پیام و هشدار جدی ایران به آمریکا
وزیر امور خارجه گفت: به آمریکاییها پیام و هشدار جدی دادهایم.
به گزارش شبکه شرق، حسین امیرعبداللهیان در مصاحبه با خبرنگاران گفت که به آمریکاییها پیام و هشدار جدی دادهایم که اقدام مشترک آنها با انگلیس در دریای سرخ و علیه یمن، یک «خطای استراتژیک » بود.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی پس از پایان دیدارهای دوجانبه خود در نخستین روز سفرش به نیویورک این مطلب را در پاسخ به سوال خبرنگاران بیان کرد.
ابتدا این سوال مطرح شد که رئیسجمهور آمریکا چند روز پیش اعلام کرد که ما به ایران پیامی خصوصی درباره حملات در دریای سرخ دادهایم. آیا قرار است از تریبون شورای امنیت به این پیام پاسخ دهید یا اینکه از طریق دیدارهای دوجانبه یا کانالهای مخصوص پاسخ داده اید؟
امیرعبداللهیان پاسخ داد: «ما به آمریکایی پیام و هشدار جدی دادیم، اقدامی که آمریکا و انگلیس به طور مشترک انجام دادند و به مناطقی در یمن حمله کردند، تهدید صلح و امنیت در منطقه است. تشدید دامنه جنگ است.»
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: «در همان ساعاتی که آمریکا و انگلیس حملاتی را علیه یمن انجام دادند، تصاویر ماهواره ای نشان می دهد که حدود ۲۳۰ کشتی تجاری و نفتی در دریای سرخ در حال حرکت بوده؛ این به این معناست که پیام یمنی ها را به خوبی دریافت کرده اند که صرفا کشتی هایی که به مقصد بنادر رژیم اشغالگر اسراییل در حرکت هستند، توسط یمنی متوقف می شوند.»
امیرعبداللهیان در عین حال گفت: «من البته هفته گذشته در داووس (سوئیس) در ملاقاتی که با آقای دیوید کامرون وزیر خارجه انگلیس داشتم به صراحت گفتم که اقدام شما در تنشافزایی در دریای سرخ و علیه یمن، یک خطای استراتژیک بود.»
آمریکا و انگلیس با همراهی هشت کشور دیگر، ۲۱ دی ماه جاری برابر با ۱۱ ژانویه ۲۰۲۴، در پی قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، به مواضع انصارالله یمن حمله کردند.
شورای امنیت سازمان ملل ۲۰ دی ماه جاری برابر با ۱۰ ژانویه ۲۰۲۴، قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده آمریکا و ژاپن را با شماره ۲۷۲۲ علیه انصارالله یمن درباره حملات در دریای سرخ بدون اشاره به دلیل اصلی این حملات و حمایتهای واشنگتن از رژیم اسراییل در بمباران غزه، تصویب کرد.
امیرعبداللهیان درباره هدفش از سومین سفر به نیویورک در سال جاری شمسی نیز گفت: سفرم به نیویورک با هدف اصلی شرکت در نشست وزاری خارجه در شورای امنیت سازمان ملل است که ذیل موضوع صلح و امنیت، بهطور ویژه مساله فلسطین و غزه در دستورکار قرار دارد.
او گفت که ریاست دورهای شورای امنیت با فرانسه است و این جلسه نیز به ریاست این کشور برگزار می شود و «فرصتی است همه مواضع جمهوری اسلامی ایران را در حمایت از فلسطین و مخالفت با نسلکشی و محاصره انسانی غزه، کوچ اجباری مردم غزه بیان کنیم و ایده ها و راهکارهایی که وجود دارد در شورای امنیت مورد بحث قرار گیرد.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی افزود: با استفاده از این فرصت با برخی از مقامات بینالمللی و همتایان خودم نیز دیدارهایی را برنامهریزی کردهاند؛ از جمله امروز با تعدادی از وزرای خارجه گفتوگو شد.
امیرعبداللهیان با اشاره نخستین دیدارش با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه اضافه کرد: از این فرصت استفاده کردیم ضمن اینکه موضوعات دوجانبه را مورد بحث و تبادل نظر و پیگیری قرار دادیم از جمله توافقاتی که در سطح سران ایران و روسیه در سفر اخیر ابراهیم رئیسی انجام شده بود که توافقات مهمی صورت گرفت که بهطور کامل با آقای لاوروف این مسائل را پیگیری کردیم و ارزیابی مشترک ما این است که توافقات دو رئیسجمهور در مسیر خوبی، توسط دولت های ایران و روسیه در حال پیگیری است.
وزیر خارجه ایران تصریح کرد که در دیدارش با لاوروف، در عین حال موضوعات تحولات منطقه از غزه تا دریای سرخ هم مورد توجه قرار گرفت.
امیرعبداللهیان درباره دیدار خود با وزیر خارجه لبنان و «گیر پدرسون» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه نیز گفت: در خصوص لبنان، طبعا به دلیل اینکه بخشی از گسترش دامنه جنگ، در نتیجه نسل کشی و جنایات رژیم اسراییل در غزه، به جنوب لبنان و شمال سرزمین های اشغالی کشیده شده است.
وزیر خارجه تصریح کرد: «برخی از تهدیدات را اسرائیلیها مطرح کرده اند و از احتمال گسترش دامنه جنگ گفتهاند. آنها حرف بی ربطی می زنند. از ابتدای جنگ، این اسرائیل است که بهشدت نگران گسترش دامنه جنگ از سوی حزب الله و مقاومت در جبهه شمالی و لبنان است و آنها میدانند لبنانی که در حال حاضر هنوز گسترده وارد جنگ نشده است، معادله را به نفع فلسطین و غزه تغییر داده است و اگر حزب الله تصمیم بیشتری بگیرد و سناریوهای جدید خودش را بخواهد پیگیری کند، تغییرات جدی در عرصه تحولات غزه رخ خواهد داد و در صورت لزوم، هر تصمیمی بر اساس آنچه ما از آقای سید حسن نصرالله شنیده ایم، در دستورکار حزب الله قرار دارد.»
امیرعبداللهیان گفت: «تهدید اسرائیل بیان از روی ترس است و آنها همانطور که جهانیان میبینند، درغزه جز کشتار زنان و کودکان و ویرانی هیچ دستاورد میدانی قابل افتخاری را نداشتهاند؛ به همین دلیل روی آوردهاند به عملیاتهای تروریستی در محیط پیرامونی فلسطین.»
او درباره دیدارش با فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل نیز گفت: «درباره آثار جنگ غزه بر صلح و امنیت در منطقه از جمله سوریه نیز با آقای پدرسون نماینده دبیرکل سازمان ملل دیدار داشتم.»