|

بورس سبزپوش می‌ماند؟

ارزش سفارش‌های خرید که در مرحله پیش‌‌‌‌‌‌گشایش به بیش از ۱۹‌هزار‌ میلیارد‌تومان رسید، نشانه‌‌‌‌‌‌ای از بازگشت اعتماد نسبی به بازار پس از دریافت پیام‌‌‌‌‌‌های مثبت از مذاکرات بود. به‌نظر می‌رسد امید به‌دستیابی به توافق یا دست‌‌‌‌‌‌کم حفظ روند گفت‌وگوها، موتور محرک ورود نقدینگی جدید به بورس شده‌است.

بورس سبزپوش می‌ماند؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق ؛ طی هفته‌جاری، بازار سرمایه پس از تجربه چند روز منفی به دلیل نگرانی‌های ناشی از اخبار منفی مذاکرات، در پی ارسال سیگنال‌های مثبت از دور چهارم گفت‌وگوها، شاهد تغییر کامل جو معاملاتی بود. این واکنش سریع نشان می‌دهد؛ سرمایه‌گذاران در شرایط کنونی استراتژی‌های کوتاه‌مدت را بر مبنای تحولات سیاسی تنظیم می‌کنند و ریسک‌های سیستماتیک همچنان عامل تعیین‌‌‌‌‌‌کننده در تصمیم‌گیری‌‌‌‌‌‌هاست.

در همین حال، افزایش چشمگیر ارزش معاملات خرد و ثبت رکورد ورود پول حقیقی به سهام و صندوق‌های سهامی، از تغییر انتظارات سرمایه‌گذاران نسبت به آینده حکایت دارد. ارزش سفارش‌های خرید که در مرحله پیش‌‌‌‌‌‌گشایش به بیش از ۱۹‌هزار‌ میلیارد‌تومان رسید، نشانه‌‌‌‌‌‌ای از بازگشت اعتماد نسبی به بازار پس از دریافت پیام‌‌‌‌‌‌های مثبت از مذاکرات بود. به‌نظر می‌رسد امید به‌دستیابی به توافق یا دست‌‌‌‌‌‌کم حفظ روند گفت‌وگوها، موتور محرک ورود نقدینگی جدید به بورس شده‌است.از سوی دیگر، تحولات جهانی نظیر توافق موقت آمریکا و چین برای کاهش تعرفه‌‌‌‌‌‌ها و آغاز مذاکرات احتمالی بین روسیه و اوکراین به میزبانی ترکیه نیز بر قیمت اونس طلای جهانی اثر گذاشته و زمینه نوسان در بازارهای مالی بین‌المللی را فراهم کرده‌است.

تاثیر این رویدادها بر بازار داخلی طلا و صندوق‌های طلای بورسی نیز قابل‌مشاهده است و نشان می‌دهد؛ بازارهای مالی کشور همچنان در‌برابر شوک‌های خارجی حساس هستند. در مجموع، شرایط به‌گونه‌ای رقم خورده که بازار سرمایه بیش از هر زمان دیگری چشم به تحولات سیاسی داخلی و بین‌المللی دوخته است، در صورتی‌که روند مثبت مذاکرات تداوم یابد، می‌توان انتظار داشت که بورس تهران در هفته‌های پیش‌‌‌‌‌‌رو وارد یک فاز‌صعودی تازه شود.

مذاکرات همچنان در نقش اول

مهدی ساسانی، تحلیلگر بازار سرمایه، گفت: بازار سهام با آغاز مذاکرات ایران و آمریکا از ۱۶ فروردین ماه روندی جدی به خود گرفت. طبیعتا پس از رشد‌ نسبی که تا اواسط اردیبهشت‌‌‌‌‌‌ماه ادامه داشت، اکنون بازار برای ادامه مسیر صعودی خود به محرک‌‌‌‌‌‌هایی فراتر از اخبار مذاکرات نیاز دارد. ساسانی ادامه‌داد: خبرهایی که از مذاکرات مخابره می‌شود، بازار سرمایه و سایر بازارها را به‌شدت شرطی کرده‌است؛ به‌طوری که هرگاه توییت‌‌‌‌‌‌ها یا مصاحبه‌‌‌‌‌‌هایی با‌ بار منفی منتشر می‌شود و این ذهنیت را ایجاد می‌کند که ممکن است مذاکرات با مشکل روبه‌رو شود، سرمایه‌گذاران برداشت می‌کنند که احتمال شکست مذاکرات وجود دارد. به گفته وی، همین موضوع موجب شد معاملات روزهای شنبه و یکشنبه این هفته با روندی منفی همراه باشد. این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: با بر‌‌گزاری دور چهارم مذاکرات و اعلام رسمی طرفین مبنی‌بر پیشرفت مثبت و دستیابی به نتایج مطلوب، شاهد بازگشت کامل بازار سرمایه بودیم. وی افزود: در مرحله پیش‌‌‌‌‌‌گشایش بازار، بیش از ۱۹‌هزار‌ میلیارد‌تومان نقدینگی برای خرید سهام صف کشید و تابلوی معاملات به سمت سبز متمایل شد. ساسانی با اشاره به تحرکات دیپلماتیک منطقه‌ای گفت: سفرهای عراقچی به عربستان، عمان و امارات در کنار مذاکرات با آمریکا نشان می‌دهد؛ ایران در پی گسترش توافق‌ها‌ و تفاهم‌نامه‌‌‌‌‌‌هایی مستقل از آمریکا نیز هست. وی تاکید کرد: به‌نظر می‌رسد منطقه خاورمیانه پس از مدت‌ها به سمت آرامش و دوستی بیشتر پیش‌می‌رود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به تحولات جهانی اشاره کرد و گفت: اعلام توافق موقت آمریکا و چین برای کاهش تعرفه‌‌‌‌‌‌ها به مدت ۹۰‌روز موجب واکنش بازارهای جهانی و کاهش قیمت اونس طلای جهانی شده‌است. ساسانی همچنین افزود: آغاز مذاکرات میان اوکراین و روسیه به میزبانی ترکیه نیز می‌تواند در کوتاه‌مدت فشار بیشتری بر قیمت اونس وارد کند.

این تحلیلگر بازار سرمایه خاطرنشان کرد: کاهش قیمت طلای‌جهانی و دلار بازار آزاد، تاثیر مستقیمی بر قیمت طلا و صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا گذاشته و موجب معاملات منفی در این صندوق‌ها طی روزهای اخیر شده‌است. وی در پایان گفت: به‌نظر می‌رسد بازار سرمایه پس از این دوره نوسانی، با تحرکات مثبت احتمالی در هفته‌های آینده، بتواند مسیر صعودی خود را از سر بگیرد. ساسانی تاکید کرد: ارزش معاملات افزایش چشمگیری یافته و این نشان می‌دهد؛ بازار سرمایه به کانون توجه سرمایه‌گذاران تبدیل شده‌است؛ از این‌رو در صورت تداوم روند مثبت مذاکرات یا دستیابی به توافق ضمنی، چشم‌‌‌‌‌‌انداز بازار مثبت ارزیابی می‌شود.

بازگشت خوش‌بینی به مذاکرات

حسن حسین‌‌‌‌‌‌نیا، تحلیلگر بازار سرمایه، گفت: بازار سرمایه روز دوشنبه با حجم بالای تقاضا در بخش سهام کار خود را آغاز کرد. وی افزود: ارزش معاملات خرد سهام و صندوق‌های سهامی به بیش از ۱۲‌هزار ‌میلیارد‌تومان رسید‌ و بورس شاهد ثبت رکوردی تاریخی در ورود پول اشخاص حقیقی به سهام و صندوق‌های سهامی بود؛ رقمی که به حدود ۵۵۰۰‌میلیارد‌تومان رسید. حسین‌‌‌‌‌‌نیا ادامه‌داد: در مرحله پیش‌‌‌‌‌‌گشایش بازار، ارزش سفارش‌های خرید بیش از ۱۹‌هزار‌ میلیارد‌تومان بود که رقم بسیار قابل‌توجهی به‌شمار می‌آید. به گفته وی، جو بازار سرمایه در روز دوشنبه به‌طور مستقیم متاثر از نتایج دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا بود؛ جایی‌که طرفین سیگنال‌های مثبتی مبنی‌بر تداوم گفت‌وگوها ارسال کردند.

این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: اظهارات وزیر امورخارجه کشورمان مبنی‌بر اینکه خواسته‌‌‌‌‌‌های ضدونقیض قبلی آقای ویتکاف در جلسات مذاکره مطرح نبوده و همچنین تایید تداوم غنی‌‌‌‌‌‌سازی در داخل ایران، احتمال نزدیک‌شدن به توافق را افزایش داده‌است. وی افزود: این تحولات منجر به خوش‌بینی بازار و رشد شاخص‌های قیمتی بورس شد. حسین‌‌‌‌‌‌نیا در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با بررسی شرایط بازارهای مالی در روزهای گذشته می‌توان به این نتیجه رسید‌که ریسک‌های سیستماتیک همچنان تاثیرگذارترین فاکتور بر بورس هستند. وی ادامه‌داد: فعالان بازار سرمایه با رصد تحولات سیاسی اخیر نسبت به اتخاذ استراتژی‌های کوتاه‌مدت اقدام می‌کنند. وی در پایان درباره تحولات منطقه‌ای اظهار کرد: سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه، با توجه به پیام‌‌‌‌‌‌های متناقضی که سبک ریاست‌جمهوری وی را شکل داده‌است، می‌تواند در روزهای آینده بر فضای سیاسی منطقه اثرگذار باشد. حسین‌‌‌‌‌‌نیا تاکید کرد: از این‌رو انتظار می‌رود بازارهای مالی همچنان نوسانات ریز و درشت را تجربه کنند.

 

منبع: دنیای اقتصاد