|

انجمن فین‌تک در اعتراض به اولتیماتوم بانک مرکزی به رئیس جمهوری نامه نوشت:

دستورات بانک مرکزی به فعالان رمزارز غیرقانونی است

نجمن فین‌تک در نامه‌ای به رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی فضای مجازی به درخواست‌های غیرقانونی و غیرمنطقی بانک مرکزی اعتراض کرده است.

دستورات بانک مرکزی به فعالان رمزارز غیرقانونی است

بعد از  تعیین ضرب‌العجل بانک‌ مرکزی  برای صرافی‌های رمزارزی که تعهدنامه جدید این رگولاتور را امضا نکرده‌اند و تهدید به تعطیلی این کسب‌وکارها، انجمن فین‌تک در نامه‌ای به رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی فضای مجازی به درخواست‌های غیرقانونی و غیرمنطقی بانک مرکزی اعتراض کرده است.

به گزارش «فن‌زی»، روز گذشته (9 اردیبهشت)‌ بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای به صرافی‌های رمزارزی که تاکنون در زمینه امضا تعهدنامه و ارائه اطلاعات و مدارک جدید در نظر گرفته از سوی این رگولاتور ، اقدامی انجام نداده‌اند، اخطار داد. بانک مرکزی در این اطلاعیه به کسب‌وکارهای تبادل رمزارزدارایی تنها تا 20 اردیبهشت فرصت داده که تعهدنامه فعالیتی که مشخص شده را امضا کنند در غیر این صورت کسب‌وکارشان تعطیل خواهد شد.

تعهدنامه مورد اشاره بانک مرکزی از زمستان سال 1403 تا کنون مورد اعتراض بسیاری از صرافی‌های رمزارز بوده است. آن زمان بانک مرکزی اعلام کرد کسب‌‌وکارهای فعال در حوزه مبادلات رمزپول‌ها (رمزارزها) که تاکنون هیچگونه مجوز فعالیتی اخذ نکرده‌اند، باید با امضای تعهدنامه در نظرگرفته شده در این زمینه، الزامات حداقلی این بانک را رعایت کنند. این تعهدنامه شامل مفادی است که به باور فعالان این حوزه و همچنین کارشناسان خلاف رعایت حفاظت از اطلاعات خصوصی افراد است. بعد از این دستور برخی از صرافی‌های رمزارز این تعهدنامه را امضا کرده‌اند. طبق اعلام بانک مرکزی تاکنون ۶۱ کسب و کار باپذیرش شرایط و ارائه مدارک خواسته شده از سوی این رگولاتور، موافقت اولیه سه ماهه دریافت و درگاه پرداخت آنها بازگشایی شده است. در این بین اما برخی دیگر از فعالان این حوزه با اعلام اینکه حفظ اطلاعات شخصی کاربرانشان برایشان در اولویت است، تن به امضا این تعهدنامه ندادند.

اعتراض انجمن فین‌تک به درخواست‌های غیرقانونی

امروز (10 اردیبهشت) انجمن فین‌تک نامه‌ای خطاب به رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی فضای مجازی در اعتراض به این دستورات بانک مرکزی منتشر کرده است.

این انجمن در نامه خود اعلام کرده که اقتصاد دیجیتال یکی از موتورهای اصلی رشد و توسعه یک کشور است به طوری که 30 درصد تولید ناخالص ملی کشوری مانند چین از اقتصاد دیجیتال است و بخش فین‌تک یکی از بخش‌های مهم اقتصاد دیجیتال است. این انجمن تاکید کرده که رشد و توسعه این بخش از اقتصاد نیازمند قانون‌گذاری دقیق و پرهیز از تصمیمات خلق الساعه و بدون مطالعه است.

انجمن با اشاره به ضرب‌العجل جدید بانک مرکزی به فعالان رمزارز نوشته است:‌ «بانک مرکزی در آخرین تهدید غیرقانونی خویش به کسب‌وکارهای تبادل رمزدارایی اخطار کرده که تا 20 اردیبهشت هر کسب‌وکاری که تعهدنامه خلاف قانون درخواستی بانک مرکزی را امضا نکند مطابق به مواد 37 و 38 قانون بانک مرکزی اقدام به ایجاد پرونده قضایی کرده و این کسب‌وکارها را تعطیل خواهد کرد.»

9-2

انجمن فین‌تک اعلام می‌کند که این اطلاعیه بانک مرکزی دقیقا 26 روز پس از تصویب سند چشم‌انداز رمز‌ارزهای جهانروا در شوارای عالی فضای مجازی و سایر سران قوا و رئیس بانک مرکزی صادر شده که به صراحت مفاد سند مذکور را نقض می‌کند. انجمن تاکید می‌کند که هیچ تعریف جهانی، علمی، فقهی، شرعی و در هیچ کشوری از دنیا و حتی سند چشم‌انداز شورای عالی فضای مجازی، رمزدارایی را رمزپول نمی‌داند و در این زمینه تنها بانک مرکزی به این تعریف ناصواب دستاویز غیراصولی بخشیده است.

این انجمن می‌گوید که اعضایش در صورت حذف موارد خلاف قانون تعهدنامه درخواستی بانک مرکزی، مشکلی با امضا این تعهدنامه ندارند، اما با این حال بانک مرکزی نسبت به این راه‌حل فعالان این حوزه بی‌توجه بوده است.

در ادامه انجمن فین‌تک به اجبار پلتفرم‌های تبادل رمزدارایی به اعمال حاکمیت گسترده و غیرقانونی بانک مرکزی و تسلیم اجباری پلتفرم‌های تبادل به این روند غیرقانونی هشدار داده و گفته است که این اقدامات منجر به ورد مشکلات و صدمات جبران‌ناپذیری به بخشی از اقتصاد دیجیتال کشور خواهد شد.

انجمن این مشکلات را در 4 مورد اصلی خلاصه کرده است:

1- نقض صریح وگسترده اصل 25 قانون اساسی

2- نقض قوانین متعدد امانی بودن و محرمانگی داده‌های کاربران نزد پلتفرم‌های تبادل

3- بی‌اعتمادی گسترده مردم نسبت به پلتفرم‌های داخلی و نابودی تدریجی این پلتفرم‌ها

4- رواج گسترده شبکه‌های زیرزمینی و انتقال فعالیت‌ه به خارج از کشور

در پایان انجمن فین‌تک یادآور شده که تاکنون در نامه‌های متعدد به بانک مرکزی در خصوص مخاطرات جدید این اقدام اخطار داده است، اما تاکنون بانک مرکزی تغییر در رویه خود ایجاد نکرده است. در نهایت هم ابراز امیدواری کرده که رئیس جمهوری و دبیر شورای عالی فضای مجازی جلوی ایجاد خطرات و چالش‌های جدی در آینده را بگیرد، تا این فعالان شرمنده مردم نشوند.