|

ژاپن و‌استرالیا در برابر چین متحد شدند

روزنامه صبح جنوب چین در گزارشی نوشت: قرارداد ۶.۵ میلیارد دلاری استرالیا برای خرید ناو از ژاپن، علاوه بر تحول راهبردی در جایگاه دفاعی توکیو در معادلات جهانی، پیامی روشن برای مقابله نفوذ چین در منطقه اقیانوس هند و آرام در بر دارد.

ژاپن و‌استرالیا در برابر چین متحد شدند

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

روزنامه صبح جنوب چین در گزارشی نوشت: قرارداد ۶.۵ میلیارد دلاری استرالیا برای خرید ناو از ژاپن، علاوه بر تحول راهبردی در جایگاه دفاعی توکیو در معادلات جهانی، پیامی روشن برای مقابله نفوذ چین در منطقه اقیانوس هند و آرام در بر دارد.

قرارداد ژاپن و استرالیا به ارزش ۱۰ میلیارد دلار استرالیا (معادل ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار آمریکا) برای ساخت ۱۱ ناوچه نسل جدید کلاس «موگامی» توسط شرکت صنایع سنگین میتسوبیشی، گامی مهم در مسیر همکاری‌های دفاعی و نشان‌دهنده تغییر قابل توجه در رویکرد دفاعی توکیو است.

ژاپن به عنوان کشوری که تا دهه‌ها پس از جنگ جهانی دوم صادرات تسلیحات را به‌طور تقریبی ممنوع کرده بود. به این توافق به عنوان بازتعریف هویت راهبردی خود می‌نگرد، توکیو اکنون به دنبال ایفای نقشی فعال‌تر در معماری امنیتی منطقه و کاهش محدودیت‌های دوران پساجنگ است.

یوکو ناکانو، معاون برنامه رهبری راهبردی آمریکا-ژاپن در مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی، به روزنامه صبح جنوب چین گفته است: هیچ کشوری در جهان به‌اندازه ژاپن با استرالیا همسو نیست.

به گفته این رسانه، نتایج نظرسنجی‌ها نیز نشان می‌دهد افکار عمومی ژاپن روابط با استرالیا را پس از ایالات متحده در اولویت می‌دانند؛ حمایتی اجتماعی که مکمل همگرایی سیاسی و نظامی دو کشور است.

تارنمای صبح جنوب چین در ادامه یادآور می‌شود که این همکاری تازه نشان می‌دهد توکیو از تجربه شکست خود در مناقصه ساخت زیردریایی برای استرالیا در سال ۲۰۱۶ میلادی (۱۳۹۴ شمسی) درس گرفته است.

به نوشته این روزنامه، ژاپن این بار انعطاف بیشتری در ساخت کشتی‌ها در خاک استرالیا و انتقال فناوری نشان داده و بستر همکاری صنعتی و سیاستی گسترده‌تری ایجاد کرده است.

این گزارش اشاره می‌کند ژاپن در سال‌های اخیر حضور خود در بازار جهانی تسلیحات را گسترش داده و از تحویل رادارهای نظارتی به فیلیپین گرفته تا همکاری با ایتالیا و انگلیس برای توسعه جنگنده نسل جدید فعال بوده است.

هرچند مقامات استرالیا ارتباط مستقیم این قرارداد با تنش‌های منطقه‌ای را رد می‌کنند، تحلیلگران معتقدند انگیزه اصلی آن نگرانی از افزایش قدرت نظامی چین است. این توافق، به دو کشور امکان می‌دهد توان صنعتی و نظامی خود را برای ساخت تجهیزات پیشرفته گسترش دهند و این توان را در اختیار سایر کشورهای منطقه نیز قرار دهند.

به گزارش این رسانه، ناگائو همچنین یادآور شده که چین طی سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ میلادی (۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲ شمسی) تعداد ۱۴۸ کشتی جنگی به خدمت گرفته که معادل کل ناوگان فعلی ژاپن است.

وی تأکید کرده است که همکاری میان ژاپن، استرالیا، آمریکا، هند، کشورهای جنوب شرق آسیا، تایوان و کره جنوبی می‌تواند منابع نظامی چین را در چندین جبهه تقسیم کرده و موازنه قوا را تغییر دهد.

آینده روابط امنیتی

کارشناسان معتقدند چنین همکاری‌هایی نه‌تنها بازدارندگی را تقویت می‌کند، بلکه در صورت کاهش حضور آمریکا در منطقه، امنیت متحدان را حفظ می‌کند.

شین کاواشیما، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه توکیو، به این رسانه گفته است: در زمانی که آمریکا نقش فعال کمتری در روابط با متحدانش دارد، روابط میان خود متحدان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

هرچند پکن این‌گونه همکاری‌های چندجانبه محدود را بازمانده‌ای از دوران جنگ سرد می‌داند، اما کارشناسان معتقدند همین انتقادها نشان می‌دهد چین از این ائتلاف‌ها نگران است.

به نوشته روزنامه صبح جنوب چین، قرارداد ناوچه‌های موگامی نه‌تنها موفقیتی صنعتی برای ژاپن و استرالیا محسوب می‌شود، بلکه پیامی راهبردی برای بازیگران منطقه‌ای دارد؛ پیامی که هدف آن تثبیت توازن قوا در منطقه‌ای است که بیش از پیش در مرکز رقابت قدرت‌های جهانی قرار گرفته است.

 

منبع: ایرنا

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.