|

سیدمحمد بهشتی شیرازی:

دفاع از وطن، نقطه اشتراک همه ماست

سیدمحمد بهشتی شیرازی نوشت: انسجام ملی به عنوان یکی از پایه‌های امنیت و بقاء کشور در زمانه‌های بحران از تهدیدهای طبیعی گرفته تا تجاوزات نظامی اهمیت دوچندان پیدا می‌کند. آنچه در دل جامعه پنهان بوده به سطح می‌آید: سوءتفاهم‌ها رنگ می‌بازند و چهره‌های واقعی نمایان می‌شوند.

دفاع از وطن، نقطه اشتراک همه ماست

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

«سیدمحمد بهشتی شیرازی» حمله رژیم صهیونیستی را فرصتی برای بازسازی اعتماد عمومی و انسجام ملی می‌داند و می‌گوید: در دل بحران، سوءتفاهم‌ها فرو می‌ریزند و چهره‌های حقیقی نمایان می‌شوند. امروز بیش از همیشه زمان مهربانی و شکل‌گیری دوباره پیوندهای اجتماعی است.

بحران‌ها، آزمون‌های واقعی برای سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی و انسجام ملی هستند. در چنین شرایطی عوامل گسست یا پیوند در جامعه با شفافیت بیشتری خود را نشان می‌دهند. اگرچه بحران ذاتاً با تهدید همراه است اما می‌تواند فرصتی برای بازتعریف پیوندهای اجتماعی، بازسازی اعتماد بین حاکمیت و مردم و بازیابی هویت جمعی نیز باشد.

انسجام ملی به عنوان یکی از پایه‌های امنیت و بقاء کشور در زمانه‌های بحران از تهدیدهای طبیعی گرفته تا تجاوزات نظامی اهمیت دوچندان پیدا می‌کند. آنچه در دل جامعه پنهان بوده به سطح می‌آید: سوءتفاهم‌ها رنگ می‌بازند و چهره‌های واقعی نمایان می‌شوند.

در همین راستا و با توجه به شرایط اخیر پژوهشگر ایرنا در گفت‌وگویی با «سیدمحمد بهشتی شیرازی» اندیشمند و کنشگر فرهنگی به بررسی ابعاد مختلف انسجام ملی در مواجهه با بحران پرداخت؛ به ‌ویژه در شرایطی که تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی به ایران بار دیگر موضوع «همبستگی ملی» را در مرکز توجه افکار عمومی قرار داده است.

بحران رژیم صهیونیستی؛ لحظه‌ای برای دوباره یکی شدن

*مساله امروز دفاع و حمایت از تمامیت ایران است این مساله در چنین شرایطی چگونه می توان تقویت کرد؟

بهشتی شیرازی: ایران خانه ماست. وقتی که به خانه‌مان تعرض می‌شود و بیگانگان قصد ورود یا تجاوز دارند، طبیعی است که اهل خانه با همه تفاوت‌ دیدگاه‌ها بر سر یک موضوع به اجماع می‌رسند: دفاع از خانه. ممکن است ما اختلاف‌نظرهایی در زمینه‌های سیاسی، فرهنگی یا اجتماعی داشته باشیم اما در مواجهه با دشمنی که قصد ضربه ‌زدن به وطن دارد این اختلاف‌ها به حاشیه می‌روند. در چنین شرایطی اولویت دفاع از وطن است و این موضوع ما را در یک جبهه قرار می‌دهد.

بسیار نادرند کسانی که در چنین موقعیت‌هایی همچنان بر دشمنی داخلی اصرار ورزند و مرزبندی با دشمن خارجی را نادیده بگیرند. این افراد یا از درک و شعور سیاسی بی‌بهره‌اند یا تعمداً در نقش ابزار دشمن عمل می‌کنند. البته تاریخ نشان داده که چنین چهره‌هایی در همه جوامع وجود دارند اما همین بزنگاه‌ها فرصتی برای شناسایی‌ آنان است.

هیچ بحران سیاسی یا نظامی دائمی نیست

*در مواجهه با دشمنی مثل رژیم صهیونیستی چقدر می‌توانیم اختلاف‌های داخلی را به نفع وحدت ملی به تعویق بیندازیم؟

بهشتی شیرازی: یکی از ویژگی‌های دوران بحرانی این است که نقاب‌ها را کنار می‌زند و چهره‌های واقعی را نشان می‌دهد. افرادی که تا پیش از این در سایه حرکت می‌کردند در موقعیت تهدید ملی به وضوح خود را نشان می‌دهند. بنابراین باید با چشم باز این موقعیت را رصد کرد چرا که این بحران نیز مانند همه بحران‌ها روزی به پایان خواهد رسید. هیچ بحران سیاسی یا نظامی دائمی نیست اما آنچه از دل بحران باقی می‌ماند، دستاوردی‌ست از شناخت خود و دیگران، انسجام ملی و مرزبندی شفاف با دشمن.

مردم با غرور و حمایت از مدافعان وطن یاد می‌کنند

*آیا می‌توان بحران‌های امنیتی را به فرصتی برای تقویت وحدت، بازتعریف دشمن و بازسازی اعتماد عمومی تبدیل کرد؟

بهشتی شیرازی: در دل این بحران سوءتفاهم‌ها رنگ می‌بازند. کسانی که نسبت به آن‌ها داوری نادرستی داشتیم ممکن است اکنون با مواضع شفاف‌شان اعتبار تازه‌ای به دست آورند. بحران، آزمونی است برای صداقت و سلامت. مردمان با سلامت نفس از دل تهدیدها محبت، همبستگی و پیوند ملی بیرون می‌کشند. همین بحران که به سبب تعرض آشکار اسرائیل شکل گرفته می‌تواند نقطه‌ای برای بازسازی انسجام ملی باشد.

تا دیروز شاید تصور می‌شد انسجام در جامعه ما آسیب دیده یا سست شده است اما امروز شاهدیم که دشمنی مشترک با رژیمی متجاوز، مردم را در کنار هم قرار داده و حس مشترکی از وطن‌دوستی را در دل‌ها بیدار کرده است.

اکنون هرکسی که در جایگاهی قرار دارد به ‌ویژه در سطح حاکمیت، باید برای زدودن دلخوری‌های گذشته تلاش کند. حاکمیت با جامعه و جامعه با حاکمیت باید مهربان‌تر شوند. این مهربانی مقدمه‌ای است برای شکل‌گیری دوباره آن پیوندهای اجتماعی که ممکن است در سال‌های گذشته تضعیف شده باشد.

*دشمنی آشکار اسرائیل با ایران چطور می‌تواند محرکی برای بازتعریف رابطه حاکمیت با مردم باشد؟

بهشتی شیرازی: در این روزها که نیروهای نظامی ما در قامت حقیقی خود یعنی «مدافعان وطن» ظاهر شده‌اند واکنش مردم نیز متفاوت است. آنان با غرور و حمایت از این نیروها یاد می‌کنند. ممکن است تا پیش از این به ‌دلایلی برخی انتقادها یا سوءتفاهم‌ها وجود داشت اما اکنون در مواجهه با دشمن خارجی مردم با همه وجود از مدافعان خود حمایت می‌کنند.

این لحظه تاریخی لحظه همبستگی دوباره است؛ لحظه‌ای است که محبت، اعتماد و وحدت می‌توانند جایگزین تفرقه و سوء‌ظن شوند. باید از این فرصت نهایت بهره را برد چون آنچه امروز ساخته می‌شود می‌تواند آینده‌ای امن‌تر، متحدتر و سرافرازتر برای ایران رقم بزند.

منبع: ایرنا

آخرین اخبار فرهنگ و هنر را از طریق این لینک پیگیری کنید.