|

سالیوان: ترامپ باعث ایجاد بن‌بست در مذاکرات با ایران شد

مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا با بیان اینکه اصرار رئیس‌جمهور این کشور برای غنی‌سازی صفر در ایران، منجر به بن‌بست و تقابل میان ۲ طرف شد، گفت: نمی‌توان انتظار داشت که ایران پس از آنکه هدف حمله واقع شده، به این زودی‌ها به میز مذاکره بازگردد.

سالیوان: ترامپ باعث ایجاد بن‌بست در مذاکرات با ایران شد

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا با بیان اینکه اصرار رئیس‌جمهور این کشور برای غنی‌سازی صفر در ایران، منجر به بن‌بست و تقابل میان ۲ طرف شد، گفت: نمی‌توان انتظار داشت که ایران پس از آنکه هدف حمله واقع شده، به این زودی‌ها به میز مذاکره بازگردد.

«جیک سالیوان» مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا می‌گوید حملات اخیر رژیم صهیونیستی و ایالات متحده به ایران تاثیر چندانی نخواهند داشت، مگر آنکه مسیر دیپلماسی از سر گرفته شود؛ البته اگر تهران دوباره به مذاکره راضی شود.

سالیوان که استاد کرسی «هنر حکمرانی و نظم جهانی» در دانشگاه هاروارد است، از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ مشاور امنیت ملی دولت «جو بایدن» بود. او در دولت «باراک اوباما» نیز به‌عنوان مشاور امنیت ملی معاون رئیس‌جمهور (جو بایدن)، مدیر برنامه‌ریزی سیاسی وزارت خارجه، و معاون رئیس دفتر «هیلاری کلینتون» در وزارت خارجه آمریکا فعالیت داشت.

او در این گفت‌وگو با بیان اینکه تمام خواسته «دونالد ترامپ» دستیابی به توافقی «بهتر از برجام» بود، گفت: «با این حال، به‌نظر می‌رسد که او دیدگاه عمیق و مشخصی درباره جزئیات این توافق نداشت و به‌سوی موضعی بسیار سخت‌گیرانه‌تر، یعنی انحلال کامل برنامه هسته‌ای ایران حرکت کرد.»

به اذعان سالیوان، برجام به ایران اجازه می‌داد که ظرفیت هسته‌ای مشخصی برای اهداف غیرنظامی و تحت نظارت آژانس داشته باشد، ‌اما ترامپ به‌صراحت اعلام کرد که ایران نباید هیچ توان هسته‌ای از هیچ نوعی داشته باشد. به‌ویژه در مورد غنی‌سازی اورانیوم ــ که قلب هر برنامه هسته‌ای است ــ او تأکید داشت که تمام غنی‌سازی باید خارج از خاک ایران انجام شود.

نتانیاهو از فرصت ایجادشده توسط ترامپ استفاده کرد

مشاور امنیت ملی سابق آمریکا همچنین با اشاره به حق ایران برای غنی‌سازی اورانیوم تحت معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای (ان‌پی‌تی»، گفت که ایران به دنبال تحقق این حق خود تحت نظارت و مقررات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود، اما «ترامپ این را نپذیرفت و همین منجر به بن‌بست و تقابل میان ۲ طرف شد.»

به گفته سالیوان، در این فضا، «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از فرصت استفاده کرد و ترامپ را قانع کرد که دیگر نباید منتظر توافق با ایران باشد، حال‌آنکه پیش از حمله این رژیم، تهران در حال مذاکره با دولت آمریکا بود.

او با بیان اینکه ایران همچنان بخشی از ذخایر اورانیوم غنی‌شده و تعدادی از سانتریفیوژها را حفظ کرده و می‌تواند آن‌ها را مونتاژ کرده و دوباره برنامه هسته‌ای خود را فعال کند، درباره تبعات حمله آمریکا گفت: «نکته مهم این است که در حال حاضر ایران اجازه دسترسی به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تأسیسات هسته‌ای‌اش را نمی‌دهد.»

هنوز مسائل حل‌نشده‌ باقی مانده‌اند

سالیوان با اشاره به اینکه ایالات متحده در حال حاضر از موقعیت اورانیوم‌های ذخیره‌شده، وضعیت سانتریفیوژها و روند ازسرگیری بازرسی‌های آژانس اطلاعی ندارد، گفت: «اگر همان معیارهایی را که برای ارزیابی یک توافق به‌کار می‌بریم، برای اقدام نظامی نیز در نظر بگیریم، می‌توان گفت که هنوز مسائل حل‌نشده‌ای باقی مانده‌اند؛ به‌ویژه در زمینه نظارت پیوسته و قابل‌اتکا برای اطمینان از اینکه برنامه هسته‌ای ایران واقعاً تحت کنترل باقی می‌ماند و هیچ‌گاه به نقطه ساخت سلاح هسته‌ای نمی‌رسد.»

این مقام دولت‌های بایدن و اوباما بهترین راهکار در این وضعیت را دیپلماسی دانست، اما تاکید کرد که از یک سو موضع ترامپ مشخص نیست و از سوی دیگر، نمی‌توان انتظار داشت که ایران پس از آنکه هدف حمله واقع شده، به این زودی‌ها به میز مذاکره بازگردد، آن هم وقتی که قبل از این حملات تهران در مسیر دیپلماسی قرار داشت.

سالیوان در پاسخ به این پرسش که «آیا ادعای ترامپ مبنی بر لزوم حمله به ایران برای افزایش امنیت آمریکایی‌ها صحت دارد؟»، گفت دستاوردهای دیپلماسی به‌مراتب بیشتر از حمله نظامی است و تاکید کرد که ایران همچنان ظرفیت و دانش فنی لازم را دارد و حالا حتی انگیزه بیشتری هم پیدا کرده تا به قدرت بازدارندگی هسته‌ای دست یابد.

از سوی دیگر، سالیوان تاکید کرد این امکان همواره وجود دارد که تهران در آینده در صدد انتقام‌جویی برآمده و حملات اخیر را تلافی کند.

 

منبع: ایسنا

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.