|

دستاورد سفر ترامپ به خاورمیانه؛ قراردادهای میلیاردی آمریکا و عربستان در حوزه هوش مصنوعی

در خلال دیدارهایی که ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با مقامات کشورهای حاشیه خلیج فارس و خصوصاً عربستان سعودی داشته، قراردادهای گسترده‌ای بین شرکت‌های فناوری آمریکایی در حوزه هوش مصنوعی و شرکت‌های خاورمیانه منعقد شده که قابل‌توجه هستند.

دستاورد سفر ترامپ به خاورمیانه؛ قراردادهای میلیاردی آمریکا و عربستان در حوزه هوش مصنوعی
خبرنگار: ثریا حقی

رئیس جمهوری آمریکا در سفر اخیر خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس و دیداری که با مقامات عربستان سعودی داشته است، دستاوردهای فوق‌العاده برای فناوری هوش مصنوعی (AI) رقم زده است. در خلال دیدارهایی که ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با مقامات کشورهای حاشیه خلیج فارس و خصوصاً عربستان سعودی داشته، قراردادهای گسترده‌ای بین شرکت‌های فناوری آمریکایی در حوزه هوش مصنوعی و شرکت‌های خاورمیانه منعقد شده که قابل‌توجه هستند.

به گزارش «فن‌زی»، عربستان سعودی، در این مذاکرات متعهد شده است که تا 600 میلیارد دلار در شرکت‌های فناوری بزرگ آمریکایی سرمایه‌گذاری کند. یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای اعلام‌شده نیز مربوط به شرکت انویدیا (Nvidia) است؛ سازنده تراشه آمریکایی.

این شرکت، متعهد شده است که بالغ بر صدها هزار تراشه هوش مصنوعی را به عربستان سعودی صادر کند که  محموله آن، حاوی 18 هزار مورد از جدیدترین تراشه‌های این شرکت با نام بلک‌ول (Blackwell) است. محموله‌ای که قرار است در اختیار استارتاپ هیومین (Humain) قرار گیرد. استارتاپ موردنظر تحت مالکیت صندوق ثروت ملی عربستان قرار دارد.

این در حالی است که چندین شرکت بزرگ فناوری از ایالات متحده آمریکا نیز برای انعقاد قراردادهای میلیارد دلاری هوش مصنوعی در خاورمیانه اعلام آمادگی کرده‌ و حتی برخی از امضا قراردادهای خود نیز خبر داده‌اند.

اطلاعات منتشر شده، حاکی از آن هستند که دونالد ترامپ، در سفر اخیر به کشورهای حاشیه خلیج فارس، تعهدات هنگفت 600 میلیارد دلاری از منطقه خاورمیانه را برای شرکت‌های آمریکایی تضمین کرده و در همین راستا، کاخ سفید نیز در بیانیه‌ای اعلام کرده است:

«امروز در عربستان سعودی، رئیس جمهور دونالد جی. ترامپ از تعهد 600 میلیارد دلاری عربستان برای سرمایه‌گذاری در ایالات متحده آمریکا و ایجاد روابط اقتصادی خبر داده که برای نسل‌های آینده نیز پایدار خواهد بود».

به گفته کاخ سفید، نخستین بخش‌هایی از فناوری که تحت پوشش این قرارداد قرار می‌گیرند، مربوط به حوزه‌های زیر خواهد بود:

  • امنیت انرژی
  • صنایع دفاعی
  • مدیریت فناوری
  • زیرساخت‌های جهانی
  • منابع حیاتی

بر اساس گزارش منتشر شده توسط رویترز (Reuters)، شرکت‌های انویدیا (NVIDIA)، ای‌ام‌دی (AMD) و کوالکام (Qualcomm) اولین و کلیدی‌ترین شرکت‌هایی هستند که در راستای این توافق اقدام به امضای قراردادهای کلان کرده‌اند.

یکی از بزرگ‌ترین توافق‌ها، مربوط به غول تراشه‌سازی جهان، انویدیا است که قصد دارد یک محموله اولیه را به 18000 تراشه پیشرفته تحویل استارتاپ عربستانی هیومین دهد. جنسن هوانگ (Jensen Huang)، مدیرعامل انویدیا، در بیانیه‌ای اذعان داشته است:

«هوش مصنوعی، مانند برق و اینترنت، یک زیرساخت ضروری برای هر ملتی است. ما به همراه هیومین، در حال ایجاد زیرساخت هوش مصنوعی برای مردم و شرکت‌های مستقر در عربستان سعودی هستیم تا چشم‌انداز جسورانه این پادشاهی را تحقق ببخشیم».

این در حالی است که شرکت سیسکو (Cisco) نیز اعلام کرده است با امضای قراردادی با شرکت هوش مصنوعی جی24 (G42) مستقر در امارات متحده عربی، سعی دارد از توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی در این کشور حمایت کند.

داده‌ها و گزارش‌های منتشر شده از سوی کاخ سفید نیز نشان می‌دهند که شرکت دیتاولت (DataVolt) عربستان سعودی قصد دارد بالغ بر 20 میلیارد دلار، در مراکز داده هوش مصنوعی و زیرساخت‌های انرژی ایالات متحده آمریکا سرمایه‌گذاری کند.

در عوض، انتظار می‌رود که غول‌ها و شرکت‌های بزرگ فناوری نظیر گوگل (Google)، اوراکل (Oracle)، سیلزفورس (Salesforce)، ای‌ام‌دی (AMD) و اوبر (Uber) نیز در مجموع چیزی حدود 80 میلیارد دلار روی فناوری‌های نوظهور در هر دو کشور سرمایه‌گذاری کنند. هرچند که جزئیات بیشتری در این خصوص منتشر نشده است.

جالب است بدانید که رقیب سرسخت انویدیا، ای‌ام‌دی (AMD) نیز از یک قرارداد 10 میلیون دلاری با استارتاپ هیومین خبر داده است؛ قراردادی که شامل تأمین سخت‌افزار، پشتیبانی نرم‌افزاری و توسعه مراکز داده در هر دو کشور است. لیزا سو (Lisa Su)، مدیرعامل ای‌ام‌دی، در بیانیه‌ای تصریح کرده است:

«ما با هم در حال ساخت یک پلتفرم هوش مصنوعی مهم جهانی هستیم که عملکرد، باز بودن و دسترسی را در سطوح بی‌سابقه‌ای ارائه می‌دهد».

ناگفته نماند که علاوه بر قراردادهای فناوری امضا شده، دو کشور، برای تعمیق روابط دفاعی و امنیتی بین ایالات متحده و عربستان سعودی، چیزی را امضا کرده‌اند که از آن تحت عنوان «بزرگترین توافق‌نامه فروش دفاعی در تاریخ» یاد می‌شود و چیزی در حدود 142 میلیارد دلار ارزش دارد!

قراردادی که به سبب آن، عربستان سعودی تجهیزات و خدمات پیشرفته جنگی را از بیش از دوازده پیمان‌کار دفاعی آمریکایی دریافت خواهد کرد. فروش‌های برنامه‌ریزی‌شده این توافق‌نامه نیز شامل پنج حوزه کلیدی است:

  • دفاع هوایی و موشکی
  • امنیت دریایی و ساحلی
  • پیشرفت نیروی هوایی و فضایی
  • امنیت مرزی و نوسازی نیروهای زمینی
  • و ارتقای سیستم‌های اطلاعاتی و ارتباطی
  •