• ایمالز جستجوگر کالا
  • |

    پایان سوت معاملات بورس با سرخ‌پوشی

    به‌نظر می‌رسد در شرایطی که نتیجه قطعی از مذاکرات منتشر نشده، بازار وضعیت نوسانی را در پیش بگیرد و در روزهای آینده با جهت‌گیری‌های مشخص بتوان مسیر روشن‌تری را برای بازار ترسیم کرد.

    پایان سوت معاملات بورس با سرخ‌پوشی

    به گزارش گروه رسانه‌ای شرق ؛ امیرمحمد بختیاری: سومین روز متوالی سرخ‌پوشی بازار در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در شرایطی تحت‌تاثیر شوک‌های مختلف به‌ثبت رسید ‌که امیدها برای سقف‌شکنی شاخص‌کل وجود داشت، با این‌وجود بازار در دو روز ابتدایی هفته گذشته شرایط نوسانی داشت و از اواسط هفته با افزایش فشار عرضه‌ها، نماگرهای اصلی عقب‌نشینی جدی را تجربه کردند.

    به‌نظر می‌رسد در شرایطی که نتیجه قطعی از مذاکرات منتشر نشده، بازار وضعیت نوسانی را در پیش بگیرد و در روزهای آینده با جهت‌گیری‌های مشخص بتوان مسیر روشن‌تری را برای بازار ترسیم کرد.

    هفته‌ای زیر سایه شوک‌ها

    عرفان کاظم‌زاده، کارشناس بازار سرمایه وضعیت بازار را این‌گونه تشریح کرد: بورس هفته‌ای که گذشت، عملکرد چندان درخشانی نداشت و با نوسانات متعددی همراه بود. در آغاز معاملات روز چهارشنبه، بازار با حجم بالایی از عرضه‌ها مواجه بود. گروه بانکی، با توجه به خبری که از سوی رئیس مجلس، محمدباقر قالیباف، مبنی‌بر ابلاغ لایحه پالرمو منتشر شد، از صفوف فروش فاصله گرفت.

    در این میان یکی از صنایع مورد‌توجه در روزهای اخیر، صنعت سیمان بوده‌است. این صنعت، به دلیل ویژگی‌های بنیادی قوی و تقاضای پایدار، به‌ویژه در شرایط کنونی، مورد اقبال سرمایه‌گذاران قرار گرفته‌است. در معاملات روزهای گذشته، برخی از نمادهای این صنعت عملکرد درخشانی داشتند و به‌نظر می‌رسد این روند در روزهای آینده نیز ادامه داشته‌باشد، با این‌حال ناترازی انرژی، به‌ویژه در حوزه برق، یکی از چالش‌های جدی پیش‌روی این صنعت است. کاظم‌زاده در پایان اظهار کرد: برخلاف سال‌های گذشته که به‌طور معمول در ماه‌های ابتدایی سال، صنایع انرژی‌‌‌‌‌بر مانند سیمان و فولاد با محدودیت‌های کمتری مواجه بودند، امسال از اردیبهشت‌‌‌‌‌ماه این محدودیت‌ها آغاز شده‌است. این موضوع می‌تواند تابستان سختی را برای این صنایع رقم بزند. ناترازی انرژی، به‌ویژه در حوزه برق، به‌نظر نمی‌رسد به‌‌‌‌‌سرعت قابل‌حل باشد. با توجه به اتفاقات اخیر، از جمله اخبار مرتبط با مذاکرات بین‌المللی و موضوع پالرمو، به‌نظر می‌رسد بازار در هفته پیش‌رو بتواند بخشی از جذابیت خود را باز یابد. شرکت‌های کوچک‌تر در مقایسه با شرکت‌های بزرگ‌تر، در شرایط کنونی از جذابیت بیشتری برخوردارند. این شرکت‌ها، به دلیل چابکی و پتانسیل رشد بالاتر، می‌توانند گزینه‌‌‌‌‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری باشند، همچنین در صورت پیشرفت در مذاکرات بین‌المللی و پذیرش توافق‌های جدید توسط ایران، بازار می‌تواند شاهد موج مثبت باشد که بر کلیت آن تاثیر خواهد گذاشت.

    محمدحسین علی‌بخشی، کارشناس بازار سرمایه نیز در توصیف وضعیت بازار گفت: بازار سرمایه هفته گذشته تحت‌تاثیر دو عامل اصلی اخبار سیاسی مرتبط با مذاکرات هسته‌‌‌‌‌ای و گزارش‌های مالی شرکت‌ها نوسان داشت. بازار تا روز دوشنبه، تحت‌تاثیر اخبار مثبت سیاسی و افزایش نرخ‌ها، روندی صعودی داشت. نکته قابل‌‌‌‌‌توجه این بود که با وجود عرضه‌های سنگین در بازار، خریداران در قیمت‌های پایین فعال بودند و سهام را با قدرت جمع‌‌‌‌‌آوری می‌کردند. این موضوع نشان‌دهنده اعتماد نسبی سرمایه‌گذاران به آینده بازار بود، اما انتشار گزارش‌های فصلی و سالانه شرکت‌ها در سامانه کدال از دوشنبه شب، معادلات را تغییر داد.

    گزارش‌ها نشان‌دهنده تاثیر منفی ناترازی انرژی‌بر عملکرد صنایع انرژی‌‌‌‌‌بر، مانند پتروشیمی‌ها و شرکت‌های فولادی‌ بود. روز سه‌شنبه بازار تحت‌تاثیر فشار فروش ناشی از گزارش‌های ضعیف شرکت‌ها قرار داشت و با شوک جدیدی مواجه شد. روز چهارشنبه نیز بازار تحت‌تاثیر اخبار منفی سیاسی، فعالیت خود را با افت شاخص‌ها به اتمام رساند، با این‌حال درمیان این فضای منفی، گروه سیمانی به دلیل انتشار اخباری مبنی‌بر منتفی‌شدن قطعی برق این صنعت، عملکرد مثبتی از خود نشان‌داد و با استقبال سرمایه‌گذاران مواجه شد. البته صحت این خبر هنوز به‌طور کامل تایید نشده‌است، زیرا برخی شرکت‌های سیمانی در گزارش‌های خود به احتمال قطعی برق اشاره کردند.

    در ساعات پایانی معاملات روز چهارشنبه، دو خبر مهم باعث شد بازار اندکی از فشار فروش فاصله بگیرد. نخست، بر ابلاغ لایحه پالرمو توسط رئیس مجلس بود که‌ بار دیگر امیدها به بهبود روابط اقتصادی بین‌المللی را تقویت کرد. همچنین اظهارات عباس عراقچی، معاون وزیر امور‌خارجه‌ بود که تاکید کرد ایران دیپلماسی را کنار نمی‌گذارد و در حال بررسی حضور در دور بعدی مذاکرات است. این اظهارات باعث شد گروه‌های به‌‌‌‌‌اصطلاح «برجامی» در بازار، از سرخ‌پوشی صفوف فروش تا حدودی فاصله بگیرند و در صورتی‌که اخبار مثبتی از مذاکرات منتشر شود، می‌توان انتظار داشت که هفته آینده بازار سرمایه با استقبال سرمایه‌گذاران مواجه شود، با این‌حال همچنان باید به گزارش‌های مالی شرکت‌ها و تاثیر سیاست‌های داخلی، مانند ناترازی انرژی، توجه داشت.

    هاتف شاملو، کارشناس بازار سرمایه نیز به سرخ‌پوشی بازار در روزهای پایانی هفته اشاره کرد و گفت: یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر بازار در هفته گذشته، اخبار مربوط به قطعی برق و نگرانی‌های ناشی از ناترازی انرژی بود. برخلاف سال‌های گذشته که قطعی برق از تابستان آغاز می‌شد، در سال‌جاری از بهار شاهد قطعی برق در بخش‌های صنعتی و خانگی هستیم. این موضوع نگرانی‌های جدی برای فعالان بازار ایجاد‌کرده‌است، زیرا کسری انرژی می‌تواند تاثیرات مخربی بر صنایع بزرگ داشته‌باشد. ناترازی انرژی در گزارش‌های مالی شرکت‌ها در سامانه کدال به‌وضوح قابل‌مشاهده است. در این بین شرکت پتروشیمی زاگرس که یکی از پنج تولیدکننده برتر متانول جهان است و حدود ۴‌درصد از متانول جهانی را تامین می‌کند، گزارش ضعیفی ارائه کرده‌است. شرکت‌های فولادی و معدنی نیز به دلیل قطعی‌‌‌‌‌های مکرر برق، نتوانستند سودهای قابل‌قبولی شناسایی کنند و عملکرد ضعیفی نسبت به سال‌های گذشته داشتند.

    صنعت سیمان نیز با وجود فروش‌های موفق در بورس‌کالا، تحت‌تاثیر اخبار قطعی برق قرارگرفت و اگرچه افزایش قیمت سیمان در بازار و بورس‌کالا می‌تواند درآمد این شرکت‌ها را تا حدی حفظ کند، اما کاهش حجم فروش به دلیل محدودیت‌های انرژی، نگرانی‌هایی را برای این صنعت ایجاد‌کرده‌است. ناترازی انرژی اثر متفاوتی بر صنایع مختلف داشته‌است. صنایعی مانند صنایع غذایی، دارویی، زراعت، خودروسازی و فناوری اطلاعات که وابستگی کمتری به انرژی دارند، می‌توانند با محدودیت‌های موجود کنار بیایند، با این‌حال صنایع انرژی‌‌‌‌‌بر مانند پتروشیمی، فولاد، سیمان و معدنی با چالش‌های جدی مواجه شدند. این ناترازی انرژی نه‌تنها تولید را مختل کرده، بلکه می‌تواند به توقف فعالیت‌های صنعتی و کاهش توان رقابتی کشور در بازارهای جهانی منجر شود. این موضوع برای کشوری که دومین دارنده منابع گازی جهان و یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نفت است، چالشی تامل برانگیز است.

    شاملو ادامه‌داد: بازار سرمایه همچنان به‌شدت تحت‌تاثیر اخبار مذاکرات ایران و آمریکا قرار دارد. با توجه به وابستگی شدید بازار به مذاکرات، انتظار می‌رود هفته پیش‌رو نیز تحت‌تاثیر اخبار سیاسی باشد و در صورتی‌که مذاکرات به نتیجه مثبتی منجر شود، می‌توان انتظار داشت که بازار با استقبال سرمایه‌گذاران مواجه شود و گروه‌های مرتبط با مذاکرات، مانند خودروسازان، بانکی‌‌‌‌‌ها و پتروشیمی‌ها، رشد قابل‌توجهی را تجربه کنند.

    منبع: دنیای اقتصاد