|

«شرق» گزارش می‌دهد:

جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان/ بازگشت به میز مذاکره

دولت آمریکا ساعاتی قبل با رد خواسته ایران برای تغییر مکان و فرمت مذاکرات جمعه، بر مواضع خود پافشاری کرد. واشنگتن می‌گوید «کارشکنی دیپلماتیک تهران می‌تواند مسیر گفت‌وگو را مسدود کرده و دونالد ترامپ را به سمت گزینه‌های نظامی سوق دهد.« در همین حال تهران، از درز این خبر توسط واشنگتن ابراز نارضایتی کرده است.

جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان/ بازگشت به میز مذاکره

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

پافشاری بر تغییر زمین بازی مذاکرات از استانبول به مسقط، دیپلماسی را در برابر اولتیماتوم «یا این یا هیچ» واشنگتن قرار داد. ایالات متحده ساعاتی قبل به مقام‌های ایران ابلاغ کرد که با درخواست‌های لحظه آخری تهران برای تغییر مکان و ساختار مذاکرات پیش رو موافقت نخواهد کرد. دو مقام ارشد آمریکایی به آکسیوس گفتند که این بن‌بست دیپلماتیک می‌تواند مسیر گفت‌وگو را مسدود کرده و دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا را به سمت انتخاب گزینه‌های نظامی سوق دهد. طبق توافقات قبلی، قرار بود طرفین روز جمعه در استانبول با حضور ناظرانی از کشورهای منطقه دیدار کنند، اما تهران سه‌شنبه خواستار انتقال جلسات به عمان شد.

ایران اصرار دارد که مذاکرات صرفا به صورت دوجانبه برگزار شود تا بتواند موضوع گفت‌وگوها را تنها به پرونده هسته‌ای محدود کرده و از بحث درباره توان موشکی و گروه‌های مورد حمایت خود خودداری کند. یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد واشنگتن به تهران پیام داده است که «یا همین فرمت یا هیچ»؛ پاسخی که با واکنش منفی فرستادگان ایران مواجه شد. در حالی که استیو ویتکاف و جرد کوشنر قرار بود پنجشنبه برای رایزنی با نخست‌وزیر قطر راهی دوحه شوند، چشم‌انداز رسیدن به توافق تیره‌وتار به نظر می‌رسد.

واشنگتن تاکید دارد هر گونه توافق واقعی باید شامل دو مسیر موازی باشد: مذاکرات مستقیم هسته‌ای و گفت‌وگوهای چندجانبه درباره «برنامه موشکی، حمایت از گروه‌های نیابتی» و آنچه «نقض حقوق بشر در ایران» خوانده است. مقامات آمریکایی می گویند که «دیگر حاضر نیستند به روش‌های قدیمی دیپلماسی که به تهران اجازه وقت‌کشی می‌داد بازگردند.» هدف واشنگتن دستیابی سریع به یک «توافق واقعی» است و در غیر این صورت، گزینه‌های سخت‌گیرانه‌تری که ترامپ بارها به آن‌ها اشاره کرده، فعال خواهند شد.

به نوشته آکسیوس، این بن‌بست در حالی شدت گرفته است که فرستادگان ویژه کاخ سفید تصمیم گرفته‌اند پس از دیدار در قطر، به جای ملاقات با مقامات ایرانی، مستقیما به میامی بازگردند. مقامات آمریکایی با ابراز تردید جدی نسبت به امکان دستیابی به توافق در شرایط کنونی، اعلام کردند که «نسبت به نیت ایران بدبین هستند و زمان خود را بیهوده تلف نخواهند کرد.» اصرار تهران بر حذف موضوعات موشکی و منطقه‌ای واکنش منفی آمریکا را در پی داشته است.

در همین حال و به گزارش ایسنا، «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا ساعاتی پیش مدعی شده بود: «فکر می‌کنم اگر فرصتی برای تعامل مستقیم با طرف مقابل ایران وجود داشته باشد، ایالات متحده برای آن آمادگی خواهد داشت.»

وزیر خارجه آمریکا همچنین مدعی شد برای اینکه مذاکرات به نتیجه‌ای معنادار برسند، گفت‌وگوها باید شامل موضوعاتی از جمله «برد موشک‌های بالستیک ایران»، «برنامه هسته‌ای»، «نحوه برخورد حکومت با مردم خود» و همچنین آنچه که «حمایت از سازمان‌های تروریستی در سراسر منطقه» خوانده شد، باشد.

روبیو ادعا کرده بود: «ما ترجیح می‌دهیم دیدار کنیم و گفت‌وگو داشته باشیم. مطمئن نیستم بتوان به توافق رسید… اما تلاش می‌کنیم بفهمیم آیا این امکان وجود دارد یا نه.»

«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران پیش‌تر در رابطه با مذاکرات احتمالی با آمریکا گفته بود: «جمهوری اسلامی ایران آماده ورود مجدد به مذاکرات هسته‌ای است؛ اگر این مذاکرات عادلانه و منصفانه باشد. ایران هیچ گاه به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نبوده و این سلاح‌ها هیچ جایگاهی در محاسبات امنیتی ما ندارند. ما آماده اعتمادسازی در خصوص در خصوص صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خودمان همواره در گذشته بوده‌ایم و الان هم هستیم. ما آماده ورود به مذاکرات هستیم، اگر این مذاکرات از موضع برابر و بر اساس منافع متقابل و با احترام متقابل همراه بوده و اگر مذاکرات به صورت عادلانه و منصفانه باشد.»

در همین حال به نوشته تسنیم، روزنامه قطری العربی الجدید به نقل از یک منبع بلندپایه ایرانی گزارش داد درز دادن اخبار از سوی آمریکا درباره لغو یا تعلیق مذاکرات، نشان‌دهنده نبود اراده و جدیت واقعی واشنگتن در مسیر دیپلماسی است.

این منبع به این روزنامه گفته است: «جمهوری اسلامی ایران مذاکره درباره هیچ موضوعی خارج از پرونده هسته‌ای را نخواهد پذیرفت و طرح مسائل فرابرجامی می‌تواند روند گفت‌وگوها را با چالش جدی مواجه کند.»

العربی الجدید ادامه داد جریان‌های تندرو و مخالف دیپلماسی در حال حاضر بر فرآیند تصمیم‌گیری آمریکا درباره مذاکرات غلبه پیدا کرده‌اند؛ مساله‌ای که چشم‌انداز موفقیت گفت‌وگوها را تضعیف می‌کند و پیام‌های متناقضی به طرف مقابل ارسال می‌کند.

در تازه‌ترین تحول، باراک راوید خبرنگار اکسیوس نوشت که «انتظار می‌رود استیو ویتکاف، فرستاده کاخ سفید و جرد کوشنر، داماد و مشاور ترامپ، روز پنجشنبه برای گفت‌وگو درباره ایران با نخست وزیر به قطر سفر کنند. از آنجا، آنها در حال حاضر قصد دارند به جای سفر برای دیدار با ایرانی‌ها، به میامی برگردند. مقامات گفتند که اگر ایرانی‌ها مایل به بازگشت به قالب اولیه باشند، ایالات متحده آماده است تا این هفته یا هفته آینده ملاقات کند.»

بازگشت به میز مذاکره

سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در پستی در شبکه ایکس اعلام کرد: مذاکرات هسته‌ای با ایالات متحده روز جمعه حدود ساعت ۱۰ صبح در مسقط برگزار می‌شود.

در همین حال آکسیوس گزارش داد: ایالات متحده پس از فشار شدید و درخواست‌های رهبران عرب و مسلمان از دولت ترامپ برای لغو تهدیدهای خود، حاضر به مذاکره شد. حداقل ۹ کشور منطقه پیام‌هایی را به بالاترین سطوح دولت ترامپ ارسال کردند و از ایالات متحده خواستند که مذاکره با ایران در عمان را لغو نکند.

باراک راوید خبرنگار اکسیوس نیز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: «یک مقام آمریکایی گفت آن‌ها از ما خواستند جلسه را برگزار کنیم و به آنچه ایرانی‌ها می‌گویند گوش دهیم. ما به عرب‌ها گفته‌ایم که اگر اصرار دارند، جلسه را برگزار خواهیم کرد. اما ما بسیار بدبین هستیم.»

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.