حرف درمانی دولت برای کارگران معدن
به نظر میرسد وزارت کار دولت چهاردهم در رسیدگی به مطالبات و دغدغههای کارگران، به اتلاف وقت، سخنرانی و گردهمایی بسنده میکند و در نهایت با کارگران عکس یادگاری میگیرند!

قرار بود در مورد طبقهبندی مشاغل کارگران معادن اتفاقی بیفتد و مزایایی مثل حق تونل برای کارگران برقرار شود؛ کارگران پیمانکاری معادن به خصوص در معادن ذغالسنگ که در اعماق زمین کار میکنند، از بسیاری از مزایای مزدی محروم هستند؛ قرار بود برای آنها تصمیماتی گرفته شود اما در نهایت به یک جلسه بازدید و گرفتن عکس یادگاری بسنده کردند.
بهبودی در وضعیت کارگران مشاهده نمیشود؛ مطالبات قرص و محکم سر جایشان ایستادهاند و پیشرفتی در امور کارگری حاصل نمیشود. به نظر میرسد وزارت کار دولت چهاردهم در رسیدگی به مطالبات و دغدغههای کارگران، به اتلاف وقت، سخنرانی و گردهمایی بسنده میکند و در نهایت با کارگران عکس یادگاری میگیرند!
۹ ماه از حادثه دردناک ریزش معدن در معدنجوی طبس میگذرد؛ شب اول مهرماه ۱۴۰۳، خانوادههای ۵۳ کارگر معدنچی، شب را با ترس و بیم فراوان در حوالی معدن پرورده طبس به صبح رساندند و روز بعد جنازههای عزیزان خود را تحویل گرفتند؛ در روزهای بعد از این حادثهی بیسابقه، مدیران و مقامات بارها به بازدید معدن رفتند و عکس یادگاری گرفتند؛ احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در آن زمان وعده داد که موضوع به شورایعالی کار ارجاع میشود و حقوق کارگران معدن افزایش مییابد و علت حادثه در کمیسیونی بررسی میشود!
حالا ۹ ماه بعد، کارگران معدن همچنان قربانی میشوند؛ از مهماندویه دامغان گرفته تا البرز شرقی و آمل، حادثه بیخبر از راه میرسد و کارگران جان عزیز خود را از دست میدهند.
اما این بیتوجهی فقط محدود به کارگران معادن نیست؛ به گفته «محسن باقری» از نمایندگان کارگری دستمزد، از ابتدای سال حتی یک جلسه شورایعالی کار برگزار نشده؛ وزارت کار تعلل میکند و به هیچ یک از وعدهها عمل نمیشود.
این فعال کارگری در گفتگو با ایلنا تصریح میکند: تا این لحظه، به هیچ یک از وعدهها عمل نکردند؛ بحث مسکن قرار بود در شورایعالی کار مطرح شود ولی موضوع به جایی نرسید و همچنان مفتوح ماند؛ نه تنها حق مسکن کارگری بر خلاف قولهای پیشین افزایش نیافت بلکه موضوع تامین مسکن کارگری نیز همچنان روی هواست.
او ادامه داد: قرار بود در سال جدید بحث مسکن کارگری جدی گرفته شود و تشکیل تعاونیهای مسکن و تقویت آنها در دستور کار قرار بگیرد اما اتفاقی نیفتاد؛ ما بارها اعلام کردیم نمیدانیم متولی مسکن کارگری در این مملکت کدام نهاد است و بحثِ آن قرارگاه مسکن کارگری که در دولت قبل آنقدر روی آن مانور دادند، به کجا کشید؟! سه سال در دولت قبل و یکسال هم در دولت فعلی، فقط در مورد مسکن کارگری شعار دادند.
باقری با بیان اینکه «در مورد مسکن کارگران هیچ تصمیم خاصی گرفته نشده و حتی برای یک کارگر مسکن نساختند» افزود: در نشستهای قرارگاه مسکن مدتها سر متولی ماجرا بحث کردند؛ آخر سر کار را به معاونت فرهنگی وزارت کار موکول کردند؛ اما بازهم نتیجهای حاصل نشد.
این نماینده کارگری در ارتباط با کارگران معادن با اشاره به وعدههای وزیر کار و دیگر مقامات در زمان حادثه معدن طبس گفت: اینهمه رفتند و آمدند و از معدن طبس بازدید کردند اما ظاهراً فقط مقرری بازماندگان حادثه برقرار شده و برای کارگران زنده کاری نکردهاند؛ یک کارگر معدن روزی با طنز در این رابطه میگفت «گویا ما هم باید بمیریم که به یادمان بیفتند....».
او ادامه داد: قرار بود در مورد طبقهبندی مشاغل کارگران معادن اتفاقی بیفتد و مزایایی مثل حق تونل برای کارگران برقرار شود؛ کارگران پیمانکاری معادن به خصوص در معادن ذغالسنگ که در اعماق زمین کار میکنند، از بسیاری از مزایای مزدی محروم هستند؛ قرار بود برای آنها تصمیماتی گرفته شود اما در نهایت به یک جلسه بازدید و گرفتن عکس یادگاری بسنده کردند.
این فعال کارگری در پایان گفت: امسال حتی یک جلسه شورایعالی کار برگزار نشده؛ نه در مورد کارگران معادن و نه در ارتباط با دغدغههای دیگر کارگران کشور از جمله مسکن، هیچ تصمیمی نگرفتند؛ گویا گمان میکنند حرفدرمانی و سخنرانی برای حل مشکلات کفایت میکند.