|

درمان پارگی رباط صلیبی چگونه است؟

درمان پارگی رباط صلیبی چگونه است؟

 پارگی رباط صلیبی زانو یکی از مشکلات بسیار شایع است که معمولاً در هنگام ورزش و فوتبال یا تکواندو ایجاد می‌شود. ورزشکارانی که در اثر فعالیت دچار پارگی رباط صلیبی می‌شوند، باید خیلی سریع تحت نظر جراح رباط صلیبی و مینیسک قرار بگیرند؛ زیرا این مشکل می‌تواند خیلی شدید و حتی جبران‌ناپذیر باشد و باید در سریع‌ترین زمان ممکن درمان شود. جهت آشنایی با روش‌های درمان پارگی رباط صلیبی در ادامه همراه ما باشید.

 

پارگی رباط صلیبی چیست؟

 زمانی‌ که می‌گویند رباط صلیبی پاره شده‌ است؛ یعنی در رباط صلیبی قدامی پارگی یا رگ‌ به‌ رگ شدن به‌ وجود آمده است. در واقع رباط یا لیگامان به‌نوعی بافت فیبری گفته می‌شود که در محل مفاصل، استخوانی را با استخوان دیگر وصل کرده‌ است. توسط رباط صلیبی استخوان ران به ساق پا وصل شده‌ است. اگر در هنگام حرکت‌های سریع فرد به‌صورت ناگهانی متوقف شود یا مسیر را تغییر دهد، ممکن است رباط صلیبی آسیب ببیند و حتی در برخی موارد دچار پارگی شود. البته ضربه مستقیم به‌زانو هم می‌تواند پارگی رباط صلیبی یا کشیدگی در آن را ایجاد کند. بهترین جراح پارگی رباط صلیبی باید بتواند این مشکل را در مراحل اولیه تشخیص داده و درمان کند.

 

 علائم و پارگی رباط صلیبی

 آسیب‌های رباط صلیبی در بین زنان شایع‌تر از مردان است. زمانی‌ که پارگی رباط ایجاد شود، فرد صدایی مثل ترکیدن چیزی در زانوی خود را می‌شنود. ازجمله علایم شایع در پارگی رباط صلیبی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. محدودیت دامنه حرکتی: پس‌ از آسیب‌دیدگی رباط صلیبی و پارگی آن بیمار نمی‌تواند زانوی خود را مثل حالت عادی خم و راست کند یا بچرخاند؛ بنابراین پارگی رباط صلیبی حرکت زانو را محدود می‌کند.

  2. درد: درصورتی‌که فقط آسیب جزئی ایجادشده باشد، بیمار دردی را احساس نمی‌کند اما ممکن است کمی احساس درد در امتداد خط مفصل زانو داشته باشد. البته در بعضی از افراد درد شدیدی هنگام ایستادن یا فشار آوردن به‌پای آسیب‌دیده احساس خواهد شد.

  3. تورم: معمولاً در ۲۴ ساعت اول زانوی فرد ورم‌کرده که می‌توان با گذاشتن یخ روی زانو یا بالا بردن پای بیمار تا حد امکان ورم ناحیه موردنظر را کاهش داد.

  4. حساسیت به لمس: فردی که دچار پارگی رباط صلیبی شده باشد حتی به لمس آرام در اطراف مفصل حساس شده و در صورت لمس درد شدیدی را در ناحیه موردنظر احساس خواهد کرد.

  5. مشکل درراه رفتن: در این شرایط اگر بیمار حتی بتواند روی پای آسیب‌دیده بایستد، برای راه رفتن قطعاً مشکل خواهد داشت. معمولاً این افراد احساس می‌کنند که مفصل زانویشان شل شده‌ است و دیگر حالت محکم اولیه را ندارد.

 

چه زمانی باید برای آسیب رباط صلیبی به پزشک مراجعه کرد؟

 چنانچه پس‌ از آسیب‌دیدگی زانو هرکدام از علایم ذکرشده در موارد فوق را داشتید، باید در سریع‌ترین زمان ممکن تحت نظر بهترین جراح پارگی رباط صلیبی قرار بگیرید. مفصل زانو از استخوان‌ها، تاندون‌ها، رباط‌ها و سایر بافت‌ های مختلف تشکیل می‌شود. به‌ همین خاطر ساختار کاملاً پیچیده‌ای دارد و آسیب‌دیدگی در هر نقطه از آن کل ساختار بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. پس‌ از مراجعه به متخصص با تعیین شدت آسیب، بهترین روش درمانی انجام خواهد شد.

 

تشخیص پارگی یا آسیب دیدگی رباط صلیبی

 پس‌ازآن‌که به جراح رباط صلیبی و مینیسک مراجعه کردید، باید شرح‌حالی از اتفاق رخ‌داده برای زانو در اختیار پزشک قرار دهید. سپس پزشک هر دو زانو را معاینه می‌کند تا تفاوت بین آن‌ها را بررسی کند. برای تکمیل معاینات پزشک لازم است یکسری عکسبرداری ها مثل ام آر آی یا سونوگرافی انجام شود. در این روش‌های تصویربرداری ساختار داخلی زانو به‌خوبی مشخص خواهد شد و پزشک با اطمینان بیشتر می‌تواند در مورد درمان تصمیم‌گیری کند.

درمان پارگی رباط صلیبی

روش‌های درمان پارگی رباط صلیبی

 با توجه به میزان صدمه واردشده و وضعیتی که برای رباط صلیبی و زانو پیش‌آمده است، می‌توان از روش‌های مختلف درمانی استفاده کرد. پزشک متخصص پس‌ از معاینات انجام‌شده بهترین روش درمانی را انتخاب می‌کند. ازجمله روش‌های درمان آسیب‌های مربوط به رباط صلیبی می‌توانیم به موارد زیر اشاره‌کنیم.

تجویز داروهای ضدالتهابی

 برای کاهش تورم و درد داروهای ضدالتهابی تجویز می‌شوند. در برخی مواقع پزشک برای تسکین دردهای شدید از داروهای قوی‌تر و داروهای استروئیدی استفاده خواهد کرد.

بستن زانو

 اشخاصی که دچار آسیب رباط صلیبی شدند می‌توانند در هنگام فعالیت، دویدن یا ورزش کردن از بریس روی زانو استفاده کنند.

کمک‌ های اولیه

 اگر زانوی فرد دچار آسیب‌های جزئی شده باشد تنها با گذاشتن یخ روی زانو و بالا آوردن آن برای مدتی کوتاه تورم کم‌تر شده و حتی می‌توان برای کاهش تورم از پیچیدن یک باند در اطراف زانو استفاده کرد. برای کم‌تر شدن فشار روی زانو در هنگام راه رفتن می‌توان از عصا استفاده کرد.

فیزیوتراپی

 برای آن‌که زانو به حالت عادی برگردد، ممکن است نیاز به تمرینات فیزیوتراپی در چند روز در هفته باشد. در طی این جلسات برای کمک به بازیابی دامنه کامل حرکت یکسری تمرینات برای تقویت عضلات اطراف زانو داده می‌شود. حتی یکسری تمرین برای خانه تجویز می‌شود که به درمان پارگی رباط صلیبی کمک می‌کنند.

عمل جراحی

 درصورتی‌که رباط صلیبی به‌شدت پاره شده باشد و فرد هنگام راه رفتن دچار خالی کردن زانو شود یا اصلاً نتواند راه برود و پای خود را تکان دهد، نیاز به جراحی خواهد داشت. حتی ورزشکارانی که دچار پارگی رباط صلیبی می‌شوند باید تحت جراحی رباط صلیبی قرار بگیرند. در جراحی رباط صلیبی آسیب‌دیده برداشته می‌شود و یک بافت سالم جایگزین آن می‌کنند تا دوباره رباط جدید رشد کند. پس‌ از جراحی افراد با انجام فیزیوتراپی در عرض ۱۲ ماه می‌توانند دوباره به فعالیت‌های عادی و ورزش خود ادامه دهند.

 

مراجعه به پزشک

 در مطالب فوق سعی کردیم هر آنچه لازم است در مورد پارگی رباط صلیبی و روش‌های درمان آن بدانید را ذکر کنیم. چنانچه در حین فعالیت یا تمرینات ورزشی دچار پارگی و آسیب رباط صلیبی شدید، باید هر چه سریع‌تر به بهترین جراح رباط صلیبی مراجعه کنید تا وضعیت شما بررسی شود و درمان هر چه سریع‌تر آغاز شود. در این زمینه دکتر فرهاد شهبازی جراح و متخصص ارتوپدی به شما کمک خواهند کرد تا پروسه درمان را به‌راحتی پشت سر بگذارید.

دکتر فرهاد شهبازی

تماس با دکتر فرهاد شهبازی

تهران، خیابان شریعتی

https://doctor-shahbazi.com

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها