چرا با وجود پایان جنگ، درگاههای آنلاین طلا همچنان مسدود است؟
معاون تنظیم مقرارت مرکز ملی فضای مجازی میگوید مسدود کردن پلتفرمهای مجاز طلا نه تنها اشتباه مشکوک که همدستی با دشمن است.
تاکنون پلتفرمهای آنلاین طلا و اتحادیه کسبوکارهای مجازی در چندین نامه به وزارت صمت و اتاق اصناف از آنها خواستهاند به این محدودیت پایان دهند، اما پس از گذشت بیش از دو هفته هنوز، گوشی شنوای این اعتراضها نیست.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
با شروع جنگ در ۲۳ خرداد، پلتفرمهای فروش آنلاین در بیانیهای اعلام کردند که با توجه به وضعیت حساس کشور و جلوگیری از التهاب در بازار در همکاری با بانک مرکزی با توقف عملیات درگاههای پرداخت پلتفرمهایشان موافقت کردند. حالا بیش از یک هفته از آتش بس و پایان جنگ تحمیلی اسرائیل به ایران میگذرد، اما درگاههای پرداخت پلتفرمهای فروش آنلاین طلا همچنان مسدود است. این محدودیت نه تنها به کسبوکارهای فعال دراین بازار لطمه زده که باعث شده در این شرایط بحرانی کاربران هم از دسترسی به سرمایه خود محروم شوند. آنچه از فعالان فروش طلای آنلاین و صنف کسبوکارهای مجازی شنیده میشود، این موضوع است که بخشهای از بازار سنتی طلا و صندوقهای بورسی، پشت ادامهدار بودن محدودیت برای این پلتفرمها هستند. در این زمینه هم بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به خاطر راهاندازی صندوقهای طلا از بخش سنتی حمایت میکنند و آنطور که رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی میگوید، در این بین پلتفرمهای طلای آنلاین به گروگان گرفته شدهاند.
تاکنون پلتفرمهای آنلاین طلا و اتحادیه کسبوکارهای مجازی در چندین نامه به وزارت صمت و اتاق اصناف از آنها خواستهاند به این محدودیت پایان دهند، اما پس از گذشت بیش از دو هفته هنوز، گوشی شنوای این اعتراضها نیست.
در جدیدترین واکنش هم امیر سیاح، معاون اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی در توییتی در شبکه X اعلام کرد: «تهدید فعالان اقتصادی رسمی و نظارت پذیر و هدایتشان به بخش زیرزمینی و غیرقابلنظارت، اشتباهی مشکوک است.» او تاکید کرده: «مسدود کردن سکوهای مجاز طلا و ایجاد نگرانی و نارضایتی در میلیونها شهروند، آنهم در شرایط جنگی، صرفا اشتباه مشکوک نیست، همدستی با دشمن است.»
داستان از کجا شروع شد؟
۲۳ خرداد همزمان با جنگ تحمیلی اسرائیل به ایران، پلتفرمهای طلا در اقدامی مشترک برای کاهش التهاب در بازار با بانک مرکزی همکاری کردند، تا عملیات پرداخت پلتفرمهایشان به صورت موقت غیر فعال شود، اما حالا بیش از ۱۹ روز از این تصمیم میگذرد و بانک مرکزی همچنان جلوی فعالیتهای مالی این پلتفرمها و کاربرانشان را گرفته است. اقدامی که در این شرایط بحرانی و نبود امنیت جانی، امنیت مالی کاربران را هم به خطر انداخته و باعث فشار مضاعف روانی برای آنها شده است.
سوم تیر و همزمان با انتشار خبر آتشبس رضا الفتنسب، رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی در توییتی ازمسدود ماندن درگاههای پرداخت کسبوکارهای آنلاین طلا انتقاد و این سوال را مطرح کرد که «تا کی میخواهید درگاه پرداخت کسبوکارهای آنلاین طلا را بسته نگه دارید؟» او تاکید کرده بود که این تصمیم باعث شده تا کسبوکارهای قانونی با مجوز در بلاتکلیفی کامل به سر ببرند؛ نه امکان فروش داشته باشند و نه پاسخ روشنی به آنها داده شود. او یادآور شده بود: «امنیت اقتصادی یعنی شفافیت، نه حذف صورت مسئله! تا دیر نشده پشت درهای بسته اتاقهایتان تدبیر کنید.»
درخواست از وزارت صمت و اتاق اصناف
با بیپاسخ ماندن این اعتراضها در شبکههای مجازی، رضا الفتنسب با ارسال نامهای به وزارت صمت و اتاق اصناف با انتقاد جدی از بسته بودن درگاههای پرداخت پلتفرمهای طلای آنلاین، نسبت به دخالت بانک مرکزی در امور صنفی اعتراض کرد. او در این نامه تاکید کرده بود که تصمیمات پشت درهای بسته و بدون مشورت با بخش خصوصی، باعث ناامیدی کسبوکارها شده است.
او در این نامه نوشته بود: «با توجه به شرایط پیشآمده در مورد مسدودسازی درگاههای پرداخت کسب و کارهای آنلاین فعال در حوزه فروش مصنوعات طلا، لازم است مراتب اعتراض شدید و نگرانی عمیق فعالان این حوزه را به اطلاع شما برسانم. در حالی که این واحدها همگی دارای مجوز از این اتحادیه بوده ، اخیرا شاهد دخالتهای نهادهایی نظیر بانک مرکزی در تعیین صلاحیت ادامه فعالیت این کسبوکارها بودهایم، تا جایی که درگاههای پرداخت آنها بدون اطلاع رسانی شفاف و فرآیند قانونی، مسدود شده است.
او در این نامه سوالاتی مطرح کرده بود، از جمله اینکه: چگونه و با کدام منطق، نهادی مانند بانک مرکزی که مأموریت و صلاحیت آن در حوزه سیاستهای پولی و بانکی کشور تعریف شده، امروز اقدام به دخالت مستقیم در تعطیلی یا جلوگیری از فعالیت واحدهای صنفی میکند؟ آیا به راستی واحدهای صنفی تحت نظر اتاق اصناف ایران نیستند؟چرا باید مرجعیت اتاق اصناف که بر اساس قانون نظام صنفی و قوانین جاری کشور مسئول صدور و نظارت بر فعالیت این کسبوکارهاست، توسط نهادهایی خارج از این ساختار، زیر سؤال برود؟
در ادامه این نامه الفتنسب یادآور شده بود که در شرایط جنگی، علاوه بر مردم هر روز فشار بیشتری بر کسبوکارها وارد میشود: «انتظار این است که در چنین شرایطی،اتاق اصناف به عنوان مدافع حقوق کسب وکارهای صنفی، از تعطیلی اجباری آنها جلوگیری کرده و با بدعتهایی که مبنای قانونی و صنفی ندارند، به صورت قاطع برخورد کند.»
مخالفت با شفافیت
امروز (۱۱تیر) هم در نشست خبری «انسداد ناگهانی درگاههای پرداخت پلتفرمهای آنلاین طلا و تبعات آن برای کاربران و کسبوکارها» سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران اعلام کرد کسانی که با پلتفرمهای فناوری مخالفت میکنند، همان مخالفان شفافیت هستند.
او در این مورد گفت: «تحول دیجیتال خود را با رفتارها نشان میدهد نه با شعارها، پلتفرمها مدل حکمرانی را تغییر میدهند و شرایط را به سمت شفافیت میبرند. اما وضعیت فعلی نشاندهنده این موضوع است که گویا همه با شفافیت موافق نیستند.»
همچنین در این نشست، رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی با اعلام امنیتی کردن فعالان این حوزه، گفت: «: در جلسه دیروز (۱۰تیر) هم نماینده بانک مرکزی گفت تصمیم بسته شدن درگاهها توسط وزیر صمت، وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی گرفته شده و موضوع پلتفرمهای آنلاین طلا برای تعیین تکلیف به شورای عالی امنیت ملی برده شده و آنها قصد دارند برای بسته ماندن درگاهها مصوبه دریافت کنند. اتفاقی که عجیب نگران کننده است، این نگاه امنیتی به کسبوکارها حقیقتا منفی و مشکلآفرین است؛ اما با همه اینها درخواست موکد ما از آقایان این بود که درگاهها باز شوند. مردم نگران هستند و کسبوکارها به چالش جدی برخوردهاند.»
به گفته او هنوز نهادی که دستور بستن درگاهها را صادر کرده، مشخص نیست و هیچکس به آنها جواب مشخصی نداده است: «باهرجا تماس گرفتیم، جواب این بود که از سمت ما نبوده است. اما در نهایت متوجه شدیم کار خود بانک مرکزی است که اعتبار کسبوکار و دارایی مردم را به مثابه کلید برقی میبیند که هر زمان بخواهد دکمه خاموش-روشن آن را بزند.»
آنطور که الفتنسب ادعا میکند، بانک مرکزی برای ترویج صندوقهای طلا، پلتفرمها را گروگان گرفت است. او تاکید میکند: «بانک مرکزی مدتها بود میخواست صندوقهای طلا را پروموت کند و حالا جنگ را بهانه کردند که به هدفشان برسند.»
در این نشست، نسبت به ادامه دار بودن محدودیت فعالیت پلتفرمهای طلای آنلاین هشدار داده و اعلام شد که برخی از فرصت جنگ هم برای کاسبی و حذف رقبای آنلاین سواستفاده میکنند و این ضربه به اعتماد عمومی نهایتا به انسجام اقتصادی و اجتماعی جامعه لطمه میزند.
آخرین اخبار فناوری را از طریق این لینک پیگیری کنید.