همه برای نام خلیج فارس
واکنش کاربران ایران به اضافهشدن نام خلیج عربی به نقشه گوگلمپ ادامه دارد. ایران پس از جستوجوی خلیج فارس در گوگلمپ نتایج تلخی به دست آورند و همین سبب شده بسیاری به اعتراضهای گروهی دست بزنند.


واکنش کاربران ایران به اضافهشدن نام خلیج عربی به نقشه گوگلمپ ادامه دارد. ایران پس از جستوجوی خلیج فارس در گوگلمپ نتایج تلخی به دست آورند و همین سبب شده بسیاری به اعتراضهای گروهی دست بزنند. هرچند در این میان اتحاد ایرانیها بار دیگر نمایان شده است و فارغ از هر علاقهمندی این همفکری شکل گرفته است. در این چند روز کاربران ایرانی با هر راهی که میدانستهاند وارد عمل شدهاند. آنان با راهاندازی کارزاری مجازی در فروشگاههای گوگلپلی و اپاستور، به این تغییر نام اعتراض کردهاند. هدف اصلی این کارزار در گام اول کاهش رتبه برنامههای مختلف گوگل است.
واکنش در شبکههای اجتماعی
آنطور که محمد رهبری، تحلیلگر، بررسی کرده است، انتشار خبری در بامداد روز ۱۷ اردیبهشت مبنی بر تصمیم دونالد ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس، اعتراض گستردهای را در میان مردم ایران و کاربران شبکههای اجتماعی به دنبال داشت؛ به نحوی که در روزهای ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت، در توییتر (ایکس) فارسی بیش از ۴۸۰ هزار توییت و ریتوییت با ۳.۵ میلیون لایک و ۵۵ میلیون بازدید در اعتراض به این موضوع منتشر شد. این اعداد در سایر پلتفرمها و شبکههای اجتماعی نیز قابل توجه بود؛ مطالب منتشرشده در تلگرام در این دو روز بیش از ۱۱۰ میلیون بازدید دریافت کرد و در اینستاگرام نیز مطالب منتشرشده در صفحات پابلیک حداقل ۱۵۰ میلیون بازدید و ۲۸ میلیون لایک دریافت کرد؛ اعدادی که بیانگر واکنش اعتراضی و گسترده مردم، با هر گرایشی، به این خبر بود.
شبکه بازنشرهای توییتهای منتشرشده دراینباره بهخوبی همین واقعیت را نشان میدهد که این اعتراض از سمت همه گرایشهای سیاسی شنیده شده است؛ از سلطنتطلبان تا اصولگرایان. مجموع این دادهها نشان میدهد علیرغم تفاوت در ادبیات و شبکه حامیان هر یک از گرایشهای سیاسی، در مجموع همه گروههای سیاسی فعال در توییتر (ایکس) نسبت به احتمال تغییر نام خلیج فارس اعتراض کردهاند؛ امری که در توییتر کمسابقه است و کمتر پیش میآید که همه جریانات یک حرف واحد بزنند. همین موضوع باعث شده فضای توییتر از حالت قطبی در این موضوع خاص خارج شود.
ادعای دروغ
در واکنش به اعتراضات، کریس ترنر، معاون امور دولتی گوگل، اعلام کرد: «سیاستگذاری ما در زمینه نامگذاریها، براساس دادههای جغرافیایی کشورهای مختلف تنظیم میشود و رویکرد ما بیطرفانه و منسجم است». اما منتقدان این ادعا را غیرواقعی و تناقضآمیز میدانند؛ چراکه حذف نامی با قدمت تاریخی و ثبتشده در اسناد رسمی بینالمللی، نهتنها بیطرفانه نیست، بلکه تسلیم در برابر فشارهای سیاسی و قومگرایانه به شمار میآید.
نیاز به شکایت رسمی
این اقدام بار دیگر حساسیت تاریخی و ملی ایرانیان را نسبت به نام خلیج فارس برانگیخته است؛ نامی که در هزاران سند تاریخی، جغرافیایی و رسمی بینالمللی به ثبت رسیده و همواره بهعنوان یکی از نمادهای هویت تاریخی ایران شناخته میشود. هرچند کارشناسان حوزه دیپلماسی دیجیتال و مطالعات بینالملل درخواست ورود رسمی دولت و نهادهای فرهنگی و حقوقی کشور را برای شکایت از گوگل مطرح کردهاند و ضروری است وزارت امور خارجه، کمیسیون فرهنگی مجلس، مرکز ملی فضای مجازی و سازمانهای بینالمللی مرتبط با استناد به قطعنامههای سازمان ملل و اطلسهای معتبر جهانی، این تحریف را از طریق مجاری رسمی پیگیری کنند.