توافق ایران و ارمنستان برای توسعه کریدورهای ترانزیتی
وزیر راه و شهرسازی در نشست با وزیر مدیریت سرزمینی و زیرساخت ارمنستان بر توسعه زیرساختهای حملونقل، تقویت همکاریهای حملونقلی و زیرساختی و رفع اختلافات ترانزیتی تأکید کرد.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
کریدور زنگهزور بهعنوان یک مسیر راهبردی و ژئوپولیتیکی در منطقه قفقاز، نقش کلیدی در دسترسی جمهوری آذربایجان به منطقه نخجوان دارد.
پس از جنگ دوم قرهباغ و در چارچوب توافقنامه صلح میان آذربایجان و ارمنستان، مقرر شد ارمنستان این مسیر را برای اتصال آذربایجان و نخجوان فراهم و امنیت آن را تأمین کند، با این حال، تفسیر دو طرف از ماهیت این مسیر متفاوت است؛ در حالی ارمنستان آن را صرفاً یک مسیر عبوری میداند، آذربایجان خواستار کریدور واقعی با حداقل تشریفات مرزی و کنترلهای حاکمیتی است،
در این بین جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و تاریخی خود، همواره مسیر امن و قابل اتکایی برای ترانزیت آذربایجان فراهم کرده و حتی در مقاطع بحرانی نظیر دوران کرونا، تردد ایمن از طریق مرز بیلهسوار و جلفا را تضمین کرده بود. این مسیر ضمن حفظ امنیت منطقه، بهعنوان یک گزینه مهم حملونقلی ارزان و قابل اعتماد برای آذربایجان باقی مانده است و همچنان نقش کلیدی در تعاملات ترانزیتی و لجستیکی در قفقاز دارد.
در همین راستا دیروز، دوشنبه، فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی در سفر به ارمنستان با داویت خوداتیان، وزیر مدیریت سرزمینی و زیرساخت این کشور نشستی را برگزار کرد.
وی در این نشست با تأکید بر اهمیت کریدورهای ترانزیتی شمال ـ جنوب و خلیج فارس ـ دریای سیاه، خواستار تقویت بسترهای جادهای، ریلی و لجستیکی در ارمنستان برای تسهیل انتقال کالا شد.
وی با اشاره به نابرابری حدود 330دلاری میان عوارض دو کشور، خواستار بازنگری در این رویه شد و گفت: ایجاد مسیرهای حملونقلی جدید باید با پرهیز از تغییرات ژئوپولیتیکی همراه باشد.
وزیر راه و شهرسازی بازگشایی مسیر ریلی جلفا ـ ایروان ـ گرجستان را گامی مهم در تسهیل ترانزیت منطقهای دانست و سفر رئیسجمهور ایران به ارمنستان را نقطه عطفی در توسعه مناسبات تهران ـ ایروان در بخشهای حملونقل و لجستیک برشمرد.
خوداتیان وزیر مدیریت سرزمینی و زیرساخت ارمنستان نیز با قدردانی از حمایتهای ایران، بهویژه در جریان زلزله 2024 میلادی از عملکرد موفق شرکتهای پیمانکاری ایرانی تمجید کرد و از برگزاری مناقصه قطعه جدید مسیر شمال ـ جنوب خبر داد، همچنین، اختلافات موجود در میزان عوارض دریافتی از ناوگان ایرانی را تأیید کرد و از تشکیل کارگروه مشترک برای بررسی تخصصی این مسئله خبر داد.
آخرین اخبار سیاست را از طریق این لینک پیگیری کنید.