|

مرحله سوم توزیع کالابرگ چه زمانی است؟

طرحی که قرار بود بار معیشتی مردم را سبک کند، حالا خودش به باری از بلاتکلیفی تبدیل شده است. ادامه کالابرگ الکترونیکی به تأمین بودجه گره خورده است اما هیچ اطلاع‌رسانی شفافی درباره آینده طرح انجام نمیشود.

مرحله سوم توزیع کالابرگ چه زمانی است؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، با وجود نزدیک شدن به نیمه اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، هنوز مشخص نیست که مرحله سوم طرح کالابرگ الکترونیکی اجرا خواهد شد یا نه؟ در واقع در حالی‌که بر اساس روال دو مرحله قبلی، باید در همین روزها مرحله جدید شارژ شود، هیچ اطلاع‌رسانی رسمی درباره تداوم طرح انجام نشده است. این سکوت خبری، نگرانی بسیاری از یارانه‌بگیران را در پی داشته است. آن هم در شرایطی که به تازگی یارانه نقدی عده زیادی قطع شده و مردم همچنان خاطره توقف ناگهانی طرح‌هایی مانند «یارانه فجرانه» را هم فراموش نکرده‌اند؛. همان طرحی که در دولت سیزدهم تنها در دو مرحله اجرا شد و بدون توضیح مشخصی نیمه‌کاره رها شد.

حالا بیم آن می‌رود که طرح کالابرگ الکترونیکی هم سرنوشتی مشابه پیدا کند.

شرط ادامه طرح کالابرگ

آنطور که سخنگوی ستاد کالابرگ الکترونیکی اعلام کرده ادامه اجرای طرح منوط به تأمین اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه است. یعنی اگر منابع مالی تخصیص پیدا نکند، طرح ممکن است با همین دو مرحله به پایان برسد. این در حالی است که پیش‌تر تأکید شده بود که کالابرگ الکترونیکی در طول سال ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت.

البته دبیری، سخنگوی طرح کالابرگ گفته که به احتمال زیاد این طرح در ادامه برای حمایت از دهک‌های کمتر برخوردار در سال ۱۴۰۴ ادامه خواهد یافت.

از سوی دیگر، قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در روزهای پایانی سال گذشته گفته بود که دولت و مجلس بر سر توزیع ماهانه کالابرگ به توافق رسیده‌اند. رئیس‌جمهور نیز بارها در سخنرانی‌های عمومی اعلام کرده که به‌ویژه برای سال ۱۴۰۴، درباره معیشت مردم برنامه دارد و این مسئله را با جدیت دنبال خواهد کرد.

با تمام این‌ها، همچنان هیچ پاسخ شفافی برای خانوارهایی که منتظر شارژ بعدی هستند، وجود ندارد.

البته محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، تأکید کرده که اعتبار طرح از محل تسعیر نرخ ارز تأمین شده و مشکلی برای ادامه آن در سال جاری وجود ندارد. به گفته او، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز اعلام کرده در صورت تأمین اعتبار، طرح در ماه‌های آینده ادامه پیدا خواهد کرد.

با این حال، درباره آینده این طرح هنوز هیچ اطلاع‌رسانی رسمی صورت نگرفته است.

تداوم نگرانی و پیش‌بینی‌ها درباره کالابرگ

طرح کالابرگ الکترونیکی تاکنون در دو مرحله اجرا شده است. مرحله نخست، اسفند سال گذشته انجام شد. در این مرحله، به دهک‌های اول تا سوم درآمدی ۵۰۰ هزار تومان و به دهک‌های چهارم تا هفتم ۳۵۰ هزار تومان به‌ازای هر نفر اعتبار اختصاص یافت. مرحله دوم نیز در فروردین‌ماه ۱۴۰۴ انجام شد؛ به طوری که از ۱۶ فروردین اعتبار دهک‌های اول تا سوم و از ۲۷ فروردین اعتبار دهک‌های چهارم تا هفتم به حساب خانوارها شارژ شد. این مبالغ صرفاً برای خرید کالاهای مشخص‌شده قابل استفاده هستند و اعتبارشان تا پایان خرداد ۱۴۰۴ معتبر است.

در صورت تداوم طرح پیش‌بینی می‌شود یارانه کالابرگ مستمری‌بگیران کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی در نیمه اردیبهشت‌ماه واریز شود. همچنین احتمال می‌رود یارانه دهک‌های اول تا سوم مثل ماه‌های گذشته در بیستم اردیبهشت پرداخت شود و یارانه دهک‌های چهارم تا هفتم نیز در نیمه دهه پایانی اردیبهشت به حساب خانوارها واریز گردد.

با وجود این پیش‌بینی‌ها، آن‌چه بر اجرای مرحله سوم سایه انداخته، تعلیق طرح بر سر تأمین اعتبار است. اگرچه مسئولان از «احتمال قوی» ادامه طرح در سال جاری صحبت می‌کنند و حتی اعلام شده که منابع مالی از محل تسعیر ارز تأمین شده، اما زمان دقیق شروع مرحله بعدی، سازوکار جدید احتمالی و وضعیت خانوارهایی که از لیست حذف شده‌اند هنوز مشخص نیست. فعلاً فقط یک توصیه رسمی مطرح است: افراد حذف‌شده می‌توانند با بررسی دهک‌بندی خود، وضعیت مشمولیت‌شان را مجدداً ارزیابی کنند.

در نهایت، با وجود تمام تأکیدات شفاهی بر ادامه طرح، نبود اطلاع‌رسانی شفاف و بی‌برنامگی در اجرا، بیش از هر چیز نارضایتی و اضطراب را در میان یارانه‌بگیران تقویت کرده است؛ همان مردمی که قرار بود این طرح باری از دوش‌شان بردارد، نه اینکه باری از نگرانی تازه روی دوش‌شان بگذارد.