|

سخنان رئیس صداوسیما در جمع دانشجویان با پذیرش ضعف‌ها و توضیح محدودیت‌ها

اعتبار رسانه در ماجرای F-۳۵ آسیب دید

پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما که ماه‌هاست رسانه ملی با نقدهای پیوسته و کاهش اعتماد عمومی مواجه بوده، برای نخستین‌بار با صراحت نسبت به ضعف‌ها و آسیب‌های عملکردی این سازمان سخن گفت. او در اظهارات خود در جمع دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی، نه‌تنها به دلایل کاهش اعتماد عمومی و ریزش مخاطب اشاره کرد، بلکه چارچوب محدودیت‌های اطلاع‌رسانی و ضرورت رعایت پشتوانه مستند در انتشار خبر را نیز تشریح کرد.

اعتبار رسانه در ماجرای F-۳۵ آسیب دید

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

 شرق: پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما که ماه‌هاست رسانه ملی با نقدهای پیوسته و کاهش اعتماد عمومی مواجه بوده، برای نخستین‌بار با صراحت نسبت به ضعف‌ها و آسیب‌های عملکردی این سازمان سخن گفت. او در اظهارات خود در جمع دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی، نه‌تنها به دلایل کاهش اعتماد عمومی و ریزش مخاطب اشاره کرد، بلکه چارچوب محدودیت‌های اطلاع‌رسانی و ضرورت رعایت پشتوانه مستند در انتشار خبر را نیز تشریح کرد. سخنان جبلی، فارغ از جهت‌گیری‌های سیاسی و انتقادی، یک نقطه عطف در مدیریت رسانه ملی به شمار می‌رود، چرا‌که برای نخستین‌بار، رئیس سازمان به شکل روشن آسیب‌هایی را که به اعتبار رسانه وارد شده، می‌پذیرد و توضیح می‌دهد‌ برخی از ضعف‌ها نه ناشی از کم‌کاری، بلکه نتیجه محدودیت‌ها و عدم دسترسی به داده‌های کلیدی بوده است.

ماجرای  F-۳۵ و آسیب به اعتبار رسانه

یکی از محورهای اصلی سخنان جبلی، واکنش رسانه ملی به سقوط جنگنده F-۳۵ اسرائیل در جریان جنگ ۱۲‌روزه بود. رئیس صداوسیما در این‌ باره گفت: «در ماجرای سقوط جنگنده F-۳۵، مقامی رسمی به ما اطلاع داد این اتفاق رخ داده و ما عینا بازتاب دادیم. اما بعد مشخص شد اطلاعات موثق نبوده است». او تأکید کرد رسانه نباید اعتبار خود را وابسته به دستگاه‌های دیگر کند، اما در شرایطی که اطلاعات حیاتی فقط در اختیار نهادهای دیگر است، اطلاع‌رسانی در چارچوب محدودیت‌های موجود اجتناب‌ناپذیر است. این ماجرا، به همراه پوشش حوادث اعتراضات سال ۱۴۰۱، دو رویدادی هستند که به گفته جبلی نقش مستقیم در کاهش اعتماد عمومی و ریزش مخاطب داشتند.

روایت اول در حوادث ۱۴۰۱ از دست رفت

جبلی در ادامه به مسئله روایت اول در حوادث سال ۱۴۰۱ پرداخت و گفت رسانه ملی در آن سال روایت اول را از دست داده است. علت این امر، به گفته او، فقدان دسترسی به داده‌های اساسی و موثق بود: «در جایی که رویداد مستقیم باشد، ما روایت اول را در دست می‌گیریم؛ مثل آغاز جنگ یا حادثه تلخ اخیر اهواز که بلافاصله صداوسیمای استانی روایت اول را پوشش داد. اما زمانی که روایت اول منوط به دریافت داده‌ای است که فقط در اختیار یک نهاد خاص، مثل فیلم دوربین مداربسته در سال ۱۴۰۱ یا اطلاعیه رسمی شهادت فرماندهان است، طبیعتا ما نمی‌توانیم بدون پشتوانه مستند خبر منتشر کنیم». جبلی افزود شخصا در ساعات نخست جنگ اخیر، از شهادت برخی فرماندهان مطلع بوده است، اما رسانه ملی بدون اعلام رسمی نیروهای مسلح اجازه انتشار چنین خبری را نداشته است. به گفته او، سرعت در انتشار خبر غیرمطمئن فضیلت نیست و به‌ویژه خبری به اهمیت شهادت فرماندهان باید با دقت منتشر شود.

هیچ فردی به‌ صورت هدفمند اخراج نشده

این اظهارات نشان می‌دهد جبلی تلاش کرده است هم ضعف‌های سازمان را بپذیرد و هم توضیح دهد که برخی محدودیت‌ها خارج از کنترل رسانه بوده است. جبلی در بخش دیگری از سخنان خود به اتهامات مطرح‌شده درباره اخراج کارکنان و دستکاری در نظرسنجی‌ها پاسخ داد. او با صراحت گفت در دوره مدیریت او هیچ فردی به‌ صورت هدفمند از صداوسیما اخراج نشده است و کسانی که سازمان را ترک کرده‌اند، به دلیل تطابق‌نداشتن با رویکرد تحولی سازمان یا دلایل شخصی، از محیط فاصله گرفته‌اند. او تأکید کرد صداوسیما با افتخار ارزش‌های سبک زندگی ایرانی-اسلامی، انقلاب اسلامی و افتخارات مردم را سر دست گرفته و هرگونه تحقیر روستاییان یا مردم مناطق دیگر برخلاف اصول این سازمان است. جبلی افزود: «هرکس این اصول را نپذیرد، انتخاب خودش است، اما کسی را بیرون نکرده‌ایم».

 هزینه بالای سلبریتی‌ها

موضوع حضور سلبریتی‌ها و هزینه‌های بالای تولید سریال‌ها نیز از دیگر محورهای سخنان رئیس صداوسیما بود. جبلی توضیح داد مقایسه هزینه‌های تولید در سازمان با هزینه‌های مشابه در خارج از آن ضروری است و اتهام دستکاری در آمار مخاطبان را رد کرد. او گفت تمام اصول نظرسنجی در دوره‌های مختلف یکسان بوده و اگر تغییری رخ می‌داد، جهش فوری در مخاطب دیده می‌شد، اما هیچ‌گاه ادعا نکرده‌اند که مخاطب رسانه جهش پیدا کرده است. روند نزولی مخاطب از سال‌های آغازین دهه ۹۰ ادامه داشته، اما شیب آن کاهش یافته است. رئیس سازمان با ارائه مثالی از خودرو و ترمزگیری آن، کاهش مخاطب را یک روند طبیعی و قابل تحلیل دانست و گفت: «مخاطب ما همچنان کاهش دارد و مخاطب ۷۰درصدی مطلوب نیست، اما روش علمی نظرسنجی تغییری نکرده است». او اتهام دستکاری در نظرسنجی‌ها را کم‌لطفی به پژوهش و علم و دانشگاه دانست و از منتقدان خواست اطلاعات مراکز نظرسنجی معتبر داخلی و بین‌المللی را دوباره مقایسه کنند.

مسئله مهاجرت برخی چهره‌های باسابقه به پلتفرم‌های نمایش خانگی نیز از دیگر نکات مورد اشاره جبلی بود. او توضیح داد بسیاری از افراد توانمند و باتجربه به دلیل ملاحظات اقتصادی یا شخصی به نمایش خانگی روی آورده‌اند، اما هر زمان بخواهند با صداوسیما همکاری کنند، فضا برایشان باز است و هیچ محدودیتی وجود ندارد. او همچنین با اشاره به همکاری کارگردانان سرشناس مانند مسعود جعفری‌جوزانی، سیدرضا میرکریمی، کمال تبریزی، جلیل‌ سامان، داود میرباقری و ابراهیم حاتمی‌کیا، تأکید کرد این افراد سلبریتی هستند و حضورشان نشان‌دهنده تداوم همکاری با نخبگان سینمایی و ارتقای کیفیت تولیدات است.

جبلی در بخش دیگری از سخنان خود بار دیگر به اهمیت روایت اول و پشتوانه مستند در پوشش اخبار حساس تأکید کرد. او توضیح داد در مواردی که داده‌های کلیدی فقط در اختیار نهادهای خاص است، انتشار سریع خبر بدون تأیید رسمی می‌تواند به اعتبار رسانه آسیب بزند و به همین دلیل، رسانه ملی در مواجهه با اطلاعات حساس، همواره رویکرد محتاطانه و مستند را پیش گرفته است. در نهایت، رئیس سازمان صداوسیما به تغییرات سبد مصرف رسانه‌ای مردم و گرایش به ماهواره و پلتفرم‌های اینترنتی اشاره کرد و گفت: «این مسئله می‌تواند نشانه ضعف ما باشد، اما بخش مهمی از آن به تغییراتی بازمی‌گردد که در جهان رخ داده است. ما باید کیفیت تولیدات، تنوع برنامه‌ها و حضور در فضای نوین رسانه را تقویت کنیم». این سخنان نشان می‌دهد جبلی با نگاهی واقع‌گرا و مستدل، هم آسیب‌های گذشته را پذیرفته و هم مسیر پیش‌رو برای بازسازی اعتماد عمومی و ارتقای نقش رسانه ملی در فضای رسانه‌ای امروز را روشن کرده است.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.