|

عوامل مؤثر بر افزایش یا کاهش قیمت طلا کدامند؟

طلا همواره یک دارایی باارزش در دنیا است. مجموعه‌ای از عوامل پیچیده و به‌هم‌پیوسته، از تصمیمات بانک‌های مرکزی و نرخ‌های بهره گرفته تا تورم، عرضه و تقاضای فیزیکی، تنش‌های سیاسی و حتی هزینه‌های استخراج همگی بر قیمت طلا تأثیر می‌گذارند. درک چگونگی تأثیر هر یک از این عوامل بر قیمت طلا، برای سرمایه‌گذاران و علاقه‌مندان به خرید طلا ضروری است. به دلیل اهمیت آگاهی از این موضوع، در ادامه به بررسی عوامل تأثیرگذار بر قیمت طلا می‌پردازیم.

عوامل مؤثر بر افزایش یا کاهش قیمت طلا کدامند؟

 

طلا همواره یک دارایی باارزش در دنیا است. مجموعه‌ای از عوامل پیچیده و به‌هم‌پیوسته، از تصمیمات بانک‌های مرکزی و نرخ‌های بهره گرفته تا تورم، عرضه و تقاضای فیزیکی، تنش‌های سیاسی و حتی هزینه‌های استخراج همگی بر قیمت طلا تأثیر می‌گذارند. درک چگونگی تأثیر هر یک از این عوامل بر قیمت طلا، برای سرمایه‌گذاران و علاقه‌مندان به خرید طلا ضروری است. به دلیل اهمیت آگاهی از این موضوع، در ادامه به بررسی عوامل تأثیرگذار بر قیمت طلا می‌پردازیم.

عوامل مؤثر بر قیمت طلا

قیمت طلا همواره از متغیرهای مهمی مثل عرضه و تقاضا، نرخ بهره و ارزش دلار تأثیر می‌پذیرد. همان‌طور که گفته شد شناخت این عوامل به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا زمان مناسبی را برای خرید یا فروش طلا انتخاب کنند. از جمله عوامل مؤثر بر قیمت طلا می‌توان موارد زیر را نام برد:

نرخ بهره و تأثیر آن بر قیمت طلا

نرخ بهره و قیمت جهانی طلا معمولاً در جهت مخالف هم حرکت می‌کنند. وقتی نرخ بهره (به‌ویژه در کشورهایی مثل آمریکا) بالا می‌رود، نگهداری طلا جذابیت خود را از دست می‌دهد. در مقابل هم مردم به سرمایه‌گذاری در بانک یا اوراق‌قرضه که سود خوبی می‌دهند روی می‌آورند.

همچنین، نرخ بهره بالاتر اغلب باعث قوی‌تر شدن پول آن کشور (مثلاً دلار) می‌شود. ازآنجایی‌که طلا با دلار قیمت‌گذاری می‌شود، دلار قوی‌تر خرید طلا را برای مردم کشورهای دیگر گران‌تر می‌کند. این استراتژی می‌تواند قیمت طلا را پایین بیاورد. برعکس، وقتی نرخ بهره پایین می‌آید، طلا طرف‌داران بیشتری پیدا می‌کند و قیمت آن افزایش می‌یابد.

تأثیر تورم بر قیمت طلا

وقتی تورم بالا می‌رود، ارزش پول کمتر می‌شود. در چنین شرایطی مردم نگران کاهش ارزش پس‌اندازشان می‌شوند؛ به همین خاطر به سراغ خرید طلا می‌روند. طلا یک دارایی باارزش و کمیاب است. مقدار آن را برخلاف پول کاغذی نمی‌توان به‌راحتی زیاد کرد؛ بنابراین در زمان تورم ارزش خودش را بهتر حفظ کرده و به‌عنوان سپری در برابر کاهش ارزش پول عمل می‌کند. در نتیجه، وقتی تقاضا برای خرید طلا که راهی برای حفظ ارزش پول است، زیاد می‌شود، قیمت آن هم بالا می‌رود.

عرضه و تقاضا

قیمت طلا به میزان موجودی طلای فیزیکی (مثل سکه، شمش یا جواهر) در بازار هم وابسته است. البته به میزان درخواست مردم برای خرید هم، بستگی دارد. فرض کنید تقاضا برای خرید طلا، در کشورهایی مثل چین و هند یا برای سرمایه‌گذاری، زیاد باشد. درصورتی‌که طلای کافی (که از معادن استخراج شده یا بازیافت شده) برای همه نباشد، قیمت آن بالا می‌رود؛ چون برای به‌دست‌آوردن طلا رقابت به وجود می‌آید. برعکس، اگر طلای زیادی در بازار باشد؛ ولی خریدار کم باشد، فروشنده‌ها برای اینکه طلایشان فروش برود، قیمت را پایین می‌آورند. پس مثل هر کالای دیگری، کمبود یا فراوانی طلا نسبت به میزان علاقه‌مندی به خرید آن، قیمت نهایی را تعیین می‌کند.

تنش‌های ژئوپلیتیکی

وقتی اتفاقات نگران‌کننده‌ای مثل جنگ، درگیری‌های بین‌المللی یا بی‌ثباتی‌های سیاسی بزرگ در دنیا رخ می‌دهد، سرمایه‌گذاران احساس ناامنی می‌کنند. این احساس ناامنی باعث می‌شود تا افراد به دنبال جایی مطمئن برای حفظ ارزش پول و سرمایه خود باشند.

طلا دارای ارزش ذاتی دارد و به عملکرد یک دولت یا اقتصاد خاص وابسته نیست. به همین دلیل، در زمان بروز چنین تنش‌هایی، تقاضا برای خرید طلا بیشتر می‌شود. این افزایش تقاضا بالارفتن قیمت جهانی طلا را در پی دارد؛ چرا که مردم برای درامان‌ماندن از ریسک‌های موجود به آن پناه می‌آورند.

سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی

سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی، مانند بانک مرکزی ایران یا آمریکا (فدرال رزرو)، تأثیر زیادی بر قیمت طلا دارند. این بانک‌ها برای کاهش نرخ بهره اقداماتی را انجام می‌دهند. یکی از رویکردها چاپ پول یا خرید اوراق‌قرضه است تا پول بیشتری وارد اقتصاد کنند. در چنین شرایطی نگهداری طلا که سودی نمی‌دهد، در مقایسه با سرمایه‌گذاری در بانک یا اوراق‌قرضه که حالا سود کمتری می‌دهند، جذاب‌تر می‌شود.

پول بیشتر در بازار می‌تواند نگرانی از تورم (کم‌شدن ارزش پول) را افزایش دهد و مردم برای حفظ ارزش دارایی خود به خرید طلا روی می‌آورند. برعکس، اگر بانک‌های مرکزی نرخ بهره را بالا ببرند یا پول را از بازار جمع کنند، سرمایه‌گذاری در دارایی‌های بهره دهنده افزایش پیدا می‌کند و جذابیت طلا کمتر می‌شود. نتیجه این اقدامات کاهش قیمت طلا است. خرید یا فروش مستقیم طلا توسط خود بانک‌های مرکزی نیز می‌تواند با تغییر عرضه و تقاضا، قیمت آن را مستقیماً تحت‌تأثیر قرار دهد.

هزینه تولید طلا

هزینه تولید طلا که شامل خرج‌هایی مثل حقوق کارگران معدن، سوخت ماشین‌آلات و مواد لازم برای استخراج است، مثل یک خط‌قرمز برای قیمت طلا به‌حساب می‌آید. اگر قیمت جهانی طلا آن‌قدر پایین بیاید که از این هزینه‌ها هم کمتر شود، دیگر برای شرکت‌های معدنی به‌صرفه نیست که طلا استخراج کنند. نتیجه کاهش استخراج طلا، کاهش یا توقف تولید است.

وقتی طلای کمتری وارد بازار شود، درحالی‌که مردم هنوز به همان اندازه طلا می‌خواهند، قیمت طلا به دلیل کمیاب شدن، دوباره بالا می‌رود. این بالارفتن طلا به حدی است که تولید دوباره آن به‌صرفه شود. از طرف دیگر، اگر هزینه‌های استخراج، مثلاً به‌خاطر گران‌شدن انرژی یا دستمزدها، بالا برود، شرکت‌های معدنی مجبور به فروش طلا باقیمت بالاتر می‌شوند. این موضوع می‌تواند باعث افزایش قیمت نهایی طلا در بازار شود.

سرمایه‌گذاری با خرید طلا از میلی

با درنظرگرفتن تمام عوامل پیچیده‌ای که بر قیمت جهانی و داخلی طلا اثر می‌گذارند، هر شخصی نیاز به یک بستر امن و شفاف برای سرمایه‌گذاری در بازار این فلز گران‌بها دارد. پلتفرم خریدوفروش طلای آب شده «میلی» با درک همین نیاز، امکان خریدوفروش آنلاین طلای آب‌شده ۱۸ عیار (با خلوص ۷۵۰) را حتی در مقادیر بسیار اندک فراهم کرده است.

میلی با ارائه مزایایی چون کیف پول امن، قیمت‌گذاری لحظه‌ای و شفاف بدون هزینه‌های جانبی، کارمزد ناچیز (نیم درصد در خرید آنلاین) و امکان انتقال آنی طلای خریداری شده به سایر کاربران کمک می‌کند تا تجربه‌ای ایمن از خرید طلای آب شده داشته باشید. برای خرید طلا آب شده آنلاین به میلی milli.gold مراجعه نمایید.

جمع‌بندی

جدا از ارزش ذاتی طلا، قیمت طلا چه در بازارهای جهانی و چه در بازاری نظیر ایران، تحت تأثیر عوامل مختلفی است. متغیرهایی چون نرخ بهره، تورم، میزان عرضه و تقاضای فیزیکی، تنش‌های ژئوپلیتیکی، سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی و حتی هزینه‌های تولید، هر یک به سهم خود در تعیین بهای این فلز گران‌بها نقش دارند.