارجاع داده شوند؟ ما خواستار آن هستیم که در دستگاه قضا شرایطی فراهم شود که مردم بتوانند تلفن‌های همراه خود را به درون جلسه دادگاه نیز ببرند.

«وکیلی» مدیرمسئول روزنامه ابتکار نیز در این جلسه گفت: ما از اینکه می‌بینیم رئیس قوه قضائیه نسبت به وضعیت کشور نگاه واقع‌بینانه‌ای دارند، خرسند هستیم؛ مناسب‌نبودن وضعیت کشور در حوزه‌های مختلف، باید ساختار حکمرانی را به سمت تغییر رویکرد‌ها سوق دهد. او افزود: نباید شرایط به نحوی رقم بخورد که با صدور برخی آرا در محاکم عالی قضائی، نقش هیئت منصفه دادگاه مطبوعات تضعیف شود. «فقیهی» مسئول پایگاه خبری انتخاب نیز در این جلسه ضمن انتقاد از نحوه مواجهه دولت با این پایگاه خبری، گفت: ما از قوه قضائیه می‌خواهیم در کنار رسانه‌ها باشد و اجازه ندهد اقدامات برخی بخش‌ها، به حذف رسانه‌های مستقل ختم شود.

اگر پلیس قضائی احیا شود، خیلی از مشکلات کشور حل می‌شود

«مقدسیان» مدیرعامل خبرگزاری آنا نیز بر ضرورت احیای پلیس قضائی تأکید کرد و در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: برخی از قوانینی که باعث اطاله دادرسی می‌شوند، باید اصلاح شوند و پژوهشگاه قوه قضائیه در این زمینه دارای مسئولیت است.

فاصله دولت و‌ ملت بیش از گذشته شده

«شفیعیان» مدیرمسئول انصاف‌نیوز بر ضرورت اتخاذ تدابیر و انجام اقدامات مقتضی برای کاهش فاصله ایجاد‌شده میان دولت و ملت تأکید کرد و گفت: جا دارد از حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای به سبب آنکه در حوزه حدود اختیارات و وظایف خود انجام مسئولیت می‌کنند، قدردانی کنیم. او در ادامه‌ ضمن انتقاد از خبرگزاری میزان به‌عنوان خبرگزاری رسمی قوه قضائیه گفت: نباید شرایط به نحوی باشد که دستگاه قضا در برابر اتفاقات و رخداد‌هایی که پیش می‌آیند، صرفا عکس‌العمل‌های واکنشی از خود نشان دهد.

تمام مشکلات مملکت اختلافاتی است که همه‌جا هست

«بهزادی» مدیرمسئول روزنامه اعتماد نیز در این جلسه از برخی نگاه‌های سلیقه‌ای در هیئت‌منصفه دادگاه مطبوعات انتقاد کرد. «حیدری» مدیرمسئول خبرگزاری ایلنا نیز در این جلسه با اشاره به اعتراضات و اعتصابات کارگری در یک سال گذشته، به انتقاد از برخورد‌های بعضا تند و خشن با این اعتراضات و اعتصابات پرداخت و گفت: نباید شرایط به نحوی باشد که صنف کارگران، اجازه برپایی تجمع در برابر نهاد‌ها و سازمان‌های تصمیم‌گیر را نداشته باشند. «ابراهیمی» مدیر‌مسئول پایگاه خبری رکنا نیز در این جلسه گفت: نباید شرایط به نحوی باشد که خبرنگاران به‌سختی اجازه ورود به دادسرا‌ها و گفت‌وگو با بازپرس‌ها را به دست بیاورند؛ در مقوله پیشگیری از وقوع جرم، رسانه‌ها می‌توانند کمک‌حال دستگاه قضا باشند و ضرورت دارد عدلیه بیش از پیش از این ظرفیت استفاده کند.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها