|

آتش در مراتع و جنگل‌های خان زنیان زاگرس زبانه می‌کشد

آتش جانسوز جنگل های زاگرس در قلب خان زنیان شیراز در روستای شهید مرادی بخش ارژن خشک و تر را با هم می سوزاند، هیچ چیزی و هیچ کسی یارای مقابله با آن را نداشت و در این جدال ناجوانمردانه ، طبیعت دوستی بنام" کاووس مرادی" با دستان خالی به جنگ با آتش آمده بود.

آتش در  مراتع و جنگل‌های خان زنیان زاگرس  زبانه می‌کشد

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

آتش جانسوز جنگل های زاگرس در قلب خان زنیان شیراز در روستای شهید مرادی بخش ارژن خشک و تر را با هم می سوزاند، هیچ چیزی و هیچ کسی یارای مقابله با آن را نداشت و در این جدال ناجوانمردانه ، طبیعت دوستی بنام" کاووس مرادی" با دستان خالی به جنگ با آتش آمده بود.

آتش زبانه می کشید ، وزش باد هر لحظه دامانش را بر گستره طبیعت بیشتر می کرد، و رقص باد و آتش، صحنه محشری از خود در زاگرس نمایان کرده بود، آتش پنچه در پنجه جنگل قدرت نمایی می کرد، گویی عقربه های ساعت دیرترجلو می رفت و این غول آتشین هر چیزی جلویش بود را می بلعید و با خاک یکسان می کرد و تنها تلی از خاکستر از خود به جا می گذاشت.

اما جان کاووس خون بهای نجات جان جنگل های خان زنیان شد تا آتش حرص و طمع آدمیان را از تصرف منابع طبیعی، قاچاق چوب، قطع درختان بلوط برای تولید زغال، شکار گونه های وحشی در دل طبیعت کمی بیاساید.

آتش پایکوبان در حدود سه هکتار از مراتع و جنگل های خان زنیان پیش روی کرده بود، معلوم نشد جرقه این آتش را چه کسی زده بود اما اینک همه یک هدف داشتند آن هم خاموش کردن داغ این آتش بود.

در چشم به هم زدنی جنگل های خان زنیان رخت سیا به تن کرد و تا چشم روئیت می کرد جز تلی از خاکستر چشم‌ها چیز دیگری نمی دید و همچنان آتش پیشروی می کرد. زبانه های آتش در جدالی نابرابر با تجهیزات و امکانات کم مردم روستا قدرت نمایی می‌کرد و گویی آمده بود که پیروز از میدان برود و جان انسان و طبیعت را با هم بگیرد.

برادر کاووس از جانفشانی‌های برادرش می گوید که سپری در برابر آتش شد تا با نجات طبیعت دست انسان های زیاده خواه را از طبیعت کوتاه کند و به آن ها درس دلدادگی به طبیعت بدهد.

کاووس ۶۴ سال سن داشت و صاحب سه فرزند بود او که باید اکنون در کنار فرزندان خود این ایام را به آسودگی بگذراند هم اینک زیرخروارها خاک جا خوش کرده و جان عزیزش طعمه آتش بی رحم شد.

طبق گفته برادر کاووس، او به عنوان نیروی مردمی داوطلب در عملیات اطفای حریق جنگل های خان زنیان به علت وجود دود ناشی از آتش دچار خفگی شد و چند روز بعد در سکوت خبری از دنیا رفت.

کاووس زندگی بسیار ساده و محقری داشت و به دلیل مشکلات مالی به سختی روزگار می گذراند اما مسائل زندگی هیچوقت از عشق او به طبیعت کم نکرد.

او به همراه ۱۱ نفر دیگر از اهالی روستا برای مهار آتش به کمک نیروهای منابع طبیعی آمده بودند اما پایان داستان مهار آتش برای این طبیعت دوست تلخ تمام شد و به بهای جانش طبیعت نجات یافت.

یکی از همراهان کاووس که عموی او هم محسوب می شود، می گوید که ساعت یک ظهر بود که به ما آتش سوزی اعلام شد و در آن گرمای سوزان برای مهار آتش شتافتیم و متاسفانه در انتهای اطفای حریق کاووس جان خود را از دست داد و صورت جلسه ای برای این اتفاق تنظیم شد. البته مسئولان منابع طبیعی استان هم در مراسم تدفین او شرکت داشتند.

یکی از مهمترین مشکلات استان فارس در سال‌های اخیر که موجبات خسارت‌های طبیعی و ایجاد هزینه‌های مالی سنگین و داغدار شدن خانواده‌ها و مردم را فراهم کرده وقوع غیر معمول آتش سوزی در نقاط مختلف استان است؛ آتش‌سوزی‌هایی که به گفته کارشناسان و فعالان محیط‌زیست بیش از ۹۵درصد آنها عامل انسانی دارد و چه بسا اکثر این آتش‌سوزی‌ها غیر عمدی و در اثر بی‌احتیاطی و بی‌اطلاعی افراد ایجاد می‌شود؛ آتش‌سوزی‌هایی که خسارت‌های سنگینی را به جا می‌گذارد و انسان‌های بسیاری را به کام مرگ می‌کشاند.

برخلاف تصور عمومی که جنگل‌های شمال ایران را نماد سبزی می‌دانند، استان فارس با ۲.۳ میلیون هکتار جنگل (۱۸ درصد جنگل‌های کشور) و رتبه سوم مراتع، نگین سبز جنوب ایران محسوب می‌شود، اما این ثروت طبیعی هر ساله در محاصره دود و شعله‌های آتش قرار می گیرد. جولان بی امان آتش از سردسیر تا گرمسیر فارس داستان تکراری است.

۱۱ استان فارس، آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، همدان، ایلام، لرستان، خوزستان، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد در حوزه رویشگاه زاگرس قرار دارند.

تغییرات اقلیمی و گرمایش بی‌سابقه هوا، خطر آتش‌سوزی را تشدید کرده، اما آنگونه که آمارها نشان می دهد منابع طبیعی استان از یک سو با کمبود قرقبان روبروست و از سوی دیگر تجهیزات موجود در استان یارای مقابله با این حجم از آتش سوزی را ندارد.

کمبود قرقبان معضل همیشگی مبارزه با آتش

طبق آخرین آمار به دست آمده از منابع طبیعی استان فارس برای ۱۱ میلیون هکتار اراضی ملی به ۲ هزار و ۲۰۰ قرقبان نیاز است، اما تنها ۱۲۰ نیروی فعال در استان فارس وجود دارد.

منصور شجاعی رئیس منابع طبیعی خان زنیان گفت: مساحت مراتع و جنگل های خان زنیان به حدود ۱۲۰ هزار هکتار می رسد و تنها پنج نفر قرقبان دارد و به صورت جدی کمبود قرقبان در منطقه احساس می شود.

وی تاکید کرد: همیشه برای اطفای حریق مردم و اهالی روستاهای اطراف کمک کار منابع طبیعی هستند و به محض اطلاع از موضوع با ما همکاری می کنند.

او ابراز کرد: کاووس مرادی هم طبق اعلام شورا و دهیار روستا برای مهار آتش سوزی آمده بود اما پیش از رسیدن نیروهای ما با آمبولانس انتقال داده شده بود.

وجود یک فروند بالگرد برای اطفای احتمالی حریق جنگل های فارس ضرورت دارد

مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری فارس با اشاره به اینکه پرونده کاووس مرادی از دوستداران طبیعت در دست پیگیری است اظهار کرد: مهمترین موضوع در منابع طبیعی ،بحث حفاظت است.

شهرام منتصری افزود: اولویت اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری بر حفظ و صیانت از منابع ارزشمند طبیعی‌ موجود و سپس احیای آن است.

وی ادامه داد: با تلاش‌های مامورین حفاظت منابع طبیعی ، همکاری و همیاری مردم شریف و البته طبیعت دوستان و همیاران طبیعت، در چند هفته اخیر شاهد کاهش حریق در سطح اراضی ملی استان بودیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس تاکید کرد: همچنین با توجه به کمبود اعتبارات و ادوات مورد نیاز اطفا حریق نیز با عنایت به همکاری خوب سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری کشور و توجه ویژه به این استان بزودی شاهد اتفاقات خوب در این زمینه هستیم.

وی با قدر دانی از همکاری نیروهای هلال احمر، سپاه و ارتش در خصوص تامین بالگرد، گفت: تخصیص یک فروند بالگرد برای مقابله با اطفای احتمالی حریق جنگل های فارس ضرورت دارد.

 

منبع: ایرنا

آخرین اخبار جامعه را از طریق این لینک پیگیری کنید.