|

گزارش «شرق» از یک روز پرمخاطره برای دانش‌آموزان در ارومیه و فارس:

مصدومیت و سوختگی ۱۷ دانش‌آموز

وضعیت سرویس مدارس خوب نیست. هر چه از پایتخت دورتر،شرایط هم وخیم‌تر. کیفیت خودروها پایین است و آخرین نفس‌های‌شان را می‌کشند، با این وضعیت اما رانندگان بیش از ظرفیت مجاز دانش‌آموز پذیرش می‌کنند. در این شرایط آموزش و پرورش هم می‌گوید که «وظیفه‌ قانونی برای نظارت بر سرویس‌ها ندارد». آنهم در شرایطی که در 24 ساعت دو سرویس مدرسه در نقطه مختلف کشور دچار حادثه شدند، ‌یکی در ارومیه و دیگری در استان فارس.

مصدومیت و سوختگی ۱۷ دانش‌آموز
شادی مکی روزنامه‌نگار

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ ظهر روز سه‌شنبه 9 اردیبهشت بود که فرزین رضازاده رییس اورژانس آذربایجان‌غربی از وقوع آتش‌سوزی در سرویس وندانش‌آموزان خبر داد. در این این حادثه که در بلوار مدرس ارومیه رخ داد 9 دانش آموز دختر حاضر در سرویس مدرسه استثنایی همراه راننده دچار مصدومیت شدند. به گفته رضازاده، 4 نفر از دانش‌آموزان دچار سوختگی سطحی تا قابل توجه بوده و در بیمارستان بستری شده‌‌اند. همچنین برخی رسانه‌ها خبر داده‌اند که از این تعداد 6 دانش‌آموز مبتلا به سندروم داون بوده‌اند. به دنبال این حادثه رضا رحمانی استاندار آذربایجان غربی درتماس تلفنی با سرپرست آموزش و پرورش استان پیگیر علتوقوع حادثه شد و همچنین دستورات لازم را برای درمان سریع دانش‌آموزان مصدوم به رییس دانشگاه علوم پزشکی ارومیه صادرکرد.

آموزش و پرورش مسئول نظارت نیست

علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش هم در تماس تلفنی بامدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان‌غربی، پیگیر وضعیت دانش‌آموزان حادثه‌دیده در آتش‌سوزی سرویس مدرسه شد و دستور بررسی و پیگیری موضوع را صادر کرد.

روز گذشته علی اکبری صمیمی مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان غربی از مصدومان حادثه در بیمارستان بازدید کرد. او همچنین در نشستی خبری اعلام کرد که جرقه در باطری ون مذکور باعث ایجاد آتش‌سوزی و قفل شدن درب خودرو شده است. تا جاییکه راننده با شکستن شیشه خودرو، دانش آموزانرا به خارج از ون انتقال می‌دهد. او حال عمومی دانش‌آموزان بستری شده در بیمارستان  را خوب توصیف و تاکید کرد که درمان آنها ادامه دارد.

صمیمی البته در اظهارات خود  به یک نکته مهم اشاره کرد؛ ‌موضوعی که با جان و سلامت دانش‌آموزان ارتباطی مستقیم دارد: «قانون عملا نظارت بر سرویس مدارس را ازآموزش و پرورش سلب کرده است». با این حال صمیمی، درباره اینکه براساس قانون، کدام نهاد وظیفه نظارت بر سرویس مدارس و اطمینان خاطر از تامین امنیت و سلامت دانش‌آموزان حین استفاده از این سرویس‌ها را برعهده دارد توضیح نداد.

هنوز 24 ساعت از حادثه سرویس مدرسه در ارومیه نگذشته بود که خبر دیگری رسید و به سرعت منتشر شد: «برخورد یک دستگاه مینی‌بوس حامل دانش‌آموزان با خودروی سواری در محور سپیدان»؛ خبری که مسعود عابد رئیس اورژانس استان فارس اعلام کرد: «این حادثه ۱۵ مصدوم برجا گذاشت که شامل ۲ مصدوم بزرگسال و ۱۳ مصدوم کودک دررده سنی ۸ تا ۱۰ سال است».

خودروهای مستهلک برای سرویس مدرسه

همین حوادث است که باعث شد تا بستانچی معلم بازنشسته اهل ارومیه در گفتگو با «شرق» از وضعیت نابسامان سرویس‌های مدارس و کیفیت پایین خدمات‌رسانی آنها انتقاد کند: سرویس مدارس معمولا یا ون‌های سبز چینی هستند که بیش از یک دهه پیش شاهد حضور آنها بودیم یا پرایدهایی که توسط رانندگان عادی خارج از نظارت آموزش و پرورش یا پیمانکار  فعالیت می‌کنند. این درحالیست که بسیاری از خودروهای پرایدی که برای حمل و نقل دانش‌آموزان به کار گرفته می‌شود،‌عمرشان به پایان رسیده است».

او وضعیت سرویس مدارس را نگران‌کننده می‌خواند و می‌گوید: «این خودروها مستهلک بوده و به تبع آن به‌روز هم نیستند. از طرف دیگر رانندگان این سرویس‌ها بیش از ظرفیت تعریف شده در خودرو،‌دانش‌آموز می‌پذیرد. اگر این خودروها به هر دلیل واژگون شوند یا به دلیل اضافه وزن سقوط کنند،‌چه کسی مسئولیت حادثه را بر عهده می‌گیرد و نظارت بر این سرویس‌ها برعهده چه نهادی است، آموزش و پرورش یا شهرداری یا خود والدین؟».

این معلم معتقد است که نظارت بر سرویس مدارس باید برعهده آموزش و پرورش بوده و پاسخگو هم باشد: «هزینه این سرویس‌ها هم شفاف نیست. گاهی مساله محله‌محور است و والدین در یک محله با یک راننده به عنوان سرویس مدرسه فرزندان‌شان قرارداد منعقد می‌کنند. این درحالیست که سرویس مدارس مساله مهمی است و نیازمند ساماندهی و نظارت به‌ویژه از سوی آموزش و پرورش است».

افتضاح است

«افتضاح»،‌واژه‌ای که یک فعال اجتماعی و مادر اهل ارومیه برای توصیف وضعیت ساماندهی سرویس مدارس در این شهر به کار می‌برد. او در گفتگو با«شرق» توضیح می‌دهد: «فاصله منزل ما تا مدرسه دخترم نسبتا کوتاه است،‌ بر اساس بررسی‌هایی که انجام داده‌ام هزینه سرویس مدرسه برای این فاصله تقریبا یک میلیون تومان است اما شرکت طرف قرار داد با مدرسه ماهانه یک میلیون و 300 هزار تومان از ما دریافت می‌کند. اعتراض هم کردم اما پاسخی نگرفتم. جالب آنکه هزینه کل سال تحصیلی را همان ابتدا از ما گرفتند‌ سوال من این است که چه تضمینی وجود دارد که تا آخر سال از خدمات همین شرکت استفاده کنیم»؟

او ادامه می‌دهد: «هر بار که میان راننده سرویس و شرکت،  بحث و اختلاف نظر پیش می‌آید، فرزند من از داشتن سرویس محروم می‌شود،‌ من دنباله ماجرا را گرفتم و با رئیس شرکت مذکور تماس گرفتم اما بازهم پاسخی دریافت نکردم». این مادر هم از  کیفیت پایین خودروها انتقاد می‌کند: «خودروهایی که به عنوان سرویس مدرسه فعالیت می‌کنند قدیمی و مدل پایین هستند به علاوه اینکه بیش از ظرفیت خود اقدام به سوار کردن دانش‌آموزان می‌کند مثلا اگر ظرفیت خودرو پژو 5 نفر است راننده 10 نفر را می‌پذیرد. مدرسه هم کاملا در جریان این مساله قرار دارد اما هیچ نظارت و پیگیری برای بهبود شرایط نمی‌کند. یکی از همکاران من به شرایط سرویس مدرسه فرزندش اعتراض کرده بود اما شرکت طرف قرار داد گفته بود که در منطقه شما تنها یک راننده فعالیت می‌کند و شما هم چاره‌ای ندارید، جز اینکه با شرایط او بسازید». به او، گفته بودند که باید با راننده درباره هزینه‌ها یا تعداد دانش‌آموزان در سرویس به توافق برسید. یعنی نه مدرسه و نه شرکت هیچ نظارتی بر این موضوع ندارند. از طرف دیگر مدیرکل آموزش و پرروش هم می‌گوید نظارت بر سرویس‌ مدرسه در حوزه ما نیست:ذ«حالا ما نمی‌دانیم چه کسی پاسخگو و مسئول حفظ سلامت فرزندان من در سرویس‌ مدرسه است».