واکنش بازار طلا و سکه به نتیجه دور چهارم مذاکرات
در شرایطی که قیمت طلا در بازارهای جهانی با عبور از تعطیلات پایان هفته، روندی نزولی به خود گرفت، بازار طلا و سکه نوسان رفت و برگشتی را پشت سر گذاشت. آیا صعود سکه به کانال ۸۰ میلیون تومان یک جهش مقطعی است یا آغاز موجی تازه در بازار داراییهای امن؟ اقتصادنیوز در ادامه پاسخ خواهد داد.

به گزارش گروه رسانهای شرق ؛ بازار طلا و سکه در حالی معاملات امروز را آغاز میکند که روز یکشنبه معاملات با تمایلات صعودی آغاز شد؛ اما در ادامه روز، با چرخش فضای خبری و تزریق سیگنالهای مثبت از مذاکرات ایران و آمریکا، جریان قیمتها تغییر جهت داد و بازار با کاهش نسبی قیمتها به کار خود پایان داد. این تغییر فاز قیمتی در حالی رخ داد که فضای کلی بازارهای مالی بهشدت تحت تأثیر تحولات سیاسی و انتظارات ناشی از نشست چهارم مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن قرار گرفته بود.
در ساعات پایانی معاملات، همزمان با انتشار گزارشهایی حاکی از پیشرفت نسبی در گفتگوها، قیمت دلار در بازار غیررسمی بهویژه در معاملات شبانه (پشتخطی) کاهش یافت. این افت نرخ ارز، تأثیر مستقیم خود را بر قیمت طلا گذاشت و فلز زرد را وارد مسیر نزولی کرد. البته افت قیمت طلا به معنی عقبنشینی کامل نبود؛ چرا که سکه و قطعات آن هنوز نسبت به نرخهای شنبه گرانتر باقی ماندند. این رفتار محافظهکارانه بازار، حکایت از تردید معاملهگران در مورد پایداری اخبار مثبت دارد.
با توجه به انتشار خبرهای امیدوارکننده و احتمال برگزاری دور پنجم مذاکرات، بسیاری از تحلیلگران معتقدند بازار طلا در شرایط فعلی، ظرفیت جهشهای تند و شارپی را ندارد. بهبیان دیگر، فضای سیاسی موجود نوعی سد روانی برای رشد قیمتها ایجاد کرده و حتی با وجود افزایش مقطعی نرخها، احتمال تثبیت یا حرکت محدود در کانالهای فعلی بیشتر از جهش قیمتی ارزیابی میشود.
با این حال، قیمت طلای جهانی روز یکشنبه به دلیل تعطیلات پایان هفته در سطح 3320 دلار ثابت بود و شب گذشته با روند نزولی بازگشایی کرد و وارد کانال 3200 دلار شد و تا نرخ 3261 دلار کاهش یافت. ارزش این فلز زرد در لحظه نگارش این گزارش 3281 دلار است.
قیمت طلای آبشده هم با گپ مثبت در سطح ۲۹ میلیون و ۵۴۹ هزار تومان بازگشایی شد اما پس از مدت کوتاهی تا محدوده ۲۹ میلیون و ۳۷۰ هزار تومان کاهش یافت و سپس با چرخش مسیر بازار، بار دیگر روند صعودی در پیش گرفت و تا نرخ ۲۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رشد کرد. قیمت طلای آبشده با پایان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا، نزولی شد و به کانال 28 میلیون تومان برگشت و در لحظه نگارش این گزارش، در محدوده 28 میلیون و 790 هزار تومان معامله میشود.
ارزش هر گرم طلای ۱۸ عیار با گپ مثبت وارد معاملات شد و به نرخ ۶ میلیون و ۸۱۷ هزار تومان رسید و عصر روز گذشته با روند نزولی تا سطح 6 میلیون و 648 هزار تومان کاهش یافت.
از سوی دیگر، سکه امامی روز یکشنبه معاملات را با گپ مثبت در مرز ۷۶ میلیون تومان آغاز کرد و با ادامه روند صعودی، قیمت تا سطح ۷۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان پیش رفت، اما سپس وارد فاز اصلاحی شد و با پایان مذاکرات ایران و آمریکا، تا مرز 75 میلیون و 200 هزار تومان کاهش یافت.
همچنین قیمت نیمسکه به 45 میلیون و 900 هزار تومان، ربعسکه به ۲۶ میلیون تومان و سکه گرمی به حدود 13 میلیون و 900 هزار تومان رسید.
با این همه، براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران فنی معتقدند در صورتی که طلای آبشده سطح حمایتی ۲۸ میلیون و 500 هزار تومان را حفظ کند، احتمال حرکت دوباره قیمت به سمت مقاومت ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان وجود دارد. در صورت عبور از این سطح، مقاومت کلیدی ۳۰ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان میتواند در دسترس قرار گیرد. اما در سناریوی نزولی، شکست این حمایتها میتواند قیمت را تا کف بحرانی ۲۸ میلیون تومان پایین بکشاند.
همچنین تکنیکالیست ها سطح 3245 دلار را بهعنوان یک ناحیه حمایتی حساس برای طلای جهانی در نظر گرفتهاند که حفظ آن میتواند زمینهساز بازگشت قیمت به مقاومت 3330 دلار شود. در صورت عبور از این مقاومت، هدف بعدی طلا میتواند سطح ۳۴۰۰ دلار باشد. اما در سناریوی منفی، شکست حمایت 3245 دلار میتواند باعث تحریک فشار فروش و باز شدن مسیر نزولی جدید برای طلا شود. رفتار بازار در روزهای آتی، با توجه به دادههای کلان اقتصادی و تحولات ژئوپلیتیکی، میتواند سرنوشت این روند را تعیین کند.
به عقیده معامله گران فنی، سطح 74 میلیون و 900 هزار تومان همچنان بهعنوان حمایت مهم و کوتاهمدت سکه امامی در نظر گرفته میشود. در صورت عدم حفظ این سطح، سکه ممکن است وارد کانال 73 میلیون تومانی شود. از سوی دیگر، عبور و تثبیت قیمت بالای ۷۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، مسیر حرکت به سمت مقاومت ۷۹ میلیون تومانی را فراهم خواهد کرد.
در مجموع، رفتار بازار در روز یکشنبه از یک سو درگیر بدبینیهای اولیه نسبت به نتیجه مذاکرات بود و از سوی دیگر با انتشار موضعگیریهای رسمی پس از پایان نشست، این بدبینیها تا حدی تعدیل شد. در جریان معاملات، سکه حتی توانست سه کانال صعودی را پشت سر بگذارد و دلار نیز دو کانال قیمتی بالا رفت. قیمت طلای آبشده و درهم نیز با نوسانات قابل توجهی همراه بود. اما این جهشها دیری نپایید و در پایان روز با اصلاح مواجه شدند.
پس از پایان مذاکرات، اظهارات عباس عراقچی بهسرعت در میان فعالان بازار دستبهدست شد. او مذاکرات اخیر را "جدیتر، شفافتر و البته دشوارتر" توصیف کرد و از تداوم مسیر گفتگوها سخن گفت. همزمان، موضع صریح وزیر امور خارجه مبنی بر عدم امکان مصالحه بر سر اصل غنیسازی و پذیرش این موضوع از سوی آمریکا، فضای گفتگوها را در نظر بسیاری از معاملهگران رو به جلو و امیدوارکننده نشان داد.
در چنین فضایی، فعالان بازار انتظار دارند تا پیش از دور پنجم گفتگوها، نوسانات قیمت در محدودههای حمایتی حفظ شود. آنها معتقدند بازار بهطور موقت در فاز رفتوبرگشت باقی میماند و هرگونه خبر ضد و نقیض، میتواند سمتوسوی قیمتها را تغییر دهد. بهویژه رفتار رسانهای طرف آمریکایی، که گاه با پیامهای متناقض همراه است، بهطور مستقیم در شکلدهی فضای احساسی بازار نقشآفرینی میکند.