سازگاری با محیطزیست، سیاست کلی پتروپالایش اصفهان
کلیه طرحهای توسعه در سواحل جنوبی اجرا میشوند
هلدینگ پتروپالایش اصفهان حفظ محیطزیست را نهفقط در شعار که سرلوحه عمل خود قرار داده و رعایت استانداردهای ملی و بینالمللی را در اجرای همه فرآیندها و طرح خود مدنظر دارد.
هوای کلانشهرهای ایران بهطورکلی آلوده است مگر وقتی خلافش ثابت شود، یعنی بادی، بارانی یا طوفانی برای چند ساعت یا چند روز آلایندهها را با خود ببرد و بشود نفس کشید، اینجا در اصفهان که حداقل طی چندین سال گذشته همین بوده و همیشه جایی برای نشان شدن از سوی انگشتهای اتهام زنندگان پیدا میشود! یک روز صنعت، روز دیگر کارگاههای گچ یا شن و ماسه، یکی ماشین و موتورسیکلتها را متهم میکند و یکنهاد هم آمار میدهد که 40 درصد آلایندهها را منازل و ساختمانها تولید میکنند، اخیراً هم اتفاق جالبی افتاده و برخی از افراد دارای مسوولیت، هلدینگ پتروپالایش اصفهان را مقصر وضعیت قلمداد کرده و بدن در نظر گرفتن جزئیات، طرحهای بهبود و بهینهسازی تولید در پتروپالایش اصفهان را طرحهای توسعه نامیده و بهجای بیان اقدامات عملی خود در راستای کاهش آلایندهها یا پیشرفت اجرای قانون هوای پاک، فضا را بهگونهای شاید غیر عامدانه برای دور ماندن دلایل اصلی آلودگی از نگاه افکار عمومی، غبارآلود میکنند.
شرق برای روشنتر شدن موضوع و بررسی وضعیت زیستمحیطی فرآیندهای تولید و طرحهای اجراشده در هلدینگ پتروپالایش اصفهان، گفتگویی با محسن حیدری رئیس واحد محیطزیست این مجموعه انجام داده که در ادامه میخوانید؟
در ابتدا به این موضوع بپردازیم که چرا این روزها ابراز نگرانیهایی در مورد هلدینگ پتروپالایش اصفهان در رابطه با عملکرد زیستمحیطی آن صورت گرفته؟ برای رفع این نگرانیها چه پاسخی میدهید؟
این نگرانیها و یا حداقل ابراز نگرانی کردن برخی افراد در دو حوزه قابلبررسی است، اول اینکه برخی بدون داشتن اهداف محیطزیستی یا دغدغههای منطبق بر واقعیت، بیشتر باهدف جذب فالوور یا طرفدار نکاتی را مطرح میکنند که اصولا گاه در تضاد با واقعیتهای موجود در هلدینگ پتروپالایش اصفهان است، در این مورد تنها میتوان به قضاوت صحیح افکار عمومی و بررسی درست و بیطرفانه موضوعات از سوی شهروندان امیدوار بود، شهروندانی که تفاوت بین جوسازی و خبررسانی درک میکنند.
اما در حوزه دوم که برخی اظهاراتِ افراد دارای مسوولیت را شامل میشود باید به چند نکته اشاره کرد، اول اینکه دربهای هلدینگ پتروپالایش نفت بر روی همه متخصصان، دستگاهها و نهادهای قانونی و علمی کشور باز است، آنها میتوانند همه دادههای خروجی سیستم پایش زیستمحیطی در خروجیهای گاز یا پسابهای مجموعه را که بهصورت بر خط و بیستوچهارساعته برای سازمان حفاظت از محیطزیست ارسال میشود را از نزدیک مشاهده و آنالیز کنند. ما معتقدیم رعایت استانداردهای زیستمحیطی در فرآیندهای تولید و کنترل آلایندگی از سوی پتروپالایش اصفهان به حدی است که اگر کسی از نزدیک آن را مشاهده کند، قطعا نظرش عوض خواهد شد کما اینکه پیشتر همچنین اتفاقی افتاده و صاحبنظران مختلفی پس از حضور در محل و راستی آزمایی حرفهای نظرشان تغییر کرد.
در همینجا باید اشارهکنم، هلدینگ پتروپالایش اصفهان حفظ محیطزیست را نهفقط در شعار که سرلوحه عمل خود قرار داده و رعایت استانداردهای ملی و بینالمللی را در اجرای همه فرآیندها و طرح خود مدنظر دارد.
وقتی صحبت از عملگرایی زیستمحیطی میکنید دقیقا به چه اقداماتی اشاره دارید؟
بر اساس تبصرههای سه و چهار ماده 11 قانون هوای پاک و الزامات برنامههای پنجم و ششم توسعه اطلاعات خروجی از سیستم پایش (آنالایزر) بهصورت بر خط برای نهادهای ناظر ارسال میشود، بهعبارتدیگر خروجی آلایندههای کورهها توسط آزمایشگاه معتمد سازمان حفاظت از محیطزیست پایش میشود.
همچنین با اصلاح فرآیند فلرهای گازی و نصب بهروزترین تجهیزات کنترل و نظارتی برای بهینه کردن سامانه مشعل، خروجی مشعلهای گازی پتروپالایش به کمترین میزان خود رسیده است و در کنار آن اجرای پروژههای فلر ریکاوری و استفاده از سوختهای استاندارد ازجمله دیگر اقدامات مجموعه برای حفاظت از محیطزیست است.
به اقدامات فوق باید ایجاد کمربند سبز با مشارکت در طرح یک میلیارد درخت و احداث نیروگاه خورشیدی 1000 مگاواتی را هم اضافه کرد.
در همینجا باید اضافه کنم ازآنجاکه هلدینگ پتروپالایش اصفهان تولیدکننده 25 درصد سوخت کشور است، با اجرای پروژه حذف گوگرد از نفت سفیدKHT) ( و گوگردزدایی از بنزین و گازوئیل تلاش میکند ضمن حذف این ماده آلاینده از سوخت تولیدی به سمت تولید سوخت با استاندارد یورو 6 حرکت کند که در حال حاضر بالاترین استاندارد سوخت در جهان محسوب میشود.
وقتی صحبت از استانداردهای زیستمحیطی میکنید منظورتان کدام شاخصها و استانداردهاست؟ بهعبارتدیگر برخی میگویند رعایت استانداردهای بینالمللی باعث میشود برای ورود به بازارهای جهانی مسیر سهلتری پیش رو داشته باشید؟
دو موضوع وجود دارد، ابتدا رعایت قوانین و آییننامههای داخلی بر اساس استانداردهای موردنظر سازمان حفاظت از محیطزیست و دیگری ارتقای سطح استانداردها با توجه به استاندارد Environmental Protection Agency یا اختصارا (EPA)که توسط هلدینگ پتروپالایش اصفهان بهعنوان شاخص ارزیابی عملکرد زیستمحیطی در حال حاضر در دستور کار قرار دارد.
یک پرسش دیگر باقی میماند، برخی انتقادات مطرحشده ناظر به اجرای طرحهای توسعه پتروپالایش اصفهان است، پاسخ شما به این موضوع چیست؟
در این رابطه یک نوع اشتباه برداشت صورت گرفته است، بهبیاندیگر هیچ طرحی در هلدینگ پتروپالایش اصفهان که مستلزم افزایش خوراک ورودی آن باشد اجرا نمیشود و تمامی آنچه طرحهای توسعه خوانده میشوند، برای بیرون از استان اصفهان و در سواحل جنوبی کشور در نظر گرفتهشدهاند، اما نکته مهم اینجاست که تجهیزات و فناوری موجود برای حداقل سه دهه بهروز نشده بود و به عبارتی یک فناوری قدیمی بهحساب میرفت، پس طرحی با عنوان طرح بهبود فرآیند و بهینهسازی آغاز شد که هدف آن استانداردسازی محصولات تولیدی و کلیه فرآیندها بدون افزایش ظرفیت و خوراک است.
پس نتیجه میگیریم طرحهای در دست اجرای پتروپالایش اصفهان ناظر به بهبود کیفیت محصولات تولیدی و سازگارتر شدن آن با محیطزیست بوده و از شمول آنچه طرح توسعه خوانده میشود خارج است.