|

عربستان از نفت به خورشید پناه برد

با هدف تولید نیمی از برق کشور از منابع پاک تا سال 2030، عربستان در حال اجرای بزرگ‌ترین پروژه‌های خورشیدی و ذخیره‌سازی برق در جهان است.

عربستان از نفت به خورشید پناه برد

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

بزرگ‌ترین کشور نفتی جهان به انرژی خورشیدی روی می آورد. عربستان سعودی در حال ساخت یکی از بزرگ‌ترین مزارع خورشیدی جهان به همراه مجموعه‌های عظیم باتری برای ذخیره سازی برق پیش از تاریک شدن هواست. این گسترش سریع، عربستان را به یکی از بازارها با سریع‌ترین رشد برای انرژی خورشیدی تبدیل کرده است.

براساس گزارشی از وال استریت ژورنال، پادشاهی عربستان معتقد است که نور خورشید می‌تواند اقتصاد آن را متحول کرده و خزانه‌اش را تقویت کند. این کشور برای اقامتگاه‌های گردشگری جدید، کارخانه‌ها و مراکز داده خود به برق نیاز دارد. انرژی سبز همچنین می‌تواند ارزش بیشتری از سوخت‌های فسیلی که این پادشاهی را ثروتمند کرده استخراج کند؛ عربستان سعودی برای تولید برق نفت می‌سوزاند، از این‌رو، استفاده از منابع جایگزین به این کشور اجازه می‌دهد نفت بیشتری را برای صادرات در اختیار داشته باشد.

گستره باتری‌های شیشه‌ای در سراسر صحران یکی از آشکارترین نمونه‌هایی است که نشان می‌دهد که چگونه کاهش هزینه پنل‌های خورشیدی و باتری‌های ساخت چین در حال تغییر نحوه تولید برق در جهان است؛ حتی در حالی که ایالت متحده انرژی‌های تجدیدپذیر را هدف قرار داده است.

به گفته ماکرو آرسلی، مدیر ارشد شرکت ACWA Power، که نوسازی شبکه برق عربستان سعودی را پیش میبرد، امروز انرژی خورشیدی ارزان‌ترین، سریع‌ترین، آسان‌ترین و امن‌ترین منبع انرژی است که می‌توان نصب کرد.

هدف عربستان سعودی این است که تا سال 2030 نیمی از برق خود را از منابع انرژی پاک تامین کند. شرکت ACWA، که بزرگ‌ترین سهام‌دار آن صندوق ثروت عربستان است، مسوول تامین بخش عمده‌ای از برق جدید مورد نیاز برای رسیدن به این هدف (یعنی حدود 100 گیگاوات ظرفیت) است. این میزان تولید برای کشوری که سال گذشته تنها حدود 4 گیگاوات برق خورشیدی تولید کرده است بسیار زیاد است.

افزایش تولید انرژی پاک یکی از برنامه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی برای متنوع‌سازی اقتصادی این کشور است که در سال 2016 معرفی شد. پیشرفت در این زمینه برای سال‌ها بسیار اندک بود، حتی در حالی که این کشور پروژه‌های عظیمی چون ساخت شهر آینده‌نگر نئوم را در صحرا آغاز کرد. یک پروژه 200 میلیارد دلاری خورشیدی که توسط سافت بانک ژاپن در سال 2018 معرفی شد، ظرف چند ماه متوقف شد.

اما این شرایط در حال تغییر است. سه شرکت سعودی، از جمله ACWA، اعلام کردند که 8.3 میلیارد دلار در 15 گیگاوات پروژه انرژی تجدیدپذیر سرمایه‌گذاری می‌کنند، که عمده آن انرژی خورشیدی و بخشی از آن به انرژی بادی اختصاص دارد. طبق گزارش شرکت ریستاد انرژی، این سرمایه‌گذاری علاوه بر مبلغی است که در حال حاضر در حال ساخت است. نیروگاه‌ها گازی عربستان نیز در حال افزایش هستند.

نیشانت کومار، تحلیلگر ریستاد انرژی، تا همین اواخر فکر نمی‌کرد که عربستان بتواند به هدف 50 درصدی خود نزدیک شود. اما پروژه‌های جدید در حال ظهور هستند. او اکنون فکر می‌کند که انرژی کم کربن می‌تواند تا سال 2030 یک‌سوم ترکیب برق عربستان سعودی را تشکیل دهد، در حالی‌که سال گذشته این نسبت تنها 2 درصد بوده است. ریستاد پیش‌بینی می‌کند که این امر عربستان سعودی را در میان پنج بازار برتر جهان برای ظرفیت جدید انرژی خورشیدی قرار خواهد داد.

لوک کوچلین، رئیس بخش راهکارهای برق خاورمیانه شرکت انرژی فرانسوی EDF، می‌گوید: «یافتن تعداد کافی مهندس برق، مدیر پروژه و سایر کارگران به یک دردسر تبدیل شده است.» به گفته او، «رشد انرژی تجدیدپذیر آنقدر سریع و عظیم است که استخدام تیم‌های ما و دنبال کردن این سرعت آسان نیست.» EDF در چندین پروژه برق عربستان سعودی، عمدتا خورشیدی، سهم دارد.

استراتژی عربستان اما با چالش‌هایی هم مواجه است. بیابان‌های خاورمیانه برای پنل‌های خورشیدی کاملا مناسب نیستند؛ گرمای شدید و غبار می‌تواند خروجی آنها را کاهش دهد. با این‌حال، آفتاب مطمئن و پایدار بر این مشکلات غلبه می‌کند.

مدیریت شبکه برق وقتی سهم زیادی از انرژی‌های خورشیدی و بادی داشته باشیم سخت‌تر است، چون نمی‌توان آن‌ها را همان لحظه برای تطبیق با مصرف روشن یا خاموش کرد. اما مزرعه‌های بزرگ باتری برای حل این مشکل ساخته شده‌اند و برق ذخیره‌شده را هنگام نیاز آزاد می‌کنند

انرژی خورشیدی یک جایگزین کم هزینه است. شرکت ACWA و سایرین اخیرا آن را با قیمتی کمتر از 1.3 سنت در هر کیلووات ساعت فروختند، که حدود یک‌سوم قیمت در اسپانیاست، که پایین‌ترین قیمت‌ها در اروپا را دارد.

به گفته اولیور کانر، از تحلیلگران سیتی بانک، گذشته از آفتاب سوزان، قیمت‌های پایین نشان دهنده سرمایه تحت حمایت دولت و نیروی کار کم هزینه است.

کاهش قیمت نفت نیز احتمال پایان دادن به سوزاندن نفت خام برای تولید برق را تقویت می‌کند.

عربستان سعودی برای تامین مالی ابرپروژه‌هایی که هزینه آنها می‌تواند به تریلیون‌ها دلار برسد با مشکل مواجه است. صندوق بین‌المللی پول تخمین می‌زند که ریاض برای ایجاد تعادل در بودجه خود به نفت بالای 90 دلاری نیاز دارد؛ این درحالی است که قیمت‌های نفت اکنون در حدود 70 دلار است.

جذابیت انرژی‌های تجدیدپذیر نیز به لطف کاهش بی‌وقفه هزینه پنل‌های خورشیدی و باتری‌هایی که عمدتا از چین می‌آیند افزایش یافته است.

چین مدت‌هاست که به نفت خام عربستان سعودی نیاز دارد؛ اکنون تجارت انرژی دو طرفه است. با این‌حال، عربستان، به عنوان بخشی از تلاش برای جذب سرمایه‌گذاری و ایجاد شغل، استفاده از برخی تجهیزات تولید داخل را الزامی کرده است.

منبع: اکوایران

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.