درخواست دستمزد نجومی در نقل و انتقالات لیگ برتر
در حالی با آغاز فصل و انتقالات لیگ برتر فوتبال صحبت از درخواست رقمهای ۱۰۰میلیاردی و بیشتر از سوی برخی بازیکنان است که ضروری است علاوه بر ورود نهادهای نظارتی، مدیران باشگاهها بدون توجه به بازارگرمیهای صورت گرفته، تسلیم امضای قراردادهای بدون ضابطه و نجومی نشوند.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ در حالی هنوز لیگ برتر فوتبال به پایان نرسیده و پنجشنبه این هفته زنگ آخر زده میشود، که نقل و انتقالات فوتبال از مدتها پیش کلید خورده و هر روز که میگذرد خبرها و شایعات حول آن داغتر دنبال میشود. به طوری که برای فصل آینده لیگ برتر فوتبال صحبت از درخواستهای ۱۰۰ میلیاردی برای تنها یک فصل از سوی برخی بازیکنان مطرح شده است، بازیکنانی که در بازار و مارکت خارج از کشور، ارزشی حتی نصف مبلغ پیشنهادی هم ندارند.
با این حال بیضابطه بودن و قانونمند نبودن فضای نقل و انتقالات فوتبال سبب شده تا متر و معیاری مشخص برای رقمهایی که مطرح میشود، وجود نداشته باشد. بدیهی است که در چنین شرایطی هر بازیکن یا مربی با توجه به تخمینی که از طرف مقابلش میزند، یک رقم درخواستی را برای امضای قرارداد مطرح میکند، رقمی که درباره خیلی از بازیکنانی که میخواهند جابجا شوند، چندین برابر ارزش واقعی آنهاست.
با این حال در فصل نقل و انتقالات، برخی بازیکنان که با بازارگرمی و هدایت دلالان و برخی مدیران و مربیان در پشت پرده صورت میگیرد، رقمهای کذایی را به عنوان درخواستشان برای امضای قرارداد مطرح میکنند. تنها نگاهی به اخباری که در روزهای اخیر شنیده شده و خبرهای که در این دو ماه پیشرو خواهید شنید، نشان میدهد که گروهی از بازیکنان با توجه به فضای ولنگار حاکم بر فوتبال، با خبرسازی و حربههایی مانند پیشنهاد از تیمهای مختلف داخلی و خارجی، سعی در تبهیج و به عجله انداختن تیمهای خواهانشان برای امضای قرارداد و موافقت با رقم درخواستیشان دارند.
اوجگیری بازارگرمیها در نقلوانتقالات فوتبال؛ به رقمهای کذایی محکم نه بگویید
چنین فضا و جوی که برخی بازیکنان به یکباره و یکشبه از پیشنهادهای اروپایی و رقیبان داخلی دم میزنند، را باید در قالب همان بازارگرمیهای رایج در فصل نقل و انتقالات دانست. این ترفند با وجود فیک بودن در اکثر موارد اما همچنان به عنوان یک حربه و تلهای که میتواند مدیران باشگاهها را تسلیم امضای قرارداد با رقمهای نجومی بدون ضابطه و چندبرابر ارزش بازیکن کند، عمل میکند.
به خصوص که برخی بازیکنان در مذاکره با یک تیم، از پیشنهاد تیم رقیب هم صحبت به میان میآوردند تا از آن به عنوان یک حربه فشار جهت تحمیل خواستههایشان بیشتر استفاده کنند.
نکته قابل تامل و عجیب هم این است که مدیران آماتور باشگاهها که اکثر آنها با روابط و رانت به صندلی مدیرعاملی رسیدهاند، تحتتاثیر بازارگرمی برخی بازیکنان قرار میگیرند و در زمین آنها بازی میکنند. به طوری که بدون اینکه یک مدیر باشگاه به این فکر کند که مبلغ قرارداد این بازیکن چقدر به ارزش واقعی او نزدیک است، سعی میکند که با توجه به جوسازیهای صورت گرفته، برای اینکه این بازیکن مورد نظر به اردوی رقیب نرود، چشمهایش را بر روی صفرهای قرارداد ببندد و زیر آن را امضا کند. همین میشود که دلالان، یک پرنده فروش برزلی را سالها پیش به عنوان بازیکن حرفهای به یکی از تیمهای بزرگ پایتخت قالب کردند.
البته عدم حساسیت اکثر مدیران باشگاههای لیگ برتر را که از بودجه عمومی ارتزاق میکنند، را باید به پای عدم حسابکشی از این مدیران در پایان فصل بابت هزینههای انجام شده نوشت. وقتی یک مدیر در پایان فصل بابت هزینههایی که انجام میدهد، حساب پس نمیدهد و مدیران بالادستی حساسیتی نسبت به فاکتورهای نجومی مدیران منصوب شدهشان ندارند، زمینه را برای اینکه مدیران فوتبال، منفعت بازیکن را به منافع باشگاه ترجیح دهند، مهیا میکند.
اوجگیری بازارگرمیها در نقلوانتقالات فوتبال؛ به رقمهای کذایی محکم نه بگویید
این کوتاهی و اهمال شرایطی را فراهم آورده که در فصل نقل و انتقالات، بیشتر از آنکه بر اساس یک قاعده، ارزش قرارداد یک بازیکن مشخص شود، بازارگرمیهای دلالان و رقابت با باشگاههای رقیب، قیمت بازیکن را مشخص میکند. همین فرایند سبب میشود تا امروز بازیکنان رقمهای چندبرابر ارزش واقعیشان را روی میز مدیران بگذارند تا بله را بگویند.
با توجه به جو آلوده به فضای دلالی و بازارگرمی فصل نقل و انتقالات، ضروری است علاوه بر افزایش نظارت نهادهای بازرسی و قضایی، مدیران باشگاهها نیز باید هوشیارتر از قبل و بدون تاثیرگرفتن از بازارگرمیهای و دلالیهایی که قیمت یک بازیکن درجه ۳ را به یکشبه به قیمت یک بازیکن درجه میرسد، پای میز مذاکره با بازیکنان موردنظر بنشیند و اولویت را بر منافع باشگاه قرار دهند. البته بدیهی است که مدیران بالادستی و مجامع باشگاهها هم باید با حسابرسی صورتهای مالی و قراردادهای بدون ضابطهای که با بازیکنان تحتتاثیر جو ول فوتبال امضا میشود، مدیران منصوبشان را بابت هزینهها پاسخگو کنند.
در این راستا، صحبتهای امروز محمدشروین اسبقیان معاون ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش که در واکنش به مطرح شدن رقمهای نجومی ۱۰۰ میلیاردی برای فصل آینده، از نظارت این وزارتخانه بر فصل نقل و انتقالات خبر داده بود، امیدوار کننده است و امید میرود فضای فوتبال با تدابیری که صورت میگیرد به سمت سالمسازی مالی پیشبرود و فرصت سوءاستفاده و فساد مالی از برخی اهالی فوتبال گرفته و عرصه برای آنها تنگ شود.