در ضرورت خلق واژههای رسا و روزآمدسازی حقوق جزا
اخباری که از غزه میرسد، دل هر انسان با وجدانی را به درد میآورد. آمار تلفات کودکان و زنان بیدفاع و بیگناه و رنج و مرارت وصفناپذیر بیش از دو میلیون انسان، به طور لحظهای بالا میرود و محاصره غذایی و دارویی ساکنان این باریکه بیشتر به درازا میکشد.
اخباری که از غزه میرسد، دل هر انسان با وجدانی را به درد میآورد. آمار تلفات کودکان و زنان بیدفاع و بیگناه و رنج و مرارت وصفناپذیر بیش از دو میلیون انسان، به طور لحظهای بالا میرود و محاصره غذایی و دارویی ساکنان این باریکه بیشتر به درازا میکشد.
این آمارها نهتنها به طور مطلق افزایش مییابند، بلکه به طور نسبی و در مقام مقایسه با رویدادهای مشابه مانند بمباران ویتنام از طرف ارتش متجاوز آمریکا، هم گوی سبقت از پیشینیان میگیرند و رکوردهای جدید از خود به جای میگذارند. بهعنوان مثال، درحالیکه ایالات متحده در هشت سال جنگ ویتنام 15 تُن مواد منفجره در هر کیلومتر مربع خاک آن کشور فروریخت، اسرائیل در یکسالو نیم گذشته روی هر کیلومتر مربع خاک غزه ۲۷۵ تُن فروریخته است! این به آن معنا است که رژیم جعلی در بازهای کمتر از یکپنجم طول جنگ ویتنام ۱۸ برابر بیشتر بمب روی سر مردم غزه ریخته است. طرفه آنکه شدت استفاده تلآویو از مهمات جنگی به قدری بوده است که اینک با بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی مقایسه میشود!
این در حالی است که تلفات و خسارات وارده به آن شهرها دفعتا واحده صورت گرفت، حال آنکه مردم غزه بیش از یکسالو نیم است که روزانه، آنهم بارها مورد حملات نظامی اسرائیل قرار میگیرند و قحطی و گرسنگی و نبود امکانات بهداشتی و پزشکی هر لحظه قربانیان جدیدی میگیرد، به طوری که به موجب هشدار سازمان ملل در ۴۸ ساعت آینده یک قلم، 14 هزار کودک در صورت دریافتنکردن کمکهای بشردوستانه از بین خواهند رفت؛ کمکهایی که اسرائیل سه ماه است جلوی ارسال آن را گرفته است!
نگارنده در یادداشت ۲۴ دی ۱۴۰۲ تحت عنوان «جبهه حقوقی در برابر نسلکشی اسرائیل» خاطرنشان کرد که اقدامات این رژیم علیه مردم غزه نقض تعهدات موضوع کنوانسیون پیشگیری و مجازات نسلکشی است. اینک که نزدیک یک سال و نیم از آن زمان میگذرد، اسرائیل همه خانههای جدول کلمات متقاطعی که ناظر به ارتکاب همهگونه جنایت علیه بشر است؛ نظیر نسلکشی، آپارتاید، بازداشتهای خودسرانه طولانیمدت و بدون محاکمه اطفال.
پاکسازی قومی، کوچاندن اجباری، مستعمرهسازی، برهمزدن ترکیب جمعیتی، مجازات دستهجمعی و... است را پر کرده است؛ اما این رژیم جنایتکار به این هم بسنده نکرده و هیچ خط قرمزی را که رعایت آن جزء حداقلهای الزامآور در شرایط جنگی است، بدون عبور نگذاشته است. راستی در کجای تاریخ جنگها ارتش کشوری که اگر کسی خواهان نابودیاش باشد، ردیهای با این توجیه که عضو سازمان ملل متحد است، به آن وارد میشود، به قدری جنایتکارانه عمل میکند که هرکسی را که در شناسنامه نامهایی مانند سنوار، ضیف و هنیه باشد، به صرف داشتن تشابه اسمی مشمول ترور و خانوادهاش مستحق مرگ در خواب میشوند؟
در کجا ارتش رسمی کشوری دختر جوانی را که مقالهاش در وصف وضعیت فلاکتبار دیارش جایزه بینالمللی گرفته، به اتفاق اعضای خانوادهاش به قتل میرسانند؟ در کجای قاموس خلقت و طبیعت نوشته شده است که اسرائیل از حق موجودیت برخوردار است، اما او مجاز و مختار است هرکه را بخواهد سر به نیست کند؟ چکیده کلام آنکه واژههایی مانند نسلکشی، جنایت علیه بشریت، کوچدادن اجباری و... دیگر در برابر اقدامات بیمحابا و از سر ترمز بریدگی هرچه تمام اسرائیل که متضمن زیرپاگذاشتن همه هنجارهای اولیه زیست جهان است، نارِسا بوده و در واقعیت خارج از ذهن، کم میآورند.
این واژهها دیگر افاده معنا نمیکنند؛ ازاینرو ضروری است واژههای رسا و مناسبی سکه زده شود و به ادبیات تخصصی مربوطه ورود یابد. بر کسانی که دستی در این حوزه دارند و واژه سکه میزنند و معادل میگزینند و نیز بر حقوقدانان متعهد و شریف واجب است که پای کار آیند و در راستای تولید محتوای حقوقی متناسب با شرایط بهوجودآمده به وظیفه اخلاقی و انسانی خود لبیک گویند. هرچند شوربختانه درحالحاضر از نظم سیاسی موجود در جهان انتظار نمیرود که در راستای بازدارندگی رژیم تبهکار اقدامی درخور انجام دهد، اما به انتظار اقدامات بعدی احتمالی آن هم نباید نشست. لازم است اقدامات نرمافزاری شایسته در راستای تولید ادبیات مناسب، از منظر واژهپردازی و جرمانگاری و نیز تزریق واژههای جدید به ادبیات سیاسی جنایتپیشگی و خیانت به آرمانهای بشری که رژیم در حال ارتکاب آن است، انجام شود و همزمان با عصیان عمومی آزادگان جهان و مقاومت فلسطینیها در مقابله با رژیم جنایتکار، این کار را هم به سرانجام رساند.
آخرین اخبار یادداشت را از طریق این لینک پیگیری کنید.