در یکصدوبیستویکمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی اصفهان صورت گرفت؛
تقدیر استاندار از تسریع صدور کارت بازرگانی توسط اتاق اصفهان
استاندار اصفهان گفت: این موفقیت نشان میدهد میتوانیم در سایر حوزهها نیز با حذف موانع، بروکراسیها و امضاهای ناکارآمد شاهد افزایش رضایت عمومی باشیم و این امید را میدهد که در بهبود شاخص محیط کسبوکار استان نیز موفق عمل کنیم.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، مسائل و مشکلات سرمایهگذاری در حوزه گردشگری با تمرکز بر مشکلات مناطق نمونه گردشگری استان در یکصد و بیست و یکمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان اصفهان بررسی شد.
در ابتدای این جلسه عنوان شد از میان 98 منطقه نمونه گردشگری مصوب برای استان تا سال 93، سرمایهگذاران موافقتها و تشریفات قانونی را برای ایجاد 21 منطقه طی کردهاند و 9 منطقه به مرحله اجرا رسیده است، اما از این تعداد پنج منطقه با مشکلات عدیده مواجه هستند.
همچنین تأکید شد قوانین موجود در حوزه مناطق نمونه گردشگری هیچ جذابیتی برای فعالان اقتصادی و هیچ مزیت رقابتی نسبت به سایر حوزههای سرمایهگذاری ندارد.
سیدرضا مرتضوی، استاندار اصفهان در این جلسه با تبریک هفته بسیج اظهار داشت: امیدوارم با تأسی از شهدای دفاع مقدس و بسیجیان شهیدی که تا پای جان در مسیر تأمین امنیت، رفاه و آسایش مردم حرکت کردند و با الهام از نگاه مجاهدانه آنها به مشیء جهادگونه آنها عمل کنیم.
وی ادامه داد: هر زمان مانند یک بسیجی واقعی عمل کردیم به موفقیت رسیدیم. زندگی یک بسیجی واقعی سراسر خیرخواهی و در تراز زندگی شخصیت بزرگی مانند شهید قاسم سلیمانی است که تمام زندگی خود را وقف انسانیت کرد و امیدوارم بیش از گذشته به ویژگیهای مجاهدانه آن عزیزان نزدیک شویم.
تقدیر از تسریع صدور کارت بازرگانی توسط اتاق اصفهان
مرتضوی با تقدیر از تسریع روند صدور کارت بازرگانی در اتاق بازرگانی اصفهان افزود: این موفقیت نشان میدهد میتوانیم در سایر حوزهها نیز با حذف موانع، بروکراسیها و امضاهای ناکارآمد شاهد افزایش رضایت عمومی باشیم و این امید را میدهد که در بهبود شاخص محیط کسبوکار استان نیز موفق عمل کنیم.
مسعود گلشیرازی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز با اشاره به برگزاری گردهمایی بسیج تجار و فعالان اقتصادی کشور در اتاق اصفهان گفت: در این گردهمایی سه پیشنهاد اتاق بازرگانی اصفهان بهخصوص ایجاد میزهای خدمت تخصصی و ارائه مشاوره و پیگیری مشکلات در مرکز فوریتهای کسبوکار هر استان ارائه و مورد تصویب قرار گرفت تا به عنوان یک مدل در سراسر کشور اجرا شود.
وی با تقدیر از ادارهکل صمت استان، واحد خدمات به اعضاء اتاق بازرگانی و پنجره واحد فیزیکی برای کاهش زمان صدور کارت بازرگانی به 48 ساعت افزود: در جلسات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان از هر دستگاهی که در راستای خدمت سریعتر و بهتر به فعالان اقتصادی و بهبود شاخص محیط کسبوکار تلاش کند، تقدیر خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: نبود سرمایه و محدودیت در تکنولوژی از جمله مشکلات کشورهای توسعهنیافته و در حال توسعه است و برای رفع این نقایص اقدام به جذب سرمایهگذار میکنند. هر سرمایهگذاری در حوزه گردشگری به شرطی جواب میدهد که سرمایه خوبی صرف برندینگ شود. همچنین باید نگاه توسعهای داشت، یعنی باید توجه داشت بخشی از درآمد هر سرمایهگذار از تبعات ثانویهای که ناشی از افزایش نرخ اشتغال و نشاط اجتماعی است به دست میآید. بنابراین تا بخشی از مناطق نمونه گردشگری استان به فروش نرود، از امکانات تفریحی آنها نیز استقبالی نمیشود و بنابراین دستگاههای حاکمیتی باید یکبار برای همیشه تکلیف خود را با این مناطق مشخص و مشکلات آنها را رفع کنند، در غیر اینصورت نمیتوان به رفع مشکل اشتغال و درآمد سرانه استان امیدوار بود.
فقدان سند توسعه گردشگری استان
مهدی طغیانی، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: استان اصفهان بیشترین منطقه نمونه گردشگری مصوب را در کشور دارد اما مشکلات هرکدام متفاوت است. طی چند دوره بازدید از یکی از این مناطق به این نتیجه رسیدم مشکل تنها ناشی از مالکیت نیست و به مواردی مانند آب و برق برمیگردد. از طرف دیگر هنوز سند توسعه گردشگری برای استان نداریم و عملکرد دستگاههای گوناگون تنها قطعهای از این پازل است.
در ادامه حمیدرضا فولادگر، نماینده ادوار اصفهان در مجلس شورای اسلامی و عضو خبره و صاحبنظر اقتصادی شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی با اشاره به موانع توسعه گردشگری استان مانند مشکلات خطوط هوایی، حملونقل ریلی و هتلهای اصفهان اظهار داشت: رفع این مشکلات نیاز به پیگیری دائمی دارد. اگر مشکلات مناطق نمونه گردشگری استان نیز از مسیر حقوقی قابل رفع نباشد، به نظر میرسد چارهای جز اصلاح قانون وجود نداشته باشد. همچنین باید جلسات فوقالعاده برای رفع مشکلات پنج منطقه ذکرشده تشکیل شود، چون در صورت عدم رفع مشکلات این مناطق سرمایهگذار دیگری به این حوزه ورود نمیکند.
احسان شهیر، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان نیز موانع بر سر راه مناطق نمونه گردشگری استان را ناشی از مشکلات اجتماعی هر منطقه و نظرات خاص فرمانداریها دانست و گفت: در گام نخست فرمانداریها باید مشخص کنند با ایجاد کدام مناطق موافق هستند و سپس بخشی از مصوبات کارگروه امور زیربنایی یا کارگروه توسعه گردشگری که به نتیجه نرسیده، قاطعتر بررسی و پیگیری شود.
پرهیز از نگاههای تنگنظرانه برای توسعه گردشگری
محمدرضا رجالی، رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان نیز ضمن پیشنهاد طرح مشکلات مناطق نمونه گردشگری استان در جلسات ستاد تسهیل و رفع موانع تولید اظهار داشت: موفقیت سرمایهگذاری در حوزه گردشگری در گرو رفع موانع قانونی و پرهیز از نگاههای تنگنظرانه است.
علیرضا ایزدی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان نیز با بیان اینکه ایجاد مناطق نمونه گردشگری در استانها مصوبه هیئت وزیران را دارد و امکان حذف یک منطقه بدون مصوبه هیئت وزیران ممکن نیست، گفت: به دلیل ایجاد فضای رقابتی میان استانها درباره برخی از این مناطق کار کارشناسی کافی انجام نشده و هرکدام از این مناطق مشکلات خاص خود را دارد. بخشی از این مشکلات باید در کارگروه توسعه گردشگری مطرح و رفع شود، چون برخی دستگاهها به وظایف خود در این خصوص عمل نکردهاند.
رونق گردشگری بدون حمایت از بخش خصوصی میسر نیست
وی با بیان اینکه رونق گردشگری بدون حمایت از بخش خصوصی میسر نیست، افزود: برای رفع مشکلات مناطق ویژه گردشگری استان برخی دستگاهها باید نگاههای خود را تلطیف کنند تا عدم جذابیت این مناطق برای سرمایهگذاران جبران شود. از طرف دیگر برخی مشکلات تنها در استان اصفهان دیده میشود که ناشی از تفسیر و برداشتهای متفاوت از قوانین و آییننامهها در اصفهان است. همچنین دولت مکلف به تأمین زیرساختهای آب، برق و گاز برای این مناطق بوه که انجام نشده است.
همچنین مهرداد مرادمند، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان افزود: باید بررسی شود که مناطق مجوزدار چرا به مرحله اجرایی نرسیدهاند و همچنین موانعی که موجب کاهش انگیزه سرمایهگذاران میشود بررسی گردد. ما واگذاری زمینها را بررسی کردهایم و باید گفت خود قانون در این خصوص ابهام دارد.
وی افزود: دستگاههای نظارتی استان تأکید دارند این مناطق باید بهصورت عمومی به بهرهبرداری برسند و فعالیت کنند و نه بهصورت استفاده شخصی. در این خصوص میان دستگاهها اختلافنظر وجود دارد که هنوز رفع نشده است. همچنین مشکلات این مناطق مشابه نیست و باید برای هرکدام نسخه متفاوت پیچید.
قاسم مصلحی، رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان نیز درباره دستورجلسه دوم این نشست درباره مشکلات شرکتهای دانشبنیان برای ترخیص کالا از گمرک بیان کرد: تا 10 سال پیش در شهرک علمی و تحقیقاتی انبار مشترکی با ادارهکل گمرکات استان وجود داشت که روند ترخیص کالاهای شرکتهای دانشبنیان را تسهیل میکرد و اگر این فضا مجدداً فراهم شود، به رفع مشکلات این شرکتها کمک میکند.
رسول کوهستانی، مدیرکل گمرکات استان اصفهان نیز گفت: مشکلات شرکتهای دانشبنیان برای ترخیص کالاهای خود ناشی از این است که معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری تمام وظایف و اختیارات این حوزه را در تهران متمرکز کرده و به استانها تفویض اختیار نشده است. همچنین به دلیل اینکه شرکتهای دانشبنیان برخی اطلاعات خود را به دلیل حفاظت از مالکیت معنوی در اختیار شرکتهای ارزیاب قرار نمیدهند، افزایش شرکتهای ارزیاب کمک چندانی به کاهش زمان ارزیابی شرکتهای دانشبنیان نمیکند.
همچنین سعید حلاج یوسفزادگان، نایبرئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه بیشتر تجهیزات موردنیاز شرکتهای دانشبنیان تحریمی است، افزود: یافتن و وارد کردن این تجهیزات پروسهای مشکل و زمانبر است و در بخشنامههای گمرکی نیز ردیفی به این تجهیزات اختصاص نیافته است. از طرف دیگر مجوزهایی که به تجهیزات واردشده داده میشود خیلی زود متروکه میشود که این زمان باید افزایش پیدا کند. همچنین تشکیل تیمی از کارشناسان بخشها و دستگاههای ذیربط میتواند روند صدور مجوز واردات این شرکتها را تسریع کند.
در پایان این نشست مصوباتی برای رفع مشکلات مناطق نمونه گردشگری استان و مشکلات شرکتهای دانشبنیان به تصویب اعضا رسید.
اتاق بازرگانی اصفهان دومین اتاق برتر کشور در نیمه دوم سال 1400
در ابتدای این جلسه نیز گزارش عملکرد اتاقهای بازرگانی که اخیراً از سوی وزارت کشور به اتاق ایران ابلاغ شده ارائه گردید. طبق این گزارش شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان اصفهان در 6 ماهه دوم سال 1400 با کسب نمره 98.1 رتبه دوم کشور را به دست آورده است.
همچنین از مدیرکل صمت استان، مدیر واحد خدمات به اعضاء، تشکلها و دفاتر منطقهای و مدیر پژوهش و بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی اصفهان و کارشناسان پنجره فیزیکی واحد توسعه کسبوکار این اتاق به دلیل تلاش برای تسهیل روند صدور کارت بازرگانی تقدیر به عمل آمد. تسهیل این فرآیند با همکاری ادارهکل صمت استان و ارائه آموزش به دفاتر خدمات دولتی صورت گرفته است، بهطوریکه 25 استعلام از 20 دستگاه مربوطه ظرف 24 ساعت وکل فرآیند صدور کارت بازرگانی ظرف حداکثر 48 ساعت انجام میشود.