|

پهپادها و آخرین شرایط جنگ داخلی ‌سودان

با آغاز حملات پهپادی به بندر سودان به نظر می‌رسد مرحله‌ای تازه در جنگ داخلی سودان آغاز شده است.

پهپادها و آخرین شرایط جنگ داخلی ‌سودان

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق؛ نیروهای شبه‌نظامی «پشتیبانی سریع» (RSF) در سودان، پس از عقب‌نشینی از خارطوم، موجی از حملات پهپادی را علیه بندر سودان آغاز کرده‌اند. به گزارش بی بی سی ؛ این اقدام   از سوی تحلیل‌گران به‌عنوان آغاز مرحله‌ای جدید و نمایش قدرت نظامی «از راه دور» توصیف شده است.

تنها چند هفته پس از آن‌که ارتش سودان بازپس‌گیری پایتخت را اعلام کرد، RSF با حملات بی‌سابقه پهپادی به بندر استراتژیک سودان در شرق کشور، بار دیگر تعادل جنگ را برهم زد. این حملات باعث قطعی گسترده برق و کمبود آب برای ساکنان شهر شده است.

به گفته آلن باسول، کارشناس شاخ آفریقا در گروه بین‌المللی بحران، «این سطح از قدرت‌نمایی در منطقه بی‌سابقه است» و می‌تواند «معادلات درگیری را به‌طور چشمگیری تغییر دهد».

تحلیل‌گران می‌گویند این گروه تلاش دارد با هدف قرار دادن زیرساخت‌های حیاتی و امن‌ترین شهر کشور – که محل استقرار دولت، دیپلمات‌ها و نهادهای امدادی است – نشان دهد که حتی بدون کنترل زمینی، می‌تواند امنیت مناطق کلیدی را به چالش بکشد.

استفاده پیشرفته از پهپادهای انتحاری

ارتش سودان اعلام کرده است که در یکی از این حملات، ۱۱ پهپاد انتحاری به‌صورت گروهی به یک پایگاه هوایی در بندر سودان حمله کردند. اگرچه ارتش موفق به انهدام آن‌ها شد، اما یک پهپاد استراتژیک دیگر توانست به هدف اصابت کند. این تاکتیک پیچیده نشان‌دهنده تحول در توانمندی پهپادی گروه  پشتیبانی سریع  است.

تصاویر ماهواره‌ای منتشر شده توسط محققان دانشگاه ییل و خبرگزاری رویترز، نشان می‌دهد که پهپادهای پیشرفته‌ای از نوع CH-95 ساخت چین – با قابلیت حمله در برد بالا – از آغاز سال در دارفور جنوبی مستقر شده‌اند.

تغییر روایت در میدان جنگ

خلود خیر، تحلیل‌گر سیاسی سودانی، می‌گوید گروه آر اس اف،  در تلاش است روایت پیروزی ارتش در خارطوم را تغییر دهد و با حملات جدید، پیام روشنی را به دولت منتقل کند: «شما می‌توانید خارطوم یا بندر سودان را تصرف کنید، اما هرگز نخواهید توانست آن‌ها را اداره کنید.»

این در حالی است که RSF مستقیماً درباره حملات پهپادی اخیر اظهارنظر نکرده، اما بار دیگر ارتش را به دریافت حمایت نظامی از برخی کشورها  متهم کرده است. دو طرف درگیر در جنگ، بارها به ارتکاب نقض حقوق بشر متهم شده‌اند، اما گزارش‌ها به‌طور ویژه بر نقش RSF در تجاوزهای دسته‌جمعی و نسل‌کشی تأکید کرده‌اند.

جنگ داخلی سودان که وارد سومین سال خود شده، تاکنون هزاران قربانی بر جای گذاشته و میلیون‌ها نفر را آواره کرده است. سازمان ملل آن را «بدترین بحران انسانی جهان» توصیف کرده است.